[每日闲聊] 点解我地既小朋友开始唔识讲粤语

德国战车 发布于2023-6-28 16:14 3036 次浏览 215 位用户参与讨论   [复制分享主题]
德国战车 发表于 2023-7-4 16:06:32 | 显示全部楼层
十月围城 发表于 2023-7-4 15:06
( Z( ~( r3 _# N- o7 v" _% X, {; @1 }小孩回到家还跟他们讲普通话,这样搞法还讲传承?
" O$ y1 ~! H$ i4 O, h/ X/ e: u
系咪我有边个地方打错字导致你误会呢?

十月围城 发表于 2023-7-4 18:23:07 | 显示全部楼层
德国战车 发表于 2023-7-4 16:06! _" r, A4 v& E
系咪我有边个地方打错字导致你误会呢?

$ z2 J, m7 Y/ u4 K  c4 S冇事,呢啲嘢轮唔到我讲,当我冇讲过。啱啱返嚟,要去吔饭先,迟啲再倾。

gigiff 发表于 2023-7-4 18:56:42 | 显示全部楼层
希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-7-4 03:480 U& y2 [, K& g. P% B$ ~2 `
如果真的像香港那样推广,要政府大力支持,民间有人努力还有小孩子会真的难得 ...
" @) ~" q5 \" L% U; y7 m
广东的小孩子算系幸福了,仲有粤语歌仔听,有粤语电视睇,其他方言除咗唱下大戏就冇办法了

Joshmak 发表于 2023-7-4 20:36:17 | 显示全部楼层
老豆老母自己对小朋友语言呢方面都唔重视

HQS 发表于 2023-7-4 21:36:56 | 显示全部楼层
希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-7-2 04:02
2 x$ \2 z& N$ f3 H# }你自己看吧,都去到新疆巡演了,说明还是很好的
* W+ ^9 ?% T% b6 G; l
看什么?看空气?

水皮跳跳 发表于 2023-7-4 22:24:00 | 显示全部楼层
没什么机会说。

希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-7-6 05:01:04 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2023-7-4 21:36, ^/ t2 t5 V- r( H% _
看什么?看空气?
7 \) Z' v; ~2 u/ g6 Z' |  ?
看白蛇传情的粤剧演出啊,广东粤剧院都去新疆出演了

希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-7-6 05:01:32 | 显示全部楼层
gigiff 发表于 2023-7-4 18:56& a, D0 q/ K8 [: V6 _+ T
广东的小孩子算系幸福了,仲有粤语歌仔听,有粤语电视睇,其他方言除咗唱下大戏就冇办法了 ...
0 c. V0 V* _; U0 p/ |* W
所以广东家长更要做好粤语传承

HQS 发表于 2023-7-6 07:32:30 | 显示全部楼层
希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-7-6 05:01. G$ }" S. i2 \3 X
看白蛇传情的粤剧演出啊,广东粤剧院都去新疆出演了

/ W7 u' s; A5 ?3 H这个厉害,是新疆那边出钱邀请过去的吗?那边的人听得懂?算了,我都听不懂。。。。

凹凸不平 发表于 2023-7-6 08:16:39 | 显示全部楼层
因为广电总局,互联网发展快,国内互联网好多动画剧集都系国语,关键还是普通话原因,未来广东可能外地人会多于本地人

wonee 发表于 2023-7-6 14:28:10 | 显示全部楼层
宜家中間已經gap咗一代人少講粵語 再下一代想講返都極困難 無奈
1 X- q$ x- f) K( w/ q) B  E+ {想聽到有著住校服嘅學生講白話真係 少之又少

德国战车 发表于 2023-7-6 17:03:43 | 显示全部楼层
wonee 发表于 2023-7-6 14:28
( K+ i2 S% j0 {0 i6 U: m+ F宜家中間已經gap咗一代人少講粵語 再下一代想講返都極困難 無奈* {  j+ u3 y* m' L& {& r
想聽到有著住校服嘅學生講白話真係  ...
& ~* \7 ~7 [9 y. k9 E5 R4 X
而且我记得其实我地细个个阵好多童谣,本地方言童谣,不过宜家就更加消声沥迹啦