[每日闲聊] 暑假到了,一场父子间的约定开始了

德国战车 发布于2023-7-4 09:56 761 次浏览 29 位用户参与讨论   [复制分享主题]
       嗨咯,大家好,今日又抽点时间同大家吹吹水啦,今日讲一下,暑假到了,甘点样让D小朋友过个充实既暑假呢,我就系咁样安排既。
" V2 N# G* o/ p$ W* M; D6 h       正所谓实践系验证理论既唯一标准嘛,平时就知道灌输一D粤语既影视类,歌曲类既视听行为卑小朋友,但系距讲得点呢,就真系要讲过先知道啦。趁住宜家暑假到了,我就同个仔玩起了一个打赌游戏,内容就系咁既:我就同距讲,喂,放暑假啦啵,宜家就唔使翻学啦,甘你翻屋企,我就同你讲发粤语或者白话啦(我地镇区本地话),你都只能用白话同我讲嘢喔,制唔制先,如果你仲系剩识讲普通话,咁就罚你三日无得睇手机,距反过来同我讲:甘如果你又系唔小心讲普通话同我讲嘢,甘都系罚你三日无抖音睇喔。我话得,无问题。于是,我地就约定好,暑假就一味用粤语或者白话沟通了。一开始,还真系几搞笑,里D分享两个搞笑瞬间被大家笑笑。
* G& x8 J9 O$ L# f" n       场景1:一晚上,我在长凳上拿住手机系度睇睇下,突然发觉凳上有件玩具,我拿起身一睇,咦?呢把咪就系手游里面和平精英既AWM吗,做得很迷你,金金色,都几重手,有点份量,我就问个仔:喂,做咩有把AWM系度既?你买架?你好似无咩零用钱架啵。于是,距就开始用白话回答我:哩个系老师发架,距话考完试就发D小礼物,美国人都有。我听完之后哈哈大笑,我话咩话:美国人都有?美国人?然后距自己都系度笑,我就开始纠正距,我话应该系,每个人,每个人,这个每,广东话等于西梅个梅,话梅个梅甘既发音,唔系读美。然后距就重新讲左一次,每个人都有,唉,真系苦笑不得。
! E% O# B/ t# Y      场景2:一中午,我中午收工就好似平时甘翻屋企吃中午饭,吃完午饭,我就问个女,我话靓,你几时把奖状拿给我,我帮你贴一下呗,然后哩个时候我个仔又摞住距支玩具枪系度转转下,我就问距,我话:你系咪无奖状啊,一张都无啊?我其实有点想笑笑距,等距有点上进心甘解,然后距又开始反驳:咩啊,有啊,我有奖状架,不过老师话下个“削”期先发啊。听到里度,我同个女又被距D蹩脚白话整到咔咔 声笑,学期个学距因为普通话的发音未能适应过来读成“削”期。唉,也是醉了。我又纠正翻距,我话学期读学,壳,鹤,里D字粤语白话发音都差唔多既甘。然后距又跟住讲翻几次,学期学期学期……。# J0 r3 h! _: W+ t
       唉,总之又真系几搞笑,以前就话广东人学普通话,讲D蹩脚普通话搞笑,估唔到今时今日都有小朋友学广东话,整D甘搞笑既蹩脚白话出里。
% l9 ~' s+ \  Z/ a

已有(29)人评论

isoraeva 发表于 2023-7-6 09:56:51 | 显示全部楼层
你小朋友几大啊,比佢睇多D粤语动画咯
回复 支持 1 反对 0

粤夜粤有机 发表于 2023-7-6 05:15:10 | 显示全部楼层
唔难,同佢讲系学校讲国语,出左学校唔俾讲国语,家长要多哋纠正佢,我咯小朋友就系噉

tgyhpp 发表于 2023-7-5 11:24:46 | 显示全部楼层
童年回忆杀

很多年 发表于 2023-7-5 11:18:37 | 显示全部楼层
宜家翻学校都系普通话,周边小朋友都系普通话。。。只有翻到屋企要求距讲广州话。。。慢慢纠正咯

shiraishi 发表于 2023-7-4 12:31:46 | 显示全部楼层
好似几有意思

snzt79 发表于 2023-7-4 13:18:43 | 显示全部楼层
的确系啊,宜家有唔少小朋友粤语有D发音变咗国语

nazt 发表于 2023-7-4 13:27:03 | 显示全部楼层
可以同小朋友互動,引起佢學廣東話嘅興趣,加油
4 f  N5 N: [8 \, ^$ L: o& b% f- k至於學成點,慢慢嚟啦,急唔嚟

德国战车 发表于 2023-7-4 13:52:17 | 显示全部楼层
shiraishi 发表于 2023-7-4 12:31/ L7 e) r" v7 F: b) @. e5 S+ e8 p
好似几有意思
# I* Y5 u2 v# X1 q
唉,真系卑距笑死,有时觉得很搞笑

德国战车 发表于 2023-7-4 13:52:53 | 显示全部楼层
snzt79 发表于 2023-7-4 13:18/ V  U  y+ R7 H6 U
的确系啊,宜家有唔少小朋友粤语有D发音变咗国语
4 }' D4 v8 N  g; x  l0 F
系啊,主要都系习惯问题咯,所以趁暑假了,可以慢慢纠正一下这个一出口就讲普通话既习惯

德国战车 发表于 2023-7-4 13:53:58 | 显示全部楼层
nazt 发表于 2023-7-4 13:27
, t1 P, N6 H6 ]" w; V6 P# R可以同小朋友互動,引起佢學廣東話嘅興趣,加油
" s% a5 h4 n8 P7 _7 z% J至於學成點,慢慢嚟啦,急唔嚟 ...
$ F: p( g0 o6 S1 p4 A/ a* X
唔急唔急,始终都会学翻会既,有人教距地就得架啦,不过D既瞬间,系真系几搞笑

gigiff 发表于 2023-7-4 17:44:23 | 显示全部楼层
仔仔未识讲粤语.就想唱粤语歌

德国战车 发表于 2023-7-4 17:53:52 | 显示全部楼层
gigiff 发表于 2023-7-4 17:44
8 m& w9 u% O+ |. g6 o* ]& c6 C; c仔仔未识讲粤语.就想唱粤语歌

, B2 y, {- }9 b( a4 q& e识讲既,只系讲得唔习惯,因为翻学既期间太多时候讲普通话了,人系会选择性偷懒,讲开一种语言就会慢慢甘自然选择舍弃另一种语言,所以放暑假就改变翻距这个习惯,等距多D讲翻粤语或者白话

xiaomamazi 发表于 2023-7-4 18:49:21 | 显示全部楼层
我竟然完全睇曬

gigiff 发表于 2023-7-4 19:05:00 | 显示全部楼层
德国战车 发表于 2023-7-4 17:533 z7 O, |% R5 k1 ~6 @
识讲既,只系讲得唔习惯,因为翻学既期间太多时候讲普通话了,人系会选择性偷懒,讲开一种语言就会慢慢甘 ...
' @# G4 ~& g6 e& t
好似我认识的一个中英双语宝宝,係伦敦係幼儿园的时候同D同学仔讲英文,返屋企的时候距的中国通爸爸又会教距讲返中文,宜家中英文都好OK阿

snzt79 发表于 2023-7-4 19:18:35 | 显示全部楼层
德国战车 发表于 2023-7-4 13:52
: n& D% G+ C2 f! N& o系啊,主要都系习惯问题咯,所以趁暑假了,可以慢慢纠正一下这个一出口就讲普通话既习惯 ...
8 [* f, f3 q. M9 Q* K1 _0 k, Q+ F
慢慢来,希望你可以纠正到

123下一页