[每日闲聊] 你仲记得你细个个阵既童谣吗?

德国战车 发布于2023-7-7 14:56 689 次浏览 30 位用户参与讨论   [复制分享主题]
      嗨咯,大家好,前两日有点忙也有点懒,所以逛逛论坛都无咩好既内容来分享,今日突然霖起一个唔错既话题,就系我地细个时候既童谣啦,系度就一起分享一下,顺便吹吹水。      首先呢,可以很坦白甘同大家讲声,也唔怕唔好意思,我地细个个阵既童谣,相当既粗鄙,相当多比较敏感既词汇,等一下我只能用粤语拼音去打出里D词汇,如果管理员误以为我打了火星文,请手下留情。8 E2 w# t3 U; x0 A
      好啦,我系度霖,其实我地细个个阵出口成文既童谣,即系很多小伙伴都系你唱我,我唱你甘架啦,唔系你撩撩我,就我撩撩你,然后就追啦,九条街,上树啊甘,跳水啊甘,个时真系随便跑系啦,路系有路,不过车就唔多,我试过追出去小巷,然后被一台0.6货车撞过,飞3-4米远,但是就系有点晕晕地,个司机问我有无事啊,我当时见自己仲行得,就话无事无事,唔似得宜家个社会啊,系唔系都训系度,无多少银纸唔起身啊!后尾翻屋企,又这样无咩大碍,死唔去,当然,可能我比较鸡运,唔系次次都好彩既,大家都系要注意交通安全既。即系,当时既环境就系咁,唔似得宜家甘多车,多电子产品,多物质啦,一放假,或者做完作业,就系咁出去撩撩其他小朋友,咁就开始追架啦。然后追到一系就打身,一系就两个人你打我一拳我踢你一脚,然后又一齐去抓田鸡,当时既伙伴或者讲朋友,就系咁既交流方式了。无咩攀比,无咩机心,唱既个D挑衅性既童谣,主要就系一种伙伴间既沟通密码一样,系人地屋企门口唱,然后,距听到了,故意好似好嬲甘冲出去追逐,出去个阵仲有个借口讲:啊边个边个又系度撩我,我要出去打距一身甘。于是,咁样就跑出个天街,冲出个大门,玩个把小时先翻屋企了。$ g( t  p* i! @0 ]) a% ]5 I* |3 `+ ^
      OK ,相信大家都心急想知道,里个童谣既内容系咩也,咩意思。不过,里度都仲系要分析一下,点解D童谣或甘粗俗,甘粗鄙,甚至系甘粗口呢?我觉得主要系里D原因,首先,里D童谣其实系我地上一辈教既,唔系我地个阵时鬼识得唱咩鬼童谣咩,个上一辈既广东本地人,讲真,无咩点样受过教育,就系农民为主,干农活为主,一日到黑,我地广东人讲得最多就系“调理农务系”(你们懂的),除了哩个粗口,仲有好多,其他的粗鄙语言,加埋加埋,传下传下,就整到D童谣都比较多里D粗俗既词汇啦。第二,就系我地个个时候既年纪,都系7岁9岁,都系咁样过哩架啦,我敢讲,大家作为广东本地人,其实细细个就识得讲很多比较粗俗一点既说话,不过随着自己的学识,人际关系,家庭建立等变化,逐渐就开始变得相对文雅D,除非系比较扯火既时候哈,爆一两句“调理农务系”都系好正常既。好啦,下面就分享一下哩首当时我地细个阵,经常去调戏朋友,发出躝街信号及童谣(其实系粗口歌). Y' }  U9 r% C; B1 c
      第一句:“某某某(人名),濑尿无裤着”
# R' b6 v% e% g9 [4 C, t      第二句:三粒chundai,四只脚,3 P; P1 u0 d6 n( y& K; ^% z: Y
      第三句:火烧chunmao哄哄着,
6 Q0 u  k# |: m# D      第四句:好彩跌落水,唔系烧亲benzhe嘴,
% Z+ T' Y7 l# k0 }  K9 w0 {! S      第五局:落水有鲨鱼,要到距变咸鱼。
  E8 m7 F- g1 Z2 P( P: G
# r' A  [4 R' u0 Q2 u好啦,就系咁啦,哩个系其中一首,不过论伙伴间既调戏级别,算系第一架啦,很多小伙伴听到哩个口号,就即时饭碗都掉低,冲出来追你九条街的。当你无聊想稳人玩个阵,去人地屋企唱,一般都有用既,哈哈哈,好啦,今日吹水到里度,论坛既管理员,如果觉得内容不雅既,可以屏蔽,但系手下留情,唔好罚我哈。
& n( t1 ?0 O. L

已有(30)人评论

ansonc082 发表于 2023-7-9 03:47:54 | 显示全部楼层
打开蚊帐有只蚊果首歌
回复 支持 1 反对 0

shiraishi 发表于 2023-7-8 10:25:08 | 显示全部楼层
德国战车 发表于 2023-7-8 09:08
5 x/ W8 r  m' l( \2 d哈哈,中山南头镇既,总之比较粗鄙

9 I% {/ E* L) X+ @( ~" H  B各个地方都有
回复 支持 1 反对 0

gigiff 发表于 2023-7-7 16:19:36 | 显示全部楼层
我听过落雨大,水浸街,其他受到教育影响好少听

德国战车 发表于 2023-7-7 16:46:02 | 显示全部楼层
gigiff 发表于 2023-7-7 16:192 s# f7 x5 E( s/ k
我听过落雨大,水浸街,其他受到教育影响好少听
# u( D+ V. w" s+ D
里D比较文雅,比较普罗大众

xiaomamazi 发表于 2023-7-7 17:26:25 | 显示全部楼层
無咩印象了,太久遠了。

德国战车 发表于 2023-7-7 17:31:23 | 显示全部楼层
xiaomamazi 发表于 2023-7-7 17:263 ]3 ^/ n; Z8 ~2 x% X
無咩印象了,太久遠了。

- k6 u* i" ^" w. r2 E3 D係啊,我都只系依稀记得哩首,仲有一D咩野跑第一歪屎氟,跑第二收利是,跑第三……唔记得了

snzt79 发表于 2023-7-7 18:06:04 | 显示全部楼层
排排坐,食果果~

taoshao 发表于 2023-7-7 18:24:56 | 显示全部楼层
月光光  落雨大  氹氹转   我细仔两岁几都识得唱罗

花師奶 发表于 2023-7-7 18:33:45 | 显示全部楼层
大西瓜。。。。。

gigiff 发表于 2023-7-7 19:18:32 | 显示全部楼层
德国战车 发表于 2023-7-7 16:46
& _2 @. |9 y, D" G' Y. Z; e里D比较文雅,比较普罗大众

+ N" q4 G+ I+ e" P2 ?) x应该同地区文化有关系

shiraishi 发表于 2023-7-7 22:40:44 | 显示全部楼层
好似未听过喎

HQS 发表于 2023-7-8 01:33:28 | 显示全部楼层
和我们的差别这么大

德国战车 发表于 2023-7-8 09:08:45 | 显示全部楼层
shiraishi 发表于 2023-7-7 22:40
! q1 h* N& t+ a  ~1 o% t9 D% A/ E! Q, R好似未听过喎
/ v' c0 X# d, }5 N
哈哈,中山南头镇既,总之比较粗鄙

123下一页