[每日闲聊] 点解我地既小朋友开始唔识讲粤语

德国战车 发布于2023-6-28 16:14 3002 次浏览 215 位用户参与讨论   [复制分享主题]
希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-7-17 01:51:51 | 显示全部楼层
gigiff 发表于 2023-7-16 15:24
0 J* P# A( t+ }' {* {7 f7 X1 y不过有好多广东人仲有自己的方言,广东话未必标准
. X  a8 A3 x9 s) N
能说流利方言就是好的

三亩庭叶 发表于 2023-7-17 03:53:08 | 显示全部楼层
感觉跟环境有很大关系,我小时候在学校老师也是用普通话上课的,但是下课了不会不让用粤语,在家里也是用粤语的
回复 支持 1 反对 0

Erebus 发表于 2023-7-17 14:43:03 | 显示全部楼层
现在电视都是普通话,卡通片都是。不是喜羊羊就是熊大。家长甚至都是说普通话。

rantarou 发表于 2023-7-17 15:07:25 | 显示全部楼层
其中好大嘅原因系,學校,包括幼兒園同初中小學,仲有歌同電視動畫,仲有屋企人," m; n, S* f% p: H7 ^
1.架陣嘅時勢,幼兒園老師一般都系唔識講本地話,而且學校亦都要推廣煲冬瓜,所以無論在入學前系唔系講方言,入左學都一樣會講煲冬瓜,再加上同學仔好多都講煲冬瓜,最討厭就系如果細路講方言,老師會批評3 {9 }) s) d' E
2,隨住ATV同TVB,粵語歌沒落,粵語嘅宣傳力的確差左好多6 G: {/ N, e* F
3.如果本地人都唔支持方言,咁仲搞7麼
0 r8 y: V7 j, Y) ^8 Z+ m8 R8 @對策1.學校本地人仲系有嘅,如果本地人都支持方言,學校都會有方言嘅生存空間,但系如果老師批評講方言嘅學生,家長唔理嘅,就真系冇架啦,可以試下同老師溝通理論9 e4 ?# ], ?" `# y; m7 `, ^
2.其實節目方面我哋系冇辦法嘅,最多下載下粵語片同歌俾細路,其實粵語仲好尐,好似客家話,惠放話,河源話,潮汕話呢方面嘅資源少左尐
# \* p, Q9 M! i; |* |+ y% c3.娶老婆果陣真系要揾個本地或者愿意結婚后講本地方言嘅,如果唔系會被對方帶到個細路講煲冬瓜,當然如果雙方都系本地人都要講本地話啊
回复 支持 1 反对 0

rantarou 发表于 2023-7-17 15:10:19 | 显示全部楼层
希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-7-4 03:48! |! \0 f; m) J( a3 m
如果真的像香港那样推广,要政府大力支持,民间有人努力还有小孩子会真的难得 ...

( l8 s% h/ ]" j: y' H% j' V/ a民間要靠家長自己啦,如果家長都講煲冬瓜,細路仲講7粵語

rantarou 发表于 2023-7-17 15:14:03 | 显示全部楼层
德国战车 发表于 2023-6-28 16:35( @# D& a/ \3 B( R
系啊,所以父母得闲都系要多D同小朋友讲翻广东话咯,我自己都系咁淋,不过有时的确会容易忘记要求自己, ...
6 b( ^% a3 f. X: f& G
條7,細路點解一開口講煲冬瓜,未又系家長教出黎噶咯,如果由細在屋企講粵語,細路潛意識會知屋企系講粵語,學校系講煲冬瓜,就算細路要講粗口,都要佢講粵語粗口,成日吊毛,臥槽,操ABC咁,聽到都唔順

德国战车 发表于 2023-7-17 17:01:52 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2023-7-17 15:14  I# f$ J* a9 K8 ]  D/ D. h( {% L
條7,細路點解一開口講煲冬瓜,未又系家長教出黎噶咯,如果由細在屋企講粵語,細路潛意識會知屋企系講粵 ...

+ H% `9 e3 @  ~  z你讲就讲系啦,唔使甘义愤填膺,注意一下自己的用词,你喜欢讲粗口是你自己的事,不要因为你自己那套就是对,你喜欢听粗口也是你自己的事,唔使系度大肆宣传,你喜欢做个粗人也是你自己的事,但系唔好拉埋其他人落水

希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-7-17 17:40:48 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2023-7-17 15:10
$ e- D5 a  G2 p, g民間要靠家長自己啦,如果家長都講煲冬瓜,細路仲講7粵語

' \3 \# b! d& N5 J0 h# t3 e# X9 ^4 C所以就是要家長們努力,這裡的粵語動畫很關鍵

isoraeva 发表于 2023-7-17 17:50:15 | 显示全部楼层
德国战车 发表于 2023-7-17 17:01
& E5 F. W4 q$ x/ }- Y" @你讲就讲系啦,唔使甘义愤填膺,注意一下自己的用词,你喜欢讲粗口是你自己的事,不要因为你自己那套就是 ...

% e9 {* S( Y: x: ?讲粗口又唔一定系粗人,只不过系表达情绪噶一种方式

rantarou 发表于 2023-7-17 17:57:51 | 显示全部楼层
希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-7-17 17:40% u; m& `# N# G; z& X
所以就是要家長們努力,這裡的粵語動畫很關鍵

H1 U# M4 @$ C; B所以下载多尐,钟唔钟意冇所谓,传承粤语重要

rantarou 发表于 2023-7-17 18:04:09 | 显示全部楼层
德国战车 发表于 2023-7-17 17:01  m  p* [0 S1 w6 v. q
你讲就讲系啦,唔使甘义愤填膺,注意一下自己的用词,你喜欢讲粗口是你自己的事,不要因为你自己那套就是 ...
/ l; O7 y! Z. ^( k
义愤填膺系一定噶咯,有个采访,一个细路用煲冬瓜讲,说白话显得没文化,点解呢个细路会咁认为,就不得而知了,而粗口,几岁嘅细路都识讲了,但系就唔讲白话嘅粗口,就好似就算唔识英语嘅人都识讲Fuok,因为粗口系最容易学嘅,连最容易学嘅都唔讲,其它白话都唔会讲架啦

gigiff 发表于 2023-7-17 19:33:18 | 显示全部楼层
希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-7-17 01:51
% H! u* R2 N& {' d) G7 s8 M* y能说流利方言就是好的

9 v- R6 Q( Y6 X/ D# n; R雷州人教雷州话,潮州人教潮州话,客家人教客家话。。。。咯