[每日闲聊] 外置硬盘,有咩推荐??

lovepx 发布于2010-6-27 13:38 4265 次浏览 101 位用户参与讨论     [复制分享主题]

, ?1 F. {$ I- Y- u$ q" H" r目前小弟3个西数1T,1个西数640G外置硬盘,到现在都冇大问题
# b3 q! ~  Q2 U( z现想入手一个新硬盘,1T,1.5T,2T边个着数??仲有咩牌子好??
) L$ |* j8 |" z8 j顺便问下有冇好噶硬盘保养方法,好多人话睇RP

已有(101)人评论

tandong 发表于 2010-6-27 13:45:30 | 显示全部楼层
硬盘多最好,保养就免了,硬盘多,你最好就轮住使,3-4个月轮换!

基拉杰特 发表于 2010-6-27 13:45:58 | 显示全部楼层
小硬盘的路过!

lovepx 发表于 2010-6-27 13:48:39 | 显示全部楼层
回复 2# tandong
) c3 o5 V7 R7 s$ Z+ }8 o4 Y; g! h" n. A- F( d
# L* c8 g8 b9 W/ s: v
    即系推荐我5好买咁大??大硬盘一杯具就惨~ 4 z8 ^$ ]+ o; `+ ]
   多谢老虎兄教导,我会轮住用...

Ling1988 发表于 2010-6-27 13:59:23 | 显示全部楼层
回复 1# lovepx
; T1 G. q. T0 V3 e7 _! _3 a
8 R" q5 w! s& U$ l. V3 V# W- V/ z# D+ }6 W" m% H$ d! |' I. y$ D& V" j9 J
    睇來樓主同我差唔多!如果您都是用西數應該睇得明:
# u! W* W+ i5 g' t# Z) Q
* u: Z* s( B: G* T( x 002.bmp 001.bmp

Ling1988 发表于 2010-6-27 14:03:55 | 显示全部楼层
回复 1# lovepx $ z1 X- H6 i3 q& f4 Y% _. g
8 C( {7 H3 N. p2 J0 x$ W: \

0 C6 H, U2 E3 o/ L* D& w9 M- `0 D: s( [    睇來我同您應該有好多共同話題!4個硬盤有D多了,您個電源是W啊?散熱又點處理啊?

tandong 发表于 2010-6-27 14:05:17 | 显示全部楼层
回复  tandong 3 W8 \2 `9 J, B/ W

* m. s. c( `1 Z) J( q3 I1 f3 c) S) e" B- C- M" f1 O: [$ l- g
    即系推荐我5好买咁大??大硬盘一杯具就惨~
7 e( u) N4 f4 t6 b   多谢老虎兄教导,我会轮住用 ..., V# R2 p- V0 x8 V
lovepx 发表于 2010-6-27 13:48

# m# N- d8 N% J8 I! S( k
! e5 _/ _- r% D! U
4 R: ]! {/ h) @( O+ M4 w+ }) A* X    我依家是2个80G轮住用!

lovepx 发表于 2010-6-27 14:41:39 | 显示全部楼层
回复  lovepx
( ~" u' |7 \# S6 f: `+ G% y" B' P( R- O2 x

. S/ Z/ P2 @3 f    睇來我同您應該有好多共同話題!4個硬盤有D多了,您個電源是W啊?散熱又點處理啊?
! X3 d; w! B, T. sLing1988 发表于 2010-6-27 14:03

! u& H, j4 c2 b7 t, w+ O, L3 K, i9 V
  D: s3 ~9 Y! s0 g/ G
    睇5喺好明,只知道型号...我全部都係外置硬盘,5使点考虑散热...因为起学校用本本,所以一定要外置,费时拆开部电脑..9 N+ i# V( w2 }# o: c( s4 `
  其实我想买eSTAT接口,不过好似比较贵..主要考虑传输速度~
% w# h7 Z5 W6 S" T" _  PS外置电源外加

漫步雲端 发表于 2010-6-27 14:50:34 | 显示全部楼层
回复  lovepx
( i6 M5 o  y9 u
% u1 S! A: s) n' h
6 z* x: E+ C) A7 @- j) R, k( a* d    睇來樓主同我差唔多!如果您都是用西數應該睇得明:
  y+ f: d/ u+ J- f! lLing1988 发表于 2010-6-27 13:59
3 e$ S1 u! a) h0 g' X% s6 b2 b
9 [2 P) u+ x% z! }
有米之人,兩個1.5T+一個500G
1 q9 l6 b4 e9 F; _. U! i# H* v! N: J% k
羡慕

Ling1988 发表于 2010-6-27 14:56:00 | 显示全部楼层
回复 8# lovepx ( q+ ]8 J& b2 t. S$ [) ?# I
8 j' t4 ^9 m4 Y' K4 y

$ h$ \& C# \. j  X    暈!睇見就暈!您外置硬盤唔會是USB接口吧?
! n# e( ~5 Q$ t! @) }( Y" V- }$ a7 i
對于燒碟來講又好D,因為我計個數買硬盤是平過買碟的,又方便好多

Ling1988 发表于 2010-6-27 15:01:13 | 显示全部楼层
回复 9# 慢步云端
$ D' m! u6 c1 ~- X
# X/ u6 Q6 g  A1 D' A$ w
# o4 D5 F  \" O5 Q2 `; M$ P' w    今就叫有“米”?1300文全新,我就唔信您果D硬盤細得去邊!

lovepx 发表于 2010-6-27 15:02:59 | 显示全部楼层
回复 10# Ling1988
) I$ z7 e- F! I7 Y' v
/ e0 A9 o/ l5 m3 h7 a
* p, A2 `* E1 G3 y: T    依家係USB2.0