[每日闲聊] 点解我地既小朋友开始唔识讲粤语

德国战车 发布于2023-6-28 16:14 2876 次浏览 215 位用户参与讨论   [复制分享主题]
PhyllisD 发表于 2023-8-26 21:20:44 | 显示全部楼层
所以要比多D小朋友睇粤语动画

端木静 发表于 2023-8-26 22:55:32 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2023-8-26 11:19$ u, @$ |4 [6 U2 g, n0 D% z7 \: X
其实主动权仲系在家长度,呢个时候要纠正佢,在屋企讲粤语系低线,如果家长为左迁就细路咁就真系冇了,换 ...

5 y! i7 q' }: u0 u6 B( i' m: p; g最主要系平时叫都上班都长期咁讲,翻到屋企讲粤语细路开口讲普通话自己又惯性咁接住讲。。。。

rantarou 发表于 2023-8-27 08:35:40 | 显示全部楼层
端木静 发表于 2023-8-26 22:558 T2 d& [8 S3 R' {  \6 M
最主要系平时叫都上班都长期咁讲,翻到屋企讲粤语细路开口讲普通话自己又惯性咁接住讲。。。。 ...
% I. A' Z& W5 c  v5 G+ E
读左小学中高年级比较难改嘅,无论点样都要坚持,保住粤语嘅火种,我哋呢代人,好快就会过去噶

端木静 发表于 2023-8-28 23:18:18 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2023-8-27 08:35, P; r/ N! l9 l) n4 {
读左小学中高年级比较难改嘅,无论点样都要坚持,保住粤语嘅火种,我哋呢代人,好快就会过去噶 ...
$ k" B- Y! B7 r9 v/ ]# e
嗯  我都坚持要D细路讲粤语  普通语令我觉得有D烦

rantarou 发表于 2023-8-28 23:34:54 | 显示全部楼层
端木静 发表于 2023-8-28 23:18
* J6 u/ {: h1 N, ^- E6 O6 Y嗯  我都坚持要D细路讲粤语  普通语令我觉得有D烦
+ `7 L8 n- a: u& h+ n: S: z
做得好,粤语要靠我哋了

端木静 发表于 2023-8-31 22:48:36 | 显示全部楼层
身边有好多朋友都主动教细路讲普通话  同佢哋讲不如多讲粤语  都系嗤之以鼻居多

edwardlaw 发表于 2023-9-1 11:46:29 | 显示全部楼层
端木静 发表于 2023-8-31 22:48
5 `. Q* m# M& `7 D身边有好多朋友都主动教细路讲普通话  同佢哋讲不如多讲粤语  都系嗤之以鼻居多 ...

( p# l0 I0 F+ O' D/ C; c2 H因为D大人经过社会毒打之后,个初心已经无咗,变到都系随波逐流,搞到自己同埋下一代都逐渐被社会同化

edwardlaw 发表于 2023-9-1 11:48:41 | 显示全部楼层
gigiff 发表于 2023-7-22 17:49
: R; D2 _+ c5 x" ^0 b* d3 k6 W4 \系边3种?广东话,普通话,仲有?

* \+ h1 }, c& Y英文哈哈哈哈,以前体TVB多 学埋晒D粤英混杂讲话方式嘎

端木静 发表于 2023-9-1 14:10:26 | 显示全部楼层
edwardlaw 发表于 2023-9-1 11:46& H$ r; Z% y; z4 t4 V1 a" `
因为D大人经过社会毒打之后,个初心已经无咗,变到都系随波逐流,搞到自己同埋下一代都逐渐被社会同化[em ...
( S# ?7 U6 K- C' h' i
冇办法  那个毒打太犀利了  劲过肥仔恩

gigiff 发表于 2023-9-3 18:09:31 | 显示全部楼层
edwardlaw 发表于 2023-9-1 11:48" V; Y* q' r2 e/ c7 K+ ?
英文哈哈哈哈,以前体TVB多 学埋晒D粤英混杂讲话方式嘎
* z) p1 o  E6 s
睇得多想唔识讲都难

Allan_lam 发表于 2023-9-3 21:07:10 | 显示全部楼层
其實都唔系好難嘅,人嘅話,最緊要覺得嗰啲話高卡士,就會想用。
  |2 k) r$ @$ I/ A& ]+ n1 F我屋企嘅現狀系粵語系主流,無人交流喺父母兄妹之間交流會用煲冬瓜。細路一個6歲、一個4歲,6歲嗰個識得煲冬瓜,細嗰個完全唔識。截止目前為止,我屋企嘅小朋友完全抵禦咗煲冬瓜嘅洗腦
' P7 f! p+ x5 u% g) p6 G- f
  • 電視等媒體好緊要:# c) l. P- |8 V5 t
  • 講翻以前:因為本人老豆系福建人第二代,不過講真當時我細個根本就淨系識得粵語,因為當時啲家長租帶都要睇香港電視/電影/動畫。因為無論睇乜節目都覺得系粵語高卡好多,因為無論福建話定係煲冬瓜嘅文化,對我蒞講都係好無聊,無嘢到。而且當時仲成日有TVB、ATV睇(我一年級之前嘅電視乜鬼紅樓夢、西遊記就係煲冬瓜),冇人會中意同自己生活無關係嘅嘢,而且當時講非粵語喺廣州根本就係非主流,所以好快我就睇電視都淨系睇講粵語嘅香港台。
    0 F9 G% N' a2 Z: ~1 B% s( S
: U) d6 U2 z. {! I
  • 講下而家:要自建媒體,用多啲youtube,唔好用太方便就講非粵語嘅媒體。道者反之動,或者講方便生下流,所以粵語環境其實要自建媒體,家長要做自己屋企嘅台長,唔好將媒體批畀一個致力語同文嘅大組織。我知道我細路嘅阿爺阿嫲其實根本就冇體力湊細路,輕易打開而家嘅電視其實就係個陷阱。比如我點解會喺呢個論壇?因為下載嗮嘅動畫片就滿載粵語炸彈嘅轟炸機,或者系重砲,最少喺家庭之內不斷反擊根本唔公平嘅媒體環境,唔靠咁多嘢還拖,人哋壟斷嘅媒體會畀我哋嘅語言出聲?
  • 衣食住行都係粵語:當時我婆婆成日帶我去飲茶食好嘢,買餸系廣東人,邊度都係廣東人,個生活圈都係廣東人,其他語言嘅文化點會有定企?
  • 普通話系學校嘅事:我屋企度,除咗拼音冇辦法,所有兒童讀本都係用粵語閱讀,至於學校講『我手寫我心』,我認為系粵語而唔系普通話,一定要將細路嘅思維培養成為用粵語去思維。先唔講廣州話嘅同音字遠少於煲冬瓜,粵語同唐詩宋詞先系天造地設嘅(唐詩《戲妻族之語不正》:呼十卻為石,喚針將作真,忽然雲雨至,總道是天因。)因為最少我相信粵語先系唐宋漢語嘅親生仔。反正我嘅屋企我揸fit,禁止教普通話;甚至我重用duolingo、drop呢啲apps畀個細路用,識字都識得廣東字,將真嘅中國文化傳承。
    ) E- Z/ Q7 ^6 I- t2 x
. I4 G9 q. Z' G# r* P

% P7 J, w; I* g. c

quanyu 发表于 2023-9-4 22:21:29 | 显示全部楼层
不会啊!我外生天天讲粤语。孩子不会讲,是父母与其少谈话