[每日闲聊] 教导小朋友讲粤语既家常便饭

德国战车 发布于2023-6-30 10:15 647 次浏览 19 位用户参与讨论   [复制分享主题]
        嗨咯,各位坛友早晨,今日得闲无聊又想分享一D日常趣事。' H) u. h% n4 U6 m3 k7 \
        系咁的,小弟其实已经三十好几,过几年就四开头既人啦,甘就有个女同埋个仔啦,甘个女就大个D,已经上初中啦,初几呢就唔讲啦,哈哈,留点家庭隐私。不过其实我个女就基本可以讲翻本地方言既,甘粤语呢,当然都无问题,距基本可以同我老母,即系距嫲嫲(广东有D地方叫奶奶做嫲嫲)沟通无阻既。不过我简中都会继续整D粤语配音既电影卑距睇睇,就快放暑假咯,到时安排距睇哈利波特粤语版啦,安排上日程先。
) _5 r2 I$ Q# V, ?$ l& M        好啦,宜家就系我个仔D粤语就比较差D,毕竟距都仲系个小学生,宜家都仲系处于之前我讲既学习环境里面--幼儿园到小学,幼儿园到小学基本真系无咩几个老师唔系讲普通话既,基本清一色普通话,反而我个女上左初中之后,原来初中仲保留住一d当年教过我既本地老师,距地上课仲可以简中讲下本地方言去讲解题目,里个我就觉得有D神奇,不过我淋都系暂时性架啦,始终剩翻既里D老师年龄摆系里度,过多今年,全部就够钟退休之后,肯定又系全部普通话教学,只系可能初中既老师无小学既甘更新换代快,所以当年教我地既广东本地老师仲系度甘解。甘讲翻我个仔,距基本就习惯了讲普通话啦,可以讲普通话非常标准啦,甘即系距系已经条件反射甘一出口就普通话啦,里个就系环境学习既成果啦,不过作为一个支持粤语传承既家长呢,我系不断甘灌输距粤语既,从2岁开始啦,我就卑距睇粤语动画片啦,勇者指令啊,勇者王啊,男儿当入樽啊里D,个阵既粤语在线动画网站仲系不少既,不过好似宜家里D在线观看既粤语动画网站就不断萎缩甘,有D唔系卡半日无内容就系直接打五开先。所以我一稳到D唔错,几好既粤语电影,就趁距地得闲,放假呢,整部卑距地叹叹,好彩,距地都中意听粤语配音既版本。甘所以呢,我个仔多少都识得粤语既,其实距基本听得明,不过有D粤语本土词汇就唔识讲,宜家就系有甘既尴尬系度,即系水平唔够。
# O2 b/ C* o( `( b7 Q       好啦,水平唔够,甘点呢,米得闲同距多D讲下咯,甘宜家唔系上班就系翻学架啦,一家人呢,其实就系做埋食饭个阵,其实系聚埋一起最好既时候,虽然话食不言枕不语,不过,老实讲,一家人食饭,如果静悄悄,我觉得反而都几得人惊,所以我地食饭,食到甘上下,都会讲几句闲计既,甘我就中意整几句粤语或者本地方言,教教个仔甘啦,个女就因为上初中啦,宜家基本两餐都系学校食,不过距本地话基本过关啦,加上宜家都中意同自己既本地闺蜜玩了,大大下就有自己节目了。反正唔使惊距唔识讲粤语架啦。所以就集中精力教个仔啦。
* W# z# j5 _( B0 y6 p# E% O7 ^4 A       甘我会整D咩本地方言呢,整D咩粤语词汇呢,其实都系D日常用语啦,比如今日我老母准备了是汁蒸鱼头鱼骨,我就会指住碟送,同个仔讲:哇,犀利,鱼头鱼骨好食过排骨咁,然后距呢,有时识得用粤语顶翻你转后,距话:唉,鱼头鱼骨难食过屎氟,唉,真系哭笑不得啊。有时也会同距讲一D几十岁既阿婆,或者我老母讲广普既趣事,比如,喂,你知知你嫲嫲以前用普通话卖菜系点讲架,拿,等我示范一下啦:哎哎哎,来来来,2块钱一斤,“堪把冷”给晒你。我讲完之后,全部人都笑,个仔又笑,距笑住问,到底系咩意思,我就翻译话:意思即系D菜想快D卖完,于是就2蚊一斤,全部买走。里D讲既 “堪把冷”,就系全部既意思。所以,用甘既方法,距觉得粤语其实都几好玩咁啵,距有会比较有兴趣去学了。当然,普通话系要学好既,毕竟以后混社会,工作,交流都离唔开既。但系作为一个土生土长既广东人,奕都唔可以忘记自己既本来面貌哦,里种2千多年历史,博大精深既语言文化就系每个广府人既精神面貌之一咯。* x( F& K3 ?3 G* e
       希望大家继续喜欢粤语,推广粤语,耶耶耶
% B2 \5 k# c8 K1 N- ~2 y

已有(19)人评论

taoshao 发表于 2023-7-2 14:06:00 | 显示全部楼层
小朋友番到屋企一定要讲粤语。
回复 支持 1 反对 0

希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-7-2 04:04:44 | 显示全部楼层
德国战车 发表于 2023-7-1 08:58
( {: t. k/ }& w3 [点解要教好距地讲翻本地语言呢,其实都系作为一个人基本既责任之一吧,因为以前出去读书既时候,老豆教落 ...
  ]( [! U+ E: y' m; o8 O
这样最好啦,而且另一个角度来说,有两种以上的母语做基础对小孩子的脑部发育好。你看看这位女士,她从小在加拿大长大,读兽医的,粤语普通话英语都非常好,而且还教人唱粤剧,这还不是家长引导得好?
% S; d5 i5 n2 k" r- [& Yhttps://cj.sina.com.cn/articles/ ... /m61fd04330330104on

skycharlene 发表于 2023-7-1 13:47:50 | 显示全部楼层
粤语需要传承下去。鼓励多讲一些粤语,让身边的人都流行粤语起来

shiraishi 发表于 2023-6-30 11:15:49 | 显示全部楼层
唔讲就唔畁饭食

希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-6-30 11:35:47 | 显示全部楼层
愿意努力就是好的,这里和B站都有不少粤语动画资源可以给小孩子看。关键家长要端正一个观念,讲方言合情合理合法,叫小朋友下课就可以讲粤语了,平时家里一定要强制讲粤语,指正粤语的发音问题。普通话不用理,上学自然会。学校是不会在乎粤语文化的传承,所以要靠家长。

德国战车 发表于 2023-6-30 11:48:10 | 显示全部楼层
shiraishi 发表于 2023-6-30 11:15
' C- s5 F' l  _3 i唔讲就唔畁饭食

{- V9 V% R9 j3 U" c* ^8 g甘又唔使甘夸张,反正就系循循渐诱咯

德国战车 发表于 2023-6-30 11:49:35 | 显示全部楼层
希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-6-30 11:355 T2 W4 \& j4 B" [: S9 y
愿意努力就是好的,这里和B站都有不少粤语动画资源可以给小孩子看。关键家长要端正一个观念,讲方言合情合 ...
; r% i* R# \1 [' A/ K; Y4 b
系咯,父母多D引导,其实学好粤语都好容易既

snzt79 发表于 2023-6-30 12:29:45 | 显示全部楼层
再多D楼主咁样的家长就好咯

panz8 发表于 2023-6-30 13:13:52 | 显示全部楼层
都系慢慢教,播多D粤语动漫同剧集畀你仔女睇

德国战车 发表于 2023-6-30 13:50:00 | 显示全部楼层
panz8 发表于 2023-6-30 13:13
' A4 K. Y% |7 f# F5 A+ m都系慢慢教,播多D粤语动漫同剧集畀你仔女睇
* h" j' m8 R1 \) S( U+ H" t" B
系啊,教好自己D小朋友先

gigiff 发表于 2023-6-30 16:32:06 | 显示全部楼层
睇落你真系好俾心机教学啵

HQS 发表于 2023-6-30 16:45:50 | 显示全部楼层
德国战车 发表于 2023-6-30 11:48
. ?1 n0 p4 _; ~甘又唔使甘夸张,反正就系循循渐诱咯

2 Z8 k  _$ e% q# z* [6 _哈哈哈,他太残酷了,简直就是皇帝一样的高压统治

HQS 发表于 2023-6-30 16:46:43 | 显示全部楼层
panz8 发表于 2023-6-30 13:13
8 q: ]7 l1 e. D4 u# f: O都系慢慢教,播多D粤语动漫同剧集畀你仔女睇

$ _7 _9 P; L/ W9 Y% t不如叫他们多看书本算了吧,也可以出去运动打球、参加护卫活动,。。。

HQS 发表于 2023-6-30 16:47:03 | 显示全部楼层
gigiff 发表于 2023-6-30 16:32- H" N( _# E4 d; ~8 j8 t7 ?; e- b/ ~
睇落你真系好俾心机教学啵

% ~2 U! e" v/ h难道你不是这样的吗?都是随缘?

12下一页