跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[迅雷快传] [原創][小小雪精靈/小天使糖糖][TVB粵語日語合成版][繁簡字幕][x264-MKV][1-24集完]

kwanyeung 发布于2009-12-13 13:10 10751 次浏览 106 位用户参与讨论     [复制分享主题]
本帖最后由 kwanyeung 于 2009-12-28 02:27 编辑 ) @, V% B2 q! X% o+ e6 H

! c% l" x8 d6 O; k1 p: R【片  名】小小雪精靈(TVB譯:小天使糖糖)! w: w/ f8 b1 E/ V/ D5 d9 @
【集  數】共24集+SP 2集

' g' Z. D( H) g1 f! z6 J. c影片格式】mkv
7 u# \. g0 C/ H【視頻編碼】x264
" b) v5 }1 V0 r& c+ C【大       小】~200MB$ E, T& b5 O* ~/ u( m! c1 x$ H
【死檔日期】2年無人下載
* ?7 V( P, h  u% S- d
【語言字幕】TVB粵語,日語              第3集起外掛繁體,簡體字幕      粵語OP字幕
0 C9 l) K  h! }! h
【音  頻】mp3,aac/ N5 w0 P! M5 p- ?7 D+ T) ^' S
【儲存空間】MU
5 |. f7 A: g' s* Q內容簡介】《小小雪精靈》是一部童話式的動畫作品,它的主要情節發生在一個叫做穆倫堡的小鎮上。11歲的莎加是一個很有計劃的女孩,她和祖母住在一起,課餘時間為小鎮上的咖啡館打工。有一天,莎佳撿到了見習雪精靈糖糖。糖糖從此與莎佳居住在一起。作為見習季節精靈,糖糖要到人間找到「閃耀」才能成為正式的季節精靈。故事的表面主線圍繞着糖糖尋找閃耀的情節展開,但是實際上它反映的是莎佳與糖糖之間友誼的發展。該作品的一個關鍵設定是:只有莎佳能看到季節精靈,而她的人類朋友們都看不到。

7 N$ a! K6 t' y. G
2 i. O3 n: V5 K- ~
依套唔知大家睇過未,個作者都幾出名,代表作有依套同迷糊天使(天使愛美紗)。
7 N3 Q6 f! f) M7 N6 j4 J都算係萌系作品,好中意梁詠琪唱依首粵語OP愛美麗天使,好好聽。所以粵語音頻用咗粵語OP。
+ J' P, G! o  F7 U% Z
仲有劉姵穎同鄭麗麗分別配嘅糖糖同莎加都好可愛,好有水準。
* ?4 f# d1 f2 X  v
不過依套TVB唔知點解CUT左好多,依套基本上冇暴露境頭,睇嚟果時冇咩$要CUT嚟賣廣告。
/ S$ Y' \' o, |4 o
粵語音頻方面音質還可以,但一播音樂高音就好刺耳,所以純音樂嘅地方會用日語音頻補上。
8 `* {* `5 F/ h9 E' N! N
  \% [7 _9 g2 S( w9 T& J

7 F  U" ~# A+ `7 s. `0 z; q) ADec 27:
$ L/ e- u/ w0 Z6 s4 c& n) ^7 K更新全集了。最後一集片尾曲日語為特別版OP。所以我都喺最後一集整左特別版粵語OP。繁簡字幕都喺snow sugar subs 嘅附件。有需要請下載。) |2 ]; D7 M( N$ k9 r" m+ N- W0 T4 Z. ?

6 d& E! m( B! W* @& N

" Q  [& z- k! }下載點:
8 S' _8 S, p& z! M# P+ M( {) r
游客,如果您要查看本帖隐藏内容请回复

1 |+ e. d' k- M9 y% t/ E 02.jpg 8 e! S' b- i* l: W
& c& L$ J- w5 F4 ^) f 03.jpg
5 t) u$ R3 \" K( L 06.jpg . \* w) ?  T- B' J4 e3 y- P+ x
% g1 h8 M" \. y
P.S. 因依套處理需時,所以唔準轉貼,盜鏈。如有發現,立刻停止更新!
' g+ k: |4 w. Q  \. l

评分

aubert-22 + 3 + 44 + 2 我很赞同

已有(106)人评论

ykcheung 发表于 2009-12-13 13:30:45 | 显示全部楼层
K兄,我來撐你,非常之中意.

freedom246 发表于 2009-12-13 13:47:29 | 显示全部楼层
03年TVB放过,就系人地高考我地放假既日子留意到既,十分喜欢!!

平常心 发表于 2009-12-13 13:53:13 | 显示全部楼层
好似睇过一两集?多谢,

183334257 发表于 2009-12-13 15:59:03 | 显示全部楼层
好像听距地配音

2497341O1 发表于 2009-12-13 16:07:17 | 显示全部楼层
嘻嘻.   down落黎听听音质先~

huang 发表于 2009-12-13 16:53:25 | 显示全部楼层
N久之前做过放完,其实想重做的,
# U3 v3 b: c& U. v8 F" J不过还没有下到新版片源,

wjr5200 发表于 2009-12-13 18:19:49 | 显示全部楼层
同H大叔版有咩唔同

aubert22 发表于 2009-12-13 21:19:02 | 显示全部楼层
新卡通之一,纯支持~

kevinchan 发表于 2009-12-13 23:11:43 | 显示全部楼层
会唔会经常有纯音乐嘅地方,如果多,咁你都cut和接都几辛苦啵!1 Q; y/ C1 C& ]5 ]7 C
循例都要讲句,支持啊,KY兄加油

kwanyeung 发表于 2009-12-13 23:58:32 | 显示全部楼层
同H大叔版有咩唔同5 f9 r. \" D3 m* K  {
wjr5200 发表于 2009-12-13 18:19
考起我,我冇下過H大叔版喎。。。
  ^) C9 H5 w; M5 [; @6 y% u岩岩睇過上網搵過:' {) j% j; d( M& n

1 {5 o; ?% }$ n6 A6 V/ u* Z
- O; n8 X$ f  C2 W5 V$ g片源應該一樣啦。' N0 k2 M6 _% o# g: F
但我有繁體字幕同粵語OP字幕啦。。仲有純音樂嘅地方會以高音質日語修補。。, W" u. ~; O5 p2 p5 I8 ^

+ N( v  d8 ]% L而粵語OP愛美麗天使我用左清晰MP3嚟整。。
8 v: z+ J# D' F: F/ n' P4 E  p, [1 [6 g4 x% n4 U* s1 d1 [" U
其他唔知啦。。
& m4 O# o% W3 y% R& @  `
) y- L5 {  Y* x如果H大叔版下到我都廢事合啦。。。H大叔又唔補檔呢。。

kwanyeung 发表于 2009-12-13 23:59:53 | 显示全部楼层
本帖最后由 kwanyeung 于 2011-6-24 05:52 编辑 ! M  m) G+ \% r) J2 d2 ~% L
N久之前做过放完,其实想重做的,3 P2 i7 ]  T; t/ _( O+ G
不过还没有下到新版片源,7 b* @/ @5 r* n3 [
huang 发表于 2009-12-13 16:53
有新版片源嗎??SHARE搜過不見呢。