[幽默情感] 角度決定不幸的深度

夜月星辰 发布于2007-12-15 14:12 2737 次浏览 48 位用户参与讨论   [复制分享主题]
夜月星辰 发表于 2007-12-16 00:57:45 | 显示全部楼层
原帖由 平常心 于 2007-12-16 00:19 发表
: @6 n6 V) \; K! I8 b" l0 U/ \0 A& A人見得,經曆得多,吾好太多怨氣,心境一定會好,

( @4 R5 k; n5 ]- z$ U9 h
$ C' p# y& d( W+ k) |3 o
& \/ c( H" q. x: x! ?( n' _( b# B+ T" U
我唔係怨氣,係氣憤,
平常心 发表于 2007-12-16 02:35:17 | 显示全部楼层
沒怨氣點會氣憤?凡事有應該同吾應該,結果係證明,過程係怨源,
夜月星辰 发表于 2007-12-16 04:56:18 | 显示全部楼层
但是你會因爲氣憤而怨恨一個人 嗎?, l5 B; E1 h, {$ D# Q
因爲一個人傷心,已經係一件很痛苦的事了7 k& D* k& r+ p; G6 r2 v2 X
受到的傷害,心已經很痛,然而,怨恨會更加痛苦
$ j8 e) ~: t* T# K7 ]+ d1 Y
' Y  ~% \9 d) l# ?6 h. ]我唔係聖人,我都有負面情緒
! Z$ ^- O8 W% X1 L! K5 {8 R, z我唔可以直接跳過了氣憤然後原諒了
* `4 s+ Q% b- o& }- A0 M) w% |6 e, k5 }6 n, ]
我學唔到好似你咁
tandong 发表于 2007-12-16 07:56:32 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2007-12-16 00:51 发表
/ ?6 k# n9 N# O" w1 `$ r' M7 F+ \2 |2 Q
; o5 N& o! @- s6 d! m5 n* F$ |; z* b7 H
你點同我啊! o+ V2 Z1 N/ |
我仲可以點啊6 C  R0 Q$ f  V2 J
我都好想可以開心,可以笑
6 C# p6 ]/ _0 N/ A5 L% }$ s
4 N' J! q1 o& x但是我可以點啊
, K' x5 n$ X& {5 `我咩都唔可以
9 f/ Q  u% v' w1 R; \; p6 r. z3 i3 A- f9 C0 `8 a2 M
個個都來呃我,我好呃d咩,
" V  x' }6 D5 N5 D2 D  N$ b
苦海无边,回頭是岸!执着好强只会令你更痛苦!!
tandong 发表于 2007-12-16 08:54:04 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2007-12-16 00:51 发表 3 s- I2 \8 V2 j; m* r, N

1 _2 ]4 H0 t  q& i( Q; p2 n% U$ t
  E  g+ J6 ]$ H; b你點同我啊8 s! ~, M4 k/ ^1 H( y
我仲可以點啊1 T: M% i6 I, d
我都好想可以開心,可以笑
3 X% P3 M8 s* F8 x. N# Q# F8 E1 N/ m8 w
但是我可以點啊" e* I& H/ P9 U' j$ [% N0 o9 U2 s
我咩都唔可以' N' [4 u% y; M+ K* r) C) U
& d  m2 P' W& w2 ~
個個都來呃我,我好呃d咩,

' ~/ q7 G6 {! B% V& t/ K話人呃你,你点解比人呃呢?点解会呃你呢?你有无想过根源在边度呢?你自己覺得处处比人呃是一个好危險噶信号了,你要从另一个角度去睇番自己,将事情想通透了。2 `& F; _& _6 `2 Z# D/ o, n
讲一个题外話啊,有D人觉得自己点惨,点无助,好像世界上只有距是最慘咁,其实呢个世上有比距更慘嘎人大把,距地算老几啊!!
7 a0 h: y+ E/ v' J上个月陪外父去住院,對面床嘎是一个老伯,騎摩托车比人撞亲个脑,瘫左半边身,个頭有一个大凹位,距夠惨啦,距老婆由出事起在旁照顾距,距老婆经常闹距,但是句句都是为距好噶,2日一湯水,每晚绑好晒4个被角,料理好晒先去隔离床睡!
寒星 发表于 2007-12-16 09:37:03 | 显示全部楼层
又真系几有道理~~~
lqyy2k 发表于 2007-12-16 11:27:04 | 显示全部楼层
恋无可恋是唔是比失恋仲要惨啊????.....
平常心 发表于 2007-12-16 11:46:07 | 显示全部楼层
點會戀沒可戀,你將自己關在一中心,吾放開,我係過來人,人要睇得開,凡事一定有解決方法,
liyuwuhen 发表于 2007-12-16 16:53:33 | 显示全部楼层
NOT BAD```
ks128 发表于 2007-12-16 17:48:48 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2007-12-15 15:35 发表
6 f& }" Z9 ^- j& m; S4 h: N" e% l  a4 n6 ?
+ }  @3 E( @* y" O# M# v7 J
點啊,搵到密碼未啊?

5 Q+ j" `* _2 e% d& f! L1 _未稳到密码啊,折磨死人了
AWP 发表于 2007-12-16 20:04:58 | 显示全部楼层
原帖由 lqyy2k 于 2007-12-16 11:27 发表
8 r, J# t* L+ j9 z% j5 D: U恋无可恋是唔是比失恋仲要惨啊????.....
( T' v2 G( }( k$ S' a5 c+ X
2k妳做乜咁講噶??
平常心 发表于 2007-12-16 21:02:40 | 显示全部楼层
点会没得恋,自恋就有恋,爱自己才会珍惜别人,