跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[软件应用] [圖文軟件教學]由大量MKV檔案抽取音頻字幕軟件。合成人士必睇

kwanyeung 发布于2010-1-28 08:01 9298 次浏览 86 位用户参与讨论     [复制分享主题]
9 T; H# B1 \# P3 I7 x1 m, K$ A1 p2 l( q  }0 b# K5 w
近日有人整左一個好好用嘅軟件,雖然係英文版,但比MKVEXTRACT仲好用。
- Q6 q: Y6 }/ @( ^; \( }
  X6 u7 S% ~( z% w( W8 m合成人士恩物!可以由大量MKV檔案抽取音頻,從此唔洗逐個逐個抽。一次過抽曬之後打包做RAR上傳!!!) q1 o% X. R* L9 i7 S2 W* @
2 C/ t: @9 `) m/ P; ]2 L
示範:0 N% @/ m# ?5 D9 f9 b

/ C8 c5 Y4 Z" L: H  |1)軟件GUI:
- V% W6 K7 f5 n( } GUI.jpg ) N, H1 H3 u* ?: s" _
+ S! W/ |9 H" z  j0 Q
2)之後請禁Locate MKVTOOlNix依個制,點選MKVTOOLNIX安裝喺你電腦嘅路俓:
1 w3 V# b; ]6 b# s 2.jpg
: W* `" `6 P/ W3)點Open MKV files to process, 選擇所有你想抽取字幕/音頻嘅MKV檔:
9 K  g. H. E6 ]# f 3.jpg 5 [4 l! ^* {4 n& r% }( |9 r2 z2 w$ |
4)之後右手邊就會出現第一個MKV檔案所有軌道,選擇你想抽出嚟嘅軌道
" S4 R; z4 Z" I' w注意:如果你點選音頻軌道一,咁佢就會將你所有MKV檔案嘅音頻軌道一出嚟,如果有啲MKV檔案軌道一係粵語有啲係日語嘅話。點選抽取軌道一同軌道二出嚟。抽完之後再刪除唔想要嘅軌道。又或者抽曬所有軌道一係粵語嘅MKV先,之後再抽軌道二係粵語嘅MKV。
7 T7 f# M1 S! g* J" y1 r6 M8 d7 v3 l9 K
5)設定輸出路俓(一定要做,唔係會冇野出嚟)
  ?* Q" u8 R+ b5 t! J8 F  R( s+ d; P% k) ~6 p+ z
6)禁EXTRACT TRACKS
. x7 Z' G% v1 q/ O- u, t 4.jpg
- C* Y% e0 ]4 P+ w/ F% U9 v6 X
: U! R" Q' g- d9 W9 @5 B- N" G7)大功告成!所有字幕抽出!
* W1 P* h, H9 i& z4 j6 t 5.jpg , A! m& Y8 u8 H4 y* b
& W/ l: K9 d  P, ?
下載點:
' G) V2 ]7 |5 H5 G( y! @/ k
游客,如果您要查看本帖隐藏内容请回复

评分

tandong + 9 + 44 + 1 不错的圖文軟件教學,收下了!
kevinchan + 3 + 10 我很赞同

已有(86)人评论

kevinchan 发表于 2010-1-28 08:26:31 | 显示全部楼层
last个桌面你噶?咁乱嘅
) H& W2 _" d9 l$ HKY新发现,多谢分享

kwanyeung 发表于 2010-1-28 08:59:51 | 显示全部楼层
last个桌面你噶?咁乱嘅
9 H1 A- }7 f8 sKY新发现,多谢分享% g1 K( @- V5 n4 W  c, n
kevinchan 发表于 2010-1-28 08:26

, y9 c" S! I  x1 g  J唔係我嘅唔通係神 越嚟越亂冇眼睇。你出手唔夠闊綽。悲哀

tandong 发表于 2010-1-28 09:13:34 | 显示全部楼层
不错的圖文軟件教學,收下了!

ConvoyChan 发表于 2010-1-28 10:08:01 | 显示全部楼层
掂啊 哩个 当初我都系用dos命令来批量提取bdrip既小樱视频同原声流 仲以前某个合成版既粤语音频。。。感觉原来个音质好d 然后再合3 H5 |- @& o  e. L) Q* G' s, h
那个乱法啊。。。。头都痕
- n+ J/ F1 i0 A0 s6 R- `甘有冇批量合成嘎?

tandong 发表于 2010-1-28 10:13:18 | 显示全部楼层
掂啊 哩个 当初我都系用dos命令来批量提取bdrip既小樱视频同原声流 仲以前某个合成版既粤语音频。。。感觉原来个音质好d 然后再合
6 v, R: _$ C. X$ e那个乱法啊。。。。头都痕0 m' V+ Y: L  e" J) t& W  a  z* A
甘有冇批量合成嘎?
9 F! \. I9 A2 `+ p" Q157972678 发表于 2010-1-28 10:08
批量合成?你估吾使多口型架!被OUT的不少呢!

yrj 发表于 2010-1-28 13:03:35 | 显示全部楼层
呵呵~ 这个的确很好使用~ 如果有埋批量封装MKV都几好噶

kevinchan 发表于 2010-1-28 13:03:43 | 显示全部楼层
唔係我嘅唔通係神 越嚟越亂冇眼睇。你出手唔夠闊綽。悲哀$ s: d$ I& M7 B3 A; Q4 s7 u
kwanyeung 发表于 2010-1-28 08:59
小小意思,不成敬意..........老虎已经嚟补上啦,哈哈

kevinchan 发表于 2010-1-28 13:08:20 | 显示全部楼层
批量合成?你估吾使多口型架!被OUT的不少呢!# B1 I) {3 o4 L' ?7 y0 ]
tandong 发表于 2010-1-28 10:13
我谂佢意思係调教好晒之后嘅批量合成

kwanyeung 发表于 2010-1-28 13:26:08 | 显示全部楼层
批量合成比較困難。好難對上邊個音頻字幕合邊個MKV。。唔似批量抽出,只需用語言或者用軌道嚟決定抽出邊個軌道。

kyo1983 发表于 2010-1-28 15:24:17 | 显示全部楼层
哦,可以批量提取的確好好,以前我都系一個一個搞,麻煩死了
* y. W5 y, }4 n# q/ ?6 `! s9 U9 N' o& s# {" g" J, B
多謝大大share

ConvoyChan 发表于 2010-1-28 16:57:53 | 显示全部楼层
梗系对好口型再合啦。。。。3 H8 ~' k1 G  M) D3 f: T) K
其实都5系5得咖 要求系两个文件同名5同扩展名咪得咯 根据格式 例如系音频既mp3 wma wav aac 甚至mka直接放最后个条track 有视频既不变甘咪得咯。。。。。
4 F! F+ ~  m; |  N! @  j; g0 o最好梗系可以根据个track个标签 例如chi标记既系默认甘咪得咯 不过感觉好困难系了。。。。。
! B  C$ `: k5 _+ I  f; n  i以上个人构想 不过本人无法实现