[每日闲聊] 人间by 郭敬明

夜月星辰 发布于2008-5-13 08:10 2270 次浏览 14 位用户参与讨论   [复制分享主题]
从最一开始到现在,我都是选择的沉默 因为相信时间会说明一切。
7 M5 t4 }- x2 Z! f- i* H( Z' L书上说:“沉默是一种最伟大的人格,因为选择沉默的同时,也选择了被误解与不辩驳”- o/ a  K% h! _, S  b5 k+ A' j" f# u
往昔的种种,内心的种种,都让我无法讲出恶毒的话。哪怕围绕自己的都是虚假的一切和明晃晃的刀剑。$ }( j' o3 {1 h
人间万物,自在来去。
2 \% C3 F0 a9 C  k+ b我不是圣人,我有很多的不好。但在讲述别人那么多“不好”的时候,也请记得别人曾经对你的,哪怕一点点的好。+ Y5 s6 U. G# T# y5 }2 y% [) G
: [5 S, {% G6 G* R5 l; u! }- C: F

; W- |& `2 ~4 n2 ~& |2 f" }人间by 郭敬明
$ b. h* A" p) d* O我唔相信沉默系最大的人格咯,不过有时,我宁愿去沉默都唔想去解释,$ y( `7 o* h. ^3 F4 v- f, ~: J0 \- c2 ?
但是沉默真系可以解决到问题了吗?

已有(14)人评论

tandong 发表于 2008-5-13 08:20:35 | 显示全部楼层
早啊,又換左頭!!
  V! M# j# z- F" O9 D8 J沉默点可以解决到问题架!!我问架喇!!
lqyy2k 发表于 2008-5-13 18:46:29 | 显示全部楼层
有时候沉默会变成逃避咯.......
wjr5200 发表于 2008-5-13 21:13:24 | 显示全部楼层
乜都唔讲,人地唔知你想点既啵
tandong 发表于 2008-5-14 00:57:39 | 显示全部楼层
原帖由 wjr5200 于 2008-5-13 21:13 发表 2 b/ b1 `. i% z
乜都唔讲,人地唔知你想点既啵
D女人就是咁,无啦啦嬲你一锅!
Laputa81 发表于 2008-5-15 11:44:55 | 显示全部楼层
睇情况啦~~~~~" q  e( {/ D6 q8 o% P
+ z& {) A. @' `1 b6 i  p
当个老细乞你憎····
6 A( r" j/ O  b同佢讲多句嘢都嫌费事~~~8 ?9 t7 z* ]6 d
但喺又唔可以沉默····2 Y! T% [$ V" T. K, ^  D/ l
认真恶顶~~~
夜月星辰 发表于 2008-5-16 02:22:10 | 显示全部楼层
原帖由 lqyy2k 于 2008-5-13 18:46 发表 . ]) I5 F7 |' U: x3 T; a
有时候沉默会变成逃避咯.......

* D. u4 P0 f, @3 u8 _8 g5 |& E0 C0 K
2 b9 r3 R: v1 J* _( h其实有好多时我都知道的,
9 _' n( m0 H: {& a/ \只不过,与其要我去解释,我更加喜欢沉默,
5 j4 X0 ?. R2 B* b- T8 x0 b' m当一个人认定了某些事,就算你点解释,都系冇用的,
  |3 p- A( A9 j2 X, `- B! {1 V佢唔会了解,然而,你越解释,越觉得呢个人冥顽不灵,) P! A0 M7 h9 S' J2 V* }7 N
然后,就是闹交,
7 b( L3 z) C3 d$ q1 F7 d5 \从来我都唔喜欢同人闹交,4 M9 f2 t5 l: H/ }
一旦吵起上来,你一心就是想以言语来伤害对方,令对方难过,0 ^8 }5 Q% ^3 q5 ]: o
对方越难过,个一刻你就越有快感,但是之后呢?1 v3 z/ s/ W& m3 i9 o1 O5 l: e
换来的,只是后悔,咁,真系值得咩?
4 j" c4 v5 E, i" B% I同样地,沉默换来的就是被人误解,- u% I4 A0 d/ V3 e% c+ b
' Q; T) H7 A' ^9 y" v# s
咁究竟要沉默还是要解释,都系无法选择的吧
6 r/ j' D7 U6 z7 I9 m1 q
夜月星辰 发表于 2008-5-16 02:24:09 | 显示全部楼层
原帖由 wjr5200 于 2008-5-13 21:13 发表
! y' L! K- @8 n3 E) g# D/ ]1 h  q乜都唔讲,人地唔知你想点既啵

3 W3 ]' x' f6 m; Y- O& Q. Q3 Y$ |* Q( }5 R% C3 N. r' K2 f

3 ~: |- T, h' m, I& o6 O但是有时就算讲咗都唔乜啦
夜月星辰 发表于 2008-5-16 02:25:22 | 显示全部楼层
原帖由 tandong 于 2008-5-14 00:57 发表
6 j* Q7 ~; u7 H; G8 n3 Q; zD女人就是咁,无啦啦嬲你一锅!
9 ~( s7 A: u& k2 g) n

4 Z8 S- X& L- k( Y连人地点解嬲你都唔知道,好心你就检讨下自己
夜月星辰 发表于 2008-5-16 02:26:31 | 显示全部楼层
原帖由 Laputa81 于 2008-5-15 11:44 发表 2 J- w" s* s+ S7 `+ G4 d" [
睇情况啦~~~~~
( x; Q4 i; e/ C7 x% |' G
: l4 T6 b, T; Z' V: ?( e当个老细乞你憎····3 A. Z" ^" L6 Z9 v5 X
同佢讲多句嘢都嫌费事~~~, }+ r% ?; c0 k( W( I5 `5 E$ n
但喺又唔可以沉默····1 G( f' i6 d8 h
认真恶顶~~~

+ w2 X( a9 z0 j! {7 e7 p
  n( h; g) e1 Y% C8 Z/ a8 Z0 p咁就真系惨,
( w" _  E5 B2 A* Q8 ?% K2 M不过可以选择就……
lqyy2k 发表于 2008-5-16 08:28:52 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2008-5-16 02:22 发表
& h+ [9 U0 f+ x  n% P! T7 A5 c3 W4 K' n) K! x* N. T9 _0 h
! k) {3 z; g+ P1 ~2 L
其实有好多时我都知道的,& \- Q( q& C4 G' {/ D7 j, E4 `
只不过,与其要我去解释,我更加喜欢沉默,
+ W. b3 @7 _: J, P- \- g1 X* [当一个人认定了某些事,就算你点解释,都系冇用的,& @2 x. g0 c3 r/ k2 Q
佢唔会了解,然而,你越解释,越觉得呢个人冥顽不灵,
' ^% a, F4 A0 y然后,就是闹交,
8 [  `) H5 A5 N2 j# e" g从来我都 ...

6 g/ f$ o  |; ^. o  m甘样都几惨下.....沉默变成左你的借口......其实我觉得如果是好7 _5 D: v( w# i7 S; U8 s. H& [* j
朋友的话,吵架唔会伤到大家之间的感情咯....过一段时间之后就会好翻.....
. c6 f3 ^: V+ f) J9 a9 i" |唔会太执着于对或是错,讲出来之后会舒服好多挂.....也许你需要稳人倾诉一下先得啦.....
Laputa81 发表于 2008-5-16 09:00:23 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2008-5-16 02:26 发表
. Y  W: E. n9 }9 A" I2 {' z% \  p4 q2 O$ h& |

5 F' s8 y# u) [4 j9 A咁就真系惨,
" `+ `! O% v$ H1 A不过可以选择就……
$ X. v# y5 n) r# A7 \
, v4 X" H0 E6 \

+ k1 x, a' {" l/ p" g" `可以选择嘅只有做同唔做~~~
12下一页