[每日闲聊] 点解我地既小朋友开始唔识讲粤语

德国战车 发布于2023-6-28 16:14 3102 次浏览 215 位用户参与讨论   [复制分享主题]
gigiff 发表于 2023-7-18 19:40:24 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2023-7-17 21:415 V( ]6 _+ ]5 _
你太天真,我嘅同事,两公婆都系客家人,唔教个仔讲客家话
# c. |4 d$ H: F0 I; [
点解唔教,系懒得教定系有其他语言?

rantarou 发表于 2023-7-18 21:40:08 | 显示全部楼层
gigiff 发表于 2023-7-18 19:40/ A2 l  j" p% c  l8 T
点解唔教,系懒得教定系有其他语言?
4 i1 g* u# {, h9 C3 y+ [
冇点解,佢哋同个仔都系讲普通话

ringkay 发表于 2023-7-19 09:09:45 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2023-7-18 14:56
: W5 D! C& m1 Z$ t) D5 |: |其实系可以兼容嘅,70,80年代嘅人,一般都识讲方言同煲冬瓜,嘅即系话,呢两种野系可以同时学到嘅,但系 ...

9 Q. s4 k7 H. W! b+ ]. X2 ^/ x' Z% g其实你可以顺藤摸瓜,70 80既成长环境同现在既成长环境有乜唔同( H1 O, Z( R9 j4 o- G  r
我就提好简单一点,70 80在学校系咪允许讲粤语?佢地d粤语系边度学既(TVB?)?而家既学校系咪允许你咁做?小朋友娱乐资料有几多系粤语(抖音?)?% d/ y) O6 Y2 \4 X% u
所以唔系兼唔兼容既问题,系当前环境造就当前小朋友失去左了解方言既几乎所有渠道(都已经唔使讲学习方言了),仅剩屋企有限既几个人(培养兴趣?周围煲冬瓜小伙伴,你还会讲粤语?),而且通常同小朋友有好大几率存在代沟,好容易产生偏差,呢个有可能系有d小朋友觉得方言冇文化既原因,呢个环境只能靠正虎引导改变,个体家庭力量有限(母语=粤语既家庭比例亦都越黎越少),所以我先讲系正虎原因; q) p$ Y" J- e6 b

希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-7-19 12:50:57 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2023-7-18 15:012 |/ q' w. A  c1 q  [& e
系呀,要下载尐符合年龄嘅,幼儿园睇多啦A梦,1至3年级睇绝对无敌,4至5年级睇魔剑美神,6至9年级睇男儿 ...

X( E' k! n. m) ^" G+ x9 @9 w) l你这个计划非常好,就是这样

rantarou 发表于 2023-7-19 17:34:06 | 显示全部楼层
希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-7-19 12:50
$ i' F  z# W' ^3 L# ^  c) F你这个计划非常好,就是这样

, `9 i$ K7 u4 o4 Q' z, q" t9 c你可以用啊

gigiff 发表于 2023-7-19 19:12:09 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2023-7-18 21:40
/ L5 `2 h; \. d: \冇点解,佢哋同个仔都系讲普通话
- O. V5 G0 v. r* p( J
普通话唔洗教都识讲,确实系最悭工的

Joshmak 发表于 2023-7-19 20:58:10 | 显示全部楼层
我好心痛啊

希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-7-20 05:08:22 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2023-7-19 17:34
, g. o+ x- Z. t6 d你可以用啊
$ o* [8 d4 g# ]: A0 J
我们小时候也是这样

封杀捞头 发表于 2023-7-20 07:58:32 | 显示全部楼层
因为中央有卧底。切记。唇亡齿寒。白话消失后可能开始出现捞话消失

rantarou 发表于 2023-7-20 09:21:03 | 显示全部楼层
封杀捞头 发表于 2023-7-20 07:58; Z% E1 Z# K. C5 R! C
因为中央有卧底。切记。唇亡齿寒。白话消失后可能开始出现捞话消失

. F1 n0 N1 a$ @) I2 P7 m1 K粤语会变成点,其它方言都差唔多

rantarou 发表于 2023-7-20 09:23:51 | 显示全部楼层
gigiff 发表于 2023-7-19 19:12
$ J: @8 _+ D! w2 M$ `1 G普通话唔洗教都识讲,确实系最悭工的
7 ^% x5 s; H) S: Y
最因为外面大把人教佢,所以要教嘅系方言

ken1617 发表于 2023-7-20 15:24:52 | 显示全部楼层
其实主要都係屋企人引导,因为宜家啲小朋友返学时虽然係普通话教学,但系真正比佢哋发言嘅机会比较少,响学校以听为主;要快速掌握一种语言,其实係“听”同“讲”结合,而“讲”係占绝大部分因素,所以我嘅小朋友返到屋企,全家人一律同佢用粤语沟通;最近我揾返啲我哋细个时睇噶啲粤语片比佢,宜家慢慢哋由原来追喜洋洋同猪猪侠,转变为追忍者乱太郎、丁当、数码暴龙,粤语讲得非常顺畅。宜家放喜洋洋比佢睇反而唔中意
回复 支持 1 反对 0