[其它更多] 求一些軟件

夜月星辰 发布于2008-4-2 12:07 5325 次浏览 32 位用户参与讨论   [复制分享主题]
夜月星辰 发表于 2008-4-4 03:05:52 | 显示全部楼层
我觉得5笔好难呢~ 
5 z( A6 F) f  ]) Z4 S我之前都加过中文字库,但是唔知点解净系加得简体,我谂要等我个F 翻来先叫佢搞了* Z' Q  E. m& i0 O, B
哦~果然呢,唯有将佢改码区再压成rmvb 再睇咯6 m2 W5 b7 p; r1 ~1 s# s
可能用惯咗xp, vista 唔系咁好用 
8 N7 x! ^- B" \! D( z2 X5 j* j1 x. w+ |% U
之前我唔知道啊,所以做好了就放系usb度带返公司,点知开极都开唔到,
6 p' a$ `# d" m& G搞到要全部做过晒
3 ]) G& j% A+ W+ {6 I+ |% g咁应该要点转啊?
AWP 发表于 2008-4-4 14:14:10 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2008-4-4 03:05 发表
8 Z" k1 O8 \% j$ X3 c9 |我觉得5笔好难呢~ 
- {' j6 D/ ^" s* L8 Y, t0 W3 P2 C我之前都加过中文字库,但是唔知点解净系加得简体,我谂要等我个F 翻来先叫佢搞了
2 Z* [7 t5 c( v! V: s3 q哦~果然呢,唯有将佢改码区再压成rmvb 再睇咯( d' o- l. [6 T* ^% u6 v3 A
可能用惯咗xp, vista 唔系咁好用 
; W0 X6 t, M* V3 F1 v% D! Q
+ w8 Y, k4 J/ N# ^  T之 ...
方法一:下載兼容補丁1 a4 s- `% F6 n- i
方法二:XP系統安裝office2007( }1 V% Q; z8 V+ [1 |  ^
方法三:在Offie2007保存時候彈出的窗口中在"保存類型"中選"Word97-2003文檔"這樣保存就可以在低版本的office文檔中打開了" }! N; A) y8 |4 Z  N6 M8 ^

! b4 {: Q* N& k" Q五筆我經常都忘記字根= =1 P/ j. x0 @8 a' c7 {
7 D9 N: f  o# F! d: c
AWP 发表于 2008-4-4 14:19:20 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2008-4-4 01:20 发表 + N& g+ @+ c/ N8 K* h% P" ^
! [) g4 \  y- @! r2 G& z/ r

6 R, E- R+ F* v( S7 U/ r( S我用智能五笔同埋极点五笔两个输入法,前者简体常用,后者繁体常用,设置唔同嘅快捷鍵就得啦!! 后者可以用简体嘅五笔文字输入方式,输出繁体汉字! 应该可以装在英文系统使用,如果有问题或乱码的话可能要为 ...
Vista都可以裝office2003的說
abc-like 发表于 2008-4-4 16:28:45 | 显示全部楼层
求cd檔案製作目錄軟件7 D8 W2 q  Y. ^2 b. W5 r
個目錄最好有資料庫咁既功能
6 f) z" N5 |+ S) n8 M  z0 i) f$ D有好多筒光盤
$ @8 O6 U+ E+ Q1 C; C. D' x
% C" M# ~. T7 @: A8 a& {. w0 v有冇計?
tandong 发表于 2008-4-4 21:46:21 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-4-4 16:28 发表
5 {9 P9 `  U$ _& l! m2 G求cd檔案製作目錄軟件- I& E$ g1 [& H
個目錄最好有資料庫咁既功能( L# O' w9 Z3 e0 G! p
有好多筒光盤
, H) W8 q/ r( V7 c, ]4 f9 K  ?  X1 {
有冇計?
有,光盤管家!
netasa 发表于 2008-4-5 00:48:44 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-4-4 16:28 发表 2 a) {; e# k- R' s8 P! h. {! I
求cd檔案製作目錄軟件$ H2 @8 e. D. H) |6 a8 C. v' x3 z
個目錄最好有資料庫咁既功能7 k" r% ?6 m& h* M! [" _- z- @2 }) g8 J
有好多筒光盤
( t# F: b9 {; y8 V- [
) s1 ~- w* Y* W有冇計?
( u' [* Q% m" W$ V! u

; {7 `4 l+ y% f2 ^  D' Q) X我觉得EXCLE 係最好用嘅目录软件咯! 比数据庫类软件操作更简单,功能上也不弱,有排序有筛选,有查找有检索有替换,只要打个名就帮你稳晒出嚟啦!!
netasa 发表于 2008-4-5 00:53:47 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2008-4-4 03:05 发表 % @2 K5 Z: v0 N% x; C- p
我觉得5笔好难呢~ 
0 H; Z/ d/ s1 S) q) Y$ f  P1 @我之前都加过中文字库,但是唔知点解净系加得简体,我谂要等我个F 翻来先叫佢搞了7 O, [7 i/ y; f) A( m4 ?, b' g
哦~果然呢,唯有将佢改码区再压成rmvb 再睇咯
# B* }8 S" A- g9 f可能用惯咗xp, vista 唔系咁好用 ( ^4 U5 S6 l  }/ U
+ F* d6 G) K/ g( J) |
之 ...
' q+ D: v7 L* l7 r4 y" i9 u, ]

: C' b% l1 y0 H4 I咁你可以稳部有2007版嘅机打开你个文件,再重新另外保存过一次,之后类型选择兼容方式就得,就即係A仔讲嘅第三种方法。 9 @8 C+ x& {( S' y: M4 I( S0 {1 v

. a/ Y* b  e& W- M7 P+ a如果无部机有2007,可以装上2007嘅OFFICE,如果公司唔比装嘅话,可以去OFFICE嘅官网下载转换工作,之前我见过有的,不过现在就不敢保证了你稳下啦。 不过我谂你应该解决左问题啦!都咁耐了。
夜月星辰 发表于 2008-4-5 05:36:43 | 显示全部楼层
原帖由 AWP 于 2008-4-4 14:14 发表
2 U1 q9 ~4 Y+ a7 w( v方法一:下載兼容補丁+ Y/ X; I5 N" y; r
方法二:XP系統安裝office2007- X- v4 S; B& b; L5 H
方法三:在Offie2007保存時候彈出的窗口中在"保存類型"中選"Word97-2003文檔"這樣保存就可以在低版本的office文檔中打開了
% s& X- e' s6 Q4 _  x4 e; R# B; S/ @/ M
五筆我經常都忘記字根= =
0 ~9 G/ x! W9 l3 O" I% V5 T" `
$ `4 E# ~0 r0 n
有冇D 更加简单D? 4 d6 A( ^/ ?( ~6 H2 ~  d, @
夜月星辰 发表于 2008-4-5 05:38:43 | 显示全部楼层
原帖由 AWP 于 2008-4-4 14:19 发表
, e2 n/ S. E' F/ ^/ p/ H0 C& u" dVista都可以裝office2003的說
% Y( G1 ^& X* h5 E
& v" z6 R1 ?+ K+ ^/ A
我未试过自己装,第一次试下自己装就好似烧咗cpu 唔好问我点解,因为我都唔知道,
夜月星辰 发表于 2008-4-5 05:44:39 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2008-4-5 00:53 发表
7 y( A2 [4 P$ W2 {% ?. ?: z2 X, E

+ ?8 M6 k4 ]. z* q咁你可以稳部有2007版嘅机打开你个文件,再重新另外保存过一次,之后类型选择兼容方式就得,就即係A仔讲嘅第三种方法。 
4 V% y% M2 o; g% D7 q) w- [: Z) a: {4 S
如果无部机有2007,可以装上2007嘅OFFICE,如果公司唔比装嘅话,可以去OFFICE嘅官网下 ...
. S8 S$ l" A8 m, Y5 M' R4 N$ a
8 k- W1 k  V9 t9 h1 o( R- Q
我要到4月中先会解决到问题咯,你地讲的方法我有试过但是就有error咯5 @. X$ p; ^& p2 j  r6 q/ A" @( }
问题未解决但是我谂到办法暂时解决到,
$ R) \$ q, ^( q8 M一系用返部pc,或者写落去email度,返去就开返来copy
abc-like 发表于 2008-4-5 08:36:39 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2008-4-5 00:48 发表
- s1 s+ P! j0 e2 L) H) r9 N9 b
/ L* T$ X' A8 ?- y: i4 G: @
9 Y( i( e  h1 m% H3 w我觉得EXCLE 係最好用嘅目录软件咯! 比数据庫类软件操作更简单,功能上也不弱,有排序有筛选,有查找有检索有替换,只要打个名就帮你稳晒出嚟啦!!
% X% X; j8 I9 M1 C# y2 H% s/ L
有排打, 幾萬個名.........
AWP 发表于 2008-4-5 11:50:05 | 显示全部楼层
原帖由 夜月星辰 于 2008-4-5 05:36 发表
6 Q7 Y; e  S8 p. J/ s0 m5 \! ]( s4 b3 z/ O% T0 h7 G

8 T2 N: P& C$ @. R9 ^5 l有冇D 更加简单D?
9 K1 r( ?* ?$ ?, W" S: Y9 y, p6 W. y
有噶···
) \  C1 A6 i0 Ohttp://download.microsoft.com/download/6/9/E/69EA942D-4636-4350-A526-0BFD9771A12A/O2007Cnv.exe4 L9 p" S2 b, r% D  v' }% O
" m, [+ P% D3 V
老爺Down這個轉換程序應該可以了