跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[社区发布] [原创] [幽游白书] [粵日双语][1280x960] [h264 BDRip] (更新至76话)

aubert22 发布于2009-11-20 17:53 46812 次浏览 898 位用户参与讨论       [复制分享主题]
mcnynbajay 发表于 2009-11-22 14:39:08 | 显示全部楼层
用ADOBE加大聲量唔會對音頻做成損傷。但注意壓片時或轉格式時調高聲量會對音頻做成損傷。
1 {8 t8 z& k+ i: i# [
! i  p1 z4 {1 v" b+ {# J至於加幾多DB方面。。ADOBE右邊有寫。。你只要睇下粵語音頻嗰到幾多DB再睇下日語OP嗰到幾多DB。; r: Z7 ^6 t. v0 Y  ]
再加以調整。。
2 ?. ~7 Q' P1 L  c) F9 h! f5 Q3 K
/ [# Z2 v1 y8 Q. i0 L$ |不過 ...
% g  [3 C. k2 `1 skwanyeung 发表于 2009-11-22 14:31
' \4 e1 v- R. N; c7 ?+ }9 d
* K- g7 A% y8 }- m8 U1 j+ x
日語聲軌往往較細聲d~而粵語聲軌就大佐d了~: \* f6 N' n; z( S$ k7 e8 A
/ r0 t; {. v! O; ?; n; g
我用繪聲繪影調音量要百進位來調的先大聲d~十進位來就無變甘~
. q: C8 A7 K  U9 u- j7 s6 v3 E0 E! F. m  _( l8 R+ f, c
有時音質相差較遠,兩條音軌點接駁都有d瑕疵的!

aubert22 发表于 2009-11-22 16:20:02 | 显示全部楼层
猫兄,呢方面我都觉得要注意下!(个人意见)........我每次合成都有留意的,至于对音频损伤,呢D唔算得乜!如果唔想调内容,咁不如直接调OP,ED!方便好多
  S' `$ Y" e1 j6 D# |) j4 Ekevinchan 发表于 2009-11-22 14:25
* r7 t. J6 o2 k7 @) ?! ]
粤语已经够音量,调就只会调OP,ED啦梗系~

aubert22 发表于 2009-11-22 16:21:06 | 显示全部楼层
用ADOBE加大聲量唔會對音頻做成損傷。但注意壓片時或轉格式時調高聲量會對音頻做成損傷。
& N4 D9 W6 d& u2 p4 t3 |! [& `  w# r/ f3 ]+ u9 w# {( I
至於加幾多DB方面。。ADOBE右邊有寫。。你只要睇下粵語音頻嗰到幾多DB再睇下日語OP嗰到幾多DB。, k3 B" s& [/ V
再加以調整。。
  g2 g& X0 m8 j( h, W0 x3 l5 `3 D! `% i; A( ]
不過 ...  }* U) y1 m: i4 k
kwanyeung 发表于 2009-11-22 14:31
- V/ ]( R* M* C9 [. q- x+ a
哦哦,无乜损就OK啦~' y( S8 a3 G7 b9 A1 j3 f4 F. v
我都同你一样,呢方面无乜关系觉得,所以以前果D都唔会调声滞嘅~

aubert22 发表于 2009-11-22 16:22:03 | 显示全部楼层
调翻大声D个OP,ED 都得噶啦,我都觉得粤语音频最好都系保持原来好,OP,ED损少少都应该唔会有好大差别,
2 r* m: i1 y6 ~我合机动警察既时候都系粤语音频大声日语细声,调过后都唔觉得损左!!! s- a+ C* _3 B' k6 V
freedom246 发表于 2009-11-22 14:33

: P4 s* E8 Q# O0 u2 K- l6 M放心,你嘅提议已经受理左,喺我记得为前提,会调高一定音量嘎啦~

aubert22 发表于 2009-11-22 16:26:59 | 显示全部楼层
日語聲軌往往較細聲d~而粵語聲軌就大佐d了~; k5 ~$ {* f2 B( I( c9 g8 S% ~: h
: }4 d* L  ]2 [: X% b3 f( D
我用繪聲繪影調音量要百進位來調的先大聲d~十進位來就無變甘~/ n; h7 d) g! W/ b0 E/ ?

( K; d4 h; E4 R5 g! J4 `" C' H有時音質相差較遠,兩條音軌點接駁都有d瑕疵的!: a, Q& D" j' q; w7 ~0 r  ]  A
mcnynbajay 发表于 2009-11-22 14:39
& c7 u/ w. ~! |
我噙日合"穿越时空的少女",粤语音频系用
/ P) K: I! t: A9 }: G/ s6 {, Phttp://bbs.dreamxt.com/viewthread.php?tid=66652&extra=page%3D1%26amp%3Bfilter%3D0%26amp%3Borderby%3Ddateline%26amp%3Bascdesc%3DDESC
7 p- B# R5 I) z, f, \! h/ G; m9 g呢张贴嘅音频,喺调整嘅时候发觉超细声,比平时日语嘅音频细声好多,虽然用KMP播会高翻少少,但都系细声,所以就( ?. C8 R2 u( }8 z9 ]/ ^
将粤语音频内容提高左10db音量,发觉声音高左,但都无乜话损失嘅情况~至于绘声绘影系乜单位黎调,我就唔清楚了,+ Y. s$ e- l% I  R5 a5 |
反正以后我都会适当提高少少音量啦~当然,唔会调太高,调太高用乜软件都会失真~

KO999 发表于 2009-11-22 19:26:40 | 显示全部楼层
我都要下來收藏先~

kevinchan 发表于 2009-11-22 20:17:10 | 显示全部楼层
日語聲軌往往較細聲d~而粵語聲軌就大佐d了~$ x1 i1 W/ Y  w. o9 j

+ e/ U' ^7 b- A0 Z/ a  t+ {7 i6 _我用繪聲繪影調音量要百進位來調的先大聲d~十進位來就無變甘~
# b4 k: l. ^" j$ f' K9 f" d9 Q6 d6 S$ n/ C# ^- ^& B1 p
有時音質相差較遠,兩條音軌點接駁都有d瑕疵的!
7 P# F2 X6 _: `* S$ I/ a" Xmcnynbajay 发表于 2009-11-22 14:39
如果接驳背景声音就可以完美,但係人物对话时,接驳始终有瑕疵!主要係语言问题

aubert22 发表于 2009-11-22 21:12:21 | 显示全部楼层
更新至第07话~

tuos 发表于 2009-11-22 21:26:31 | 显示全部楼层

kwanyeung 发表于 2009-11-23 01:02:16 | 显示全部楼层
如果接驳背景声音就可以完美,但係人物对话时,接驳始终有瑕疵!主要係语言问题
" B3 ]% ^& K2 T& L0 X6 s) Okevinchan 发表于 2009-11-22 20:17

q9 e( _2 \  e+ Y* n! b4 Z就算駁背景聲音都唔可以完美。因為有時粵語音質同日語音質有一段距離。就算完美接駁都會聽出有啲問題。
& w* s$ F# r* d, \+ [另外TVB配音最好唔好用背景聲調。我發覺有時有啲集數TVB係配慢左0.2-0.3秒。所以就算背景聲完美接駁但口型就甩口。

2497341O1 发表于 2009-11-23 08:26:02 | 显示全部楼层
  但係对齐背景声会自然好多....

kwanyeung 发表于 2009-11-23 10:50:22 | 显示全部楼层
嗯。但如果對背景聲而放棄口型就唔係幾好啦。最緊要都係對口型我覺得。