[每日闲聊] 点解我地既小朋友开始唔识讲粤语

德国战车 发布于2023-6-28 16:14 3049 次浏览 215 位用户参与讨论   [复制分享主题]
calmboat 发表于 2023-8-11 03:48:11 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2023-8-10 22:58
: k5 f+ t4 l6 c8 `0 U/ J如果系冇样,粤语就冇希望了
6 n, \1 p- [$ _5 J4 a+ h0 ~
特別係中小學 好多學生傾計都係普通话

rantarou 发表于 2023-8-11 09:05:00 | 显示全部楼层
calmboat 发表于 2023-8-11 03:48
, E0 N( ]" f! s% D: N特別係中小學 好多學生傾計都係普通话
0 L6 f5 x: ?6 ~  h! H
做家长应该要指导噶

jacky33 发表于 2023-8-11 10:17:30 | 显示全部楼层
学校都没几个说粤语的了

希罗斯冯巴罗尔 发表于 2023-8-11 11:36:38 | 显示全部楼层
calmboat 发表于 2023-8-10 06:342 G$ c- H7 S( I9 {8 y
香港都開始唔講粵語啦
. Y0 [- z8 {) b: ]4 Q
所以更加要大力推广粤语啦,大量的港产片和卡通都是不可缺少的资源

gigiff 发表于 2023-8-11 16:48:58 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2023-8-10 22:55
+ T) p. ^6 U6 @4 D7 z我都听唔明
. D9 g6 r. S, ^2 d3 Q6 U
中国大地上的方言真系太多了,百花齐放几好

rantarou 发表于 2023-8-11 17:25:48 | 显示全部楼层
gigiff 发表于 2023-8-11 16:48
) o, Y# J4 k: Z5 @) d+ k1 e0 D中国大地上的方言真系太多了,百花齐放几好

y" d  P3 _; P: P& z我都系咁话,唔单止系语言,就算文字都有好多地方字,只系学校冇教,屋企冇教,好多人都唔识,老师可能唔识

calmboat 发表于 2023-8-11 19:10:08 | 显示全部楼层
gigiff 发表于 2023-8-11 16:48
) _! k) G6 w! ~- J- S( S中国大地上的方言真系太多了,百花齐放几好

: m0 ?9 `) M% v唔係個個都咁諗

gigiff 发表于 2023-8-13 16:23:04 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2023-8-11 17:25
/ Y1 C/ @8 y6 ?1 ~/ v3 O7 F5 l我都系咁话,唔单止系语言,就算文字都有好多地方字,只系学校冇教,屋企冇教,好多人都唔识,老师可能唔 ...

_5 p1 P" O* c# G( G系呀,好似藏语咁,都几优美的文字

gigiff 发表于 2023-8-13 16:33:39 | 显示全部楼层
calmboat 发表于 2023-8-11 19:10* t1 r2 B+ x  M4 Y# O9 g
唔係個個都咁諗
" ~& p3 F  V% }/ z
当然了,或者有人觉得天下一统最好

收敛好奇心 发表于 2023-8-21 09:56:04 | 显示全部楼层
说不好听5 S! r) P; o3 Z" `; F1 n
粤语在学术上的作用没有普通话高,也就是可学习的任何知识的范围没有普通话高
3 d+ w6 ?: O1 i7 t8 [. u2 p社交属性那是看上层有没有这个意思,不说推广起码传承下一代别当其消失
5 f' q) O3 K" K) u我相信有的家长会因为粤语对高考没有任何帮助与其从小教粤语不如教英语(这点也是上层的锅)8 k+ A. ]1 ]/ T$ n& J
本来还保有影视属性,现在这个影视属性又变得很低(对于广东来说)8 L) C. K& M' }- i, L
这是我能想出的是这4点

pargo2311 发表于 2023-8-22 01:37:04 | 显示全部楼层
无计,幼儿园老师都系要求讲普通话

nch.jason 发表于 2023-8-22 02:38:03 | 显示全部楼层
calmboat 发表于 2023-8-11 03:48
" J! |5 t8 y) A" `特別係中小學 好多學生傾計都係普通话
- ?( n' M1 d4 Q- f, d; {+ m
這是因為普教中的關係
, a) ^; w% X0 u. a9 S8 X$ s港苦執意推行 甚至撥款資助普教中
) H4 k$ g  ]$ c9 _& W4 l目前情況其實還好 過兩年就唔知