[每日闲聊] 点解我地既小朋友开始唔识讲粤语

德国战车 发布于2023-6-28 16:14 2870 次浏览 215 位用户参与讨论   [复制分享主题]
       嗨,大家好,今日得闲,就系度同大家探讨一下,点解宜家D小朋友都逐渐甘唔识得讲广东话呢,或者系自己屋企所属地区既广府方言呢,我觉得主要既原因应该系以下几点:      1、首先,我地从一个小朋友的成长过程去了解一下,距所接触到既环境,人士变化,其实就基本大概明白到点解宜家咁多小朋友唔识粤语,一个BB仔出世到距学会行路,学会叫出父母的称呼或者其他长辈既称呼既时候,里个阶段其实系一个人最先形成语言基础既时候,甘大概这个时间应该就系2-4岁或者再大DD,2-6岁左右。咁点解我地里辈70后,80后基本都仲系识讲广东话,而到左00后,10后,奕即系我地既下一代,距地一下子就唔使讲呢?其实就系环境既变化,里个系第一个原因,咩野环境变化呢,就系学前教育既变化。我地可以回忆一下,其实我地里D70后,80后,以前2-6岁既时候,多数都系度做咩,我就以我自己为例,相信都有唔少人同我类似既,我2-6岁系无乜野学期教育既,这个时间段基本就系剩日玩,有时屋企老豆老母唔得闲既话,都会托附近的啊婆帮忙看一下,然后好多时候就系同我地差不多年龄的其他细佬哥周围追里追去,基本上都系玩到7岁先考虑去开学了,读一年既学前班,当年基本系没有幼儿园里D机构,就算有,讲真,我地镇区真系无咩人有钱叫个小朋友去翻幼儿园。于是,我地2-6岁里个阶段,就系一个相对比较自然,比较多小朋友一齐玩既环境下长大,里个阶段,基本就已经可以把粤语深深咁刻在我地人生当中,基本上已经学会了怎样用粤语后者讲本地方言去满足日常既交流。好咯,反观宜家00后10后既小朋友,随着国家经济,人民既收入,社会既发展,对教育事业既不断投入,大家都知道,每个地方都增设左很多学前机构,幼儿园里D,而每个家长都非常容易受到里句说话既怂恿“不要让孩子输在起跑线”。于是乎呢,再差既父母都起码要供个小朋友读幼儿园咯,甘一般读幼儿园既时候,通常3岁左右就要去注册架啦,甘一个小朋友3岁既时候呢,距就要进入了幼儿园,而幼儿园的幼师会唔会同你讲粤语呢,里个我相信大家都知道答案咯,幼师们肯定系要求识讲普通话多过要求识讲粤语架啦,所以,可以讲,从一个小朋友进入幼儿园开始3-4年,接落里既小学6年,差不多9-10年时间,距地都需要接受普通话教学。这个就系学习环境的因素。
- @% @6 x' Q; G5 t. R4 ]      2、接触既人士,大家都知道啦,社会其实系不断发展,农村同城市系不断甘融合,辐射,再搞城乡建设,人口系不断甘流动或者迁移既,我地广东地区就更加唔使讲啦,长期占据住国家GDP前列既发达地区,所以,会有大批既来自五湖西海既人士会迁移到广东,为广东既GDP也贡献距地既力量,里个系发展所离不开既。咁样,普通话作为国家推行既标准语言,就会收到来自各行各界人士的普遍使用,而广东地区作为一个包容度非常高既地方,好多老一辈既本地人,甚至会很用力甘讲好自己既广普来尽量帮助外地人士尽快适应环境,宜家我地其实仲可以听到5-60岁70岁既啊公阿婆讲过既广普,有D还是讲得比较接近普通话既。里方面呢,其实系体现了广东人积极学习,不排外既表现。而随着经济既不断发展,人口既不断融合,老一辈广东人既深居简出,加速了普通话既发展,反观,广东话粤语就会此长彼消。点解,首先,距地翻学幼儿园小学都系讲普通话了,然后,翻到屋企,面对父母,面对隔离邻舍,面对同学,都系讲普通话,里度提一下,就系父母,本地父母,都系整整下用普通话同自己既小朋友沟通,包括我自己,这里也自我检讨一下,点解呢,多少就系私心作祟,因为父母都知道,个孩子去读书去翻学,其他同学,老师就系讲普通话既,你唔识讲普通话,你到时听唔明,咁就准备考试考唔好架啦,或者学习有困难,就系里种心态,导致好多父母都会迁就孩子,翻到屋企都普通话交流,反正70、80后父母,随着9年义务教育同埋一定年限既社会打拼,收到经济增长既帮助,普通话是绝对OK既,同孩子普通话沟通简直系无缝对接。反而系边个系度帮助粤语传承呢,变左系小朋友既奶奶同埋爷爷。因为距地普通话差,所以距地会用翻粤语同个孙交流,我亲身感受就系咁样了,孩子们的粤语学习,爷爷和奶奶帮了不少忙的。但系并唔系每个家庭都系咁样既情况,有D家庭,可能一年先见到爷爷奶奶一两次既都有。5 _% l2 R: I5 z+ o
      3、娱乐文化既变迁,里个相信大家都更加体会深刻了,相信好多广东人都系睇住TVB长大既,以前我地细个个阵,打开电视,就一大段优质既粤语动画片,大电影,连续剧,流行音乐,歌曲,里D都系我地童年学好粤语,接触粤语文化既重要渠道,但系,唔知从几时开始,TVB就好似渐渐地没落,虽然,偶尔仲会出现不少好剧,例如巾帼枭雄,金宵大夏,白色强人之类,但系都只会系80后90后这辈人之间流转,00后10后既小朋友,渐渐地迷上看喜羊羊,猪猪侠,熊出没这些说实话一般般的动画片。更加导致了距地所听所看既单一性,普通话。而粤语的优质节目,音乐,距地反而没有很好咁被引导去接收。里个都系好关键的因素之一。: h9 I$ J& ~0 N1 A' o$ [% _
      OK ,今日一下子闲聊得多了点,以上个D都系个人观点,有唔对既地方,希望各位网友提出,也发表一下您的见解,目前我的孩子都系可以讲粤语既,我都从小就知道距地除左要识讲普通话,仲更加要识得讲粤语,因为粤语系广东人既文化特色,唔可以放弃既。我主要系卑距地看看粤语动画片,只要有时间条件,都会引导距地睇有营养有教育意义既作品,例如:男儿当入樽,勇者指令,功夫熊猫,哈哈。当然,我地粤漫社这里也很多里方面既资源。里D都可以为粤语传承,起到很大既帮助。今日先倾住咁多,多谢多谢. ]4 v9 {+ u7 W

已有(215)人评论

希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-7-4 03:48:03 | 显示全部楼层
gigiff 发表于 2023-7-3 19:50
2 y: [0 l3 ?9 |4 N咪就系话推广咯,广东冇可能好似香港咁推广粤语,始终唔系官方语言,民间流传的唔叫作推广,最多系口口相 ...

; i" R4 H5 h0 q) {如果真的像香港那样推广,要政府大力支持,民间有人努力还有小孩子会真的难得
回复 支持 2 反对 0

希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-6-29 01:54:05 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2023-6-28 18:06/ ?6 @1 ?# F9 C6 t5 z9 a
全国各地都一样,闽南语、藏语、天津话、四川话、客家话、潮汕话都在消失,这是国家故意的结果,书同文车同 ...

4 x1 E- c6 K2 l6 \$ ~0 s这样说不准确,任何一个国家都是书同文车同轨。但中国没有任何法律规定说方言犯法,家长和老师不重视,方言也是中国文化的瑰宝,普通话只要一上学就会,方言家人和社会不重视就很难学会,所以这里的粤语动画是瑰宝,要让小孩子从小多看
回复 支持 0 反对 1

ken1617 发表于 2023-7-20 15:24:52 | 显示全部楼层
其实主要都係屋企人引导,因为宜家啲小朋友返学时虽然係普通话教学,但系真正比佢哋发言嘅机会比较少,响学校以听为主;要快速掌握一种语言,其实係“听”同“讲”结合,而“讲”係占绝大部分因素,所以我嘅小朋友返到屋企,全家人一律同佢用粤语沟通;最近我揾返啲我哋细个时睇噶啲粤语片比佢,宜家慢慢哋由原来追喜洋洋同猪猪侠,转变为追忍者乱太郎、丁当、数码暴龙,粤语讲得非常顺畅。宜家放喜洋洋比佢睇反而唔中意
回复 支持 1 反对 0

rantarou 发表于 2023-7-18 15:01:27 | 显示全部楼层
希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-7-18 12:59% ]! r! a5 z2 K! p' {0 \
从小看起最好啦,培养兴趣
1 I7 S7 u, N9 m7 o. ]
系呀,要下载尐符合年龄嘅,幼儿园睇多啦A梦,1至3年级睇绝对无敌,4至5年级睇魔剑美神,6至9年级睇男儿当入樽,高中睇浪客剑心

ringkay 发表于 2023-7-18 09:39:07 | 显示全部楼层
点解?因为正虎唔想咯,就系咁简单,抹平特性,容易宣贯管理,大国治理策略既副作用,特性与共性系鱼与熊掌既关系,难以兼顾

rantarou 发表于 2023-7-17 15:07:25 | 显示全部楼层
其中好大嘅原因系,學校,包括幼兒園同初中小學,仲有歌同電視動畫,仲有屋企人,
; d; q/ F$ }+ H$ c1.架陣嘅時勢,幼兒園老師一般都系唔識講本地話,而且學校亦都要推廣煲冬瓜,所以無論在入學前系唔系講方言,入左學都一樣會講煲冬瓜,再加上同學仔好多都講煲冬瓜,最討厭就系如果細路講方言,老師會批評
* I& U  n3 g& s5 _; p2,隨住ATV同TVB,粵語歌沒落,粵語嘅宣傳力的確差左好多
0 b5 l/ k# u2 k- M/ Z; W3.如果本地人都唔支持方言,咁仲搞7麼
  k! y! b& a& @! e8 H' M2 D$ _對策1.學校本地人仲系有嘅,如果本地人都支持方言,學校都會有方言嘅生存空間,但系如果老師批評講方言嘅學生,家長唔理嘅,就真系冇架啦,可以試下同老師溝通理論' M0 w' M6 O9 ]7 h9 A! d4 A: F$ N
2.其實節目方面我哋系冇辦法嘅,最多下載下粵語片同歌俾細路,其實粵語仲好尐,好似客家話,惠放話,河源話,潮汕話呢方面嘅資源少左尐
. a' d- A$ U3 {* u3.娶老婆果陣真系要揾個本地或者愿意結婚后講本地方言嘅,如果唔系會被對方帶到個細路講煲冬瓜,當然如果雙方都系本地人都要講本地話啊

三亩庭叶 发表于 2023-7-17 03:53:08 | 显示全部楼层
感觉跟环境有很大关系,我小时候在学校老师也是用普通话上课的,但是下课了不会不让用粤语,在家里也是用粤语的

gigiff 发表于 2023-7-14 20:00:58 | 显示全部楼层
希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-7-14 13:33
/ |& b9 @4 R3 R3 S; S5 D/ u- ?这样最好啦,有人愿意做就是好的

- P5 K/ g$ o4 P3 }0 G6 @* U我觉得身为广东人,没有不愿意的吧,其他地方都系一样,大家都好珍惜自己的方言

kaning100 发表于 2023-7-15 10:49:16 | 显示全部楼层
冇办法,大势所向,广东的外来人口太多,反客为主

isoraeva 发表于 2023-7-15 11:17:22 | 显示全部楼层
粤语电视节目好重要,现在的家庭基本没人睇电视,所以小朋友也基本很少睇到有趣噶粤语节目

panz8 发表于 2023-6-28 16:27:03 | 显示全部楼层
有部分原因系父母,经常出街见到D父母同仔女煲冬瓜

德国战车 发表于 2023-6-28 16:35:29 | 显示全部楼层
panz8 发表于 2023-6-28 16:272 O- Q' J1 e4 g) ~: x) ]0 S% i8 V
有部分原因系父母,经常出街见到D父母同仔女煲冬瓜

) m  `2 l8 @" E# t系啊,所以父母得闲都系要多D同小朋友讲翻广东话咯,我自己都系咁淋,不过有时的确会容易忘记要求自己,距地一开口就整句普通话,自己好自然就普通话答翻去,所以系要花点力气去改变的,但系可以改变这个结果,小朋友最终都系能学会广东话既,多D花心机就得

gigiff 发表于 2023-6-28 16:47:09 | 显示全部楼层
我地小朋友好细时候因为同爷爷嫲嫲住系讲四川话的,宜家成日听我地讲粤语都唔识讲

德国战车 发表于 2023-6-28 16:49:36 | 显示全部楼层
gigiff 发表于 2023-6-28 16:47- |" z; ~5 N# h, L: j$ b! G1 Y
我地小朋友好细时候因为同爷爷嫲嫲住系讲四川话的,宜家成日听我地讲粤语都唔识讲 ...

* {$ k: _, T' ?0 F% _0 z1 a9 Z$ e所以环境对一个人的影响系好关键的咯,而且小朋友其实6岁之前,基本就是学习语言既最佳时间段咯

Erebus 发表于 2023-6-28 16:55:49 | 显示全部楼层
主要是学校推广普通话。电视里面又有乜粤语卡通片?再看看流媒体,都是普通话的卡通片。

德国战车 发表于 2023-6-28 17:02:41 | 显示全部楼层
是咯,宜家距地就系身处一个咁样既环境,连粤语歌都渐渐无咩人唱,所以我地要出出力

yingjieyu 发表于 2023-6-28 17:36:07 | 显示全部楼层
大概率系因为动画片

HQS 发表于 2023-6-28 18:06:45 | 显示全部楼层
全国各地都一样,闽南语、藏语、天津话、四川话、客家话、潮汕话都在消失,这是国家故意的结果,书同文车同轨真的方便

xiaomamazi 发表于 2023-6-28 18:07:36 | 显示全部楼层
學校已經講普通話了,屋企肯定要講粵語啦

_M_U_ 发表于 2023-6-28 20:54:23 | 显示全部楼层
你问下党点解咯

snzt79 发表于 2023-6-28 21:03:37 | 显示全部楼层
父母自己对小朋友语言呢方面都唔重视