[每日闲聊] 点解我地既小朋友开始唔识讲粤语

德国战车 发布于2023-6-28 16:14 2997 次浏览 215 位用户参与讨论   [复制分享主题]
gigiff 发表于 2023-7-6 20:31:49 | 显示全部楼层
希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-7-6 05:01
+ R; Y/ h7 w8 ~# i所以广东家长更要做好粤语传承
8 J! A6 d/ U6 s$ U: r0 p& r
咁你作为广东家长,有冇身先士卒啊

zhuifeng 发表于 2023-7-7 11:29:07 | 显示全部楼层
没办法只能在家里多跟他讲粤语

希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-7-7 11:51:13 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2023-7-6 07:32
. O4 {7 s* `! P* O$ L这个厉害,是新疆那边出钱邀请过去的吗?那边的人听得懂?算了,我都听不懂。。。。 ...

5 d! x' b3 u/ P是啊,全国巡回演出,哪怕那边的人听不懂也去听,这样推广粤语文化了

希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-7-7 11:51:59 | 显示全部楼层
2 Y3 M0 E; f. `! A
gigiff 发表于 2023-7-6 20:31" u  V5 w" ^4 {7 k
咁你作为广东家长,有冇身先士卒啊

0 j. j, g, a3 U, {" x教粤语或者其他方言这些事只有做大人的去努力了

HQS 发表于 2023-7-7 12:53:35 | 显示全部楼层
希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-7-7 11:51
5 f. h6 V2 `+ F2 m& @4 F是啊,全国巡回演出,哪怕那边的人听不懂也去听,这样推广粤语文化了

, I( C5 q3 Y$ h2 y2 [* b确定是推广?不是为了养家糊口?

gigiff 发表于 2023-7-7 19:15:39 | 显示全部楼层
希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-7-7 11:514 F/ v3 H7 H2 P: D$ P6 F( v* N  C
教粤语或者其他方言这些事只有做大人的去努力了

9 R# w% n1 |. `* Z培养兴趣第一,之后的事情就好办了

hmboys 发表于 2023-7-10 01:04:44 | 显示全部楼层
睇你点教皆,反正在家里只能说粤语,其他地方我不管。

netasa 发表于 2023-7-10 03:25:30 | 显示全部楼层
甘長篇,如果有AI讀貼就好了,睇著傷眼。
2 |( J; P' o/ R! R" B0 T其實唔係咩大環境之類嘅講法,簡單D黎講只係犧牲語言換經濟。 南方各個省份都係甘樣嘅,唔只係粵語。香港之所以粵語保留得好係因為香港有錢,唔似廣東更唔似廣州。廣州仲要睇住省內嘅其他市。 香港以前啱啱殖民地果時,D細路米又係一樣俾迫住學講英語,為咩阿?米就為左賺鬼佬嘅錢。 香港人生活水平好左之後粵語先至上番興旺。睇睇羅記同埋果期嘅好多歌手嘅歌大多都係國語嘅。1 u( R; x5 l5 d
改革開放後再者加入世貿有左好嘅賺錢途徑,國語同英語先至真正成為南方語言潮流,自然粵語就會減弱。然而宜家大家生活水平提高左,有番一定經濟能力了,就自然甘重視番粵語嘅傳承啦。唔再一味甘任由粵語衰落啦。當然會唔會遲左呢,甘就只能講遲來都好過無咯!!

德国战车 发表于 2023-7-10 08:57:24 | 显示全部楼层
netasa 发表于 2023-7-10 03:25+ a/ ]* j, b9 j
甘長篇,如果有AI讀貼就好了,睇著傷眼。) Z, A/ T& x. D: T) W
其實唔係咩大環境之類嘅講法,簡單D黎講只係犧牲語言換經濟。 南 ...

# Z+ O, V( ~7 L3 z( |" D经济因素我也是有提及的,农村,城市人口既迁徙,融合,不就是经济因素既体现吗?入到企业,去到商场为了方便沟通,大家尽量能讲普通话就讲普通话,里D米就系经济活动导致既现象么,你提出的经济因素,当然是一个很重要的原因之一,但系不是唯一的因素吧。帖子的文字系长篇左D,不过也没办法,好似你话斋,有AI写帖就好了,写着都好上脑的。

希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-7-10 13:11:14 | 显示全部楼层
gigiff 发表于 2023-7-7 19:152 @: ?4 J4 V  Z: G' ]8 h
培养兴趣第一,之后的事情就好办了
1 n1 v: m' w4 r" n( z: h
这是一定的啦,所以粤语动画和家长的陪伴好关键

希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-7-10 13:12:39 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2023-7-7 12:53
5 H& N" |0 R4 ?6 N! n确定是推广?不是为了养家糊口?
- j* K: n( `& K
两样一起做怎么不好呢?说明粤剧电影有市场,吸引更多的人学

HQS 发表于 2023-7-10 13:31:28 | 显示全部楼层
希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-7-10 13:12
9 K! w3 l" x7 v: M  }! e( v两样一起做怎么不好呢?说明粤剧电影有市场,吸引更多的人学

+ i4 r8 n1 C) N4 I会不会是其他省份也有在干这种工作的。。。