跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[动漫百科] 對於TVB今次轉守護甜心OP嘅做法。

kwanyeung 发布于2009-6-13 10:40 1363 次浏览 11 位用户参与讨论   [复制分享主题]
本帖最后由 kwanyeung 于 2009-6-13 10:47 编辑 1 K" [+ }( g) G3 k" A; ^* N

+ k4 W$ O8 c. q4 ], g6 b3 P9 _依家大部份討論區都討論緊依個熱點,TVB討論區動畫版差唔多成版都係講守護甜心嘅OP。所以我都想講吓我嘅感受。
) R& T% T" l- [8 {我個人可以話係純中文派。好小睇日文動畫。亦都好中意中文OP同配音。
  A. J$ q, `  v' W9 \4 L4 Q: S' }2 }# o7 t5 G
但今次TVB嘅做法我覺得真係差都冇人有。
& l9 |: q0 U4 F$ Y  e9 w
% Y" Z4 P7 W2 W( t" C" a0 C1 N第一,播中文OP做咩唔喺第一集開始轉??要去到31集先嚟轉咁搞GAG?
3 f( Y) b% `2 s" A) d
5 m7 I" u' `8 P: D第二,27集人地都轉左OP2,TVB都轉左。但你去到31集轉番去OP1。係人都知你做過手腳啦。- G" w1 T+ w$ I& A: |2 u

) B: F7 L$ Q1 @+ d, h! F0 G第三,中文OP同畫面又唔岩位,最尾個段變左喺前面播。TVB你真係好嘢。
; Y4 l( b# n/ |( \# W
6 D8 J$ [( ?& W第四,如果播到去OP2嘅話就整OP2嘅中文OP,又要整番OP1。

已有(11)人评论

Kiver 发表于 2009-6-13 11:40:30 | 显示全部楼层
依家大部份討論區都討論緊依個熱點,TVB討論區動畫版差唔多成版都係講守護甜心嘅OP。所以我都想講吓我嘅感受。! X5 k1 J7 p$ ~
我個人可以話係純中文派。好小睇日文動畫。亦都好中意中文OP同配音。$ r8 \& S1 E7 ~' ]8 I

( M3 Y7 W) o* e  ^5 N但今次TVB嘅做法我覺得真係差 ...
9 h' r9 H- D; u2 @) dkwanyeung 发表于 2009-6-13 10:40
) k1 i* F$ d; o1 _/ C1 U: s
* Y6 L1 l2 V' [. h6 V
TVB可能人手不足吧; I. j" U$ [& F0 i
( R: s3 d& s+ N6 S& ~- t
先前又炒左些人~~~

kwanyeung 发表于 2009-6-13 11:42:39 | 显示全部楼层
TVB可能人手不足吧  O/ L! g  ^0 L# Y2 f

# e% l+ C/ \, `; R' c9 Y4 Z* }8 _先前又炒左些人~~~
/ O6 f8 |5 y$ r% r, |, m1 u, j" @' iKiver 发表于 2009-6-13 11:40

0 D! t; y3 }. y  I! J( O人手不足就索性唔好整中文OP。。。。4 ^3 O( \9 F' n6 b1 n

1 ~: Y0 o' a# o7 z5 W依家搞到咁嘅蘇州屎都唔知點收科。依家嘅方法就係畫面播OP2但歌用中文OP1。。。

moschino 发表于 2009-6-13 11:58:52 | 显示全部楼层
可能OP1比较深入民心~

mcnynbajay 发表于 2009-6-13 17:19:55 | 显示全部楼层
TVB已公布佐:無線電視方面表示於6月16日播放的第34集,將會恢復於日語配音聲道播放第2首日語版片頭曲,以及播回第2個片頭畫面,不過片頭畫面之前的片段仍然會被刪去~
8 h$ n: |, Z4 s" ^* w5 Y0 e. F4 f8 s- K2 R) f
你講果d問題所在,唔系電視臺所決定嘅~

150462460 发表于 2009-6-13 17:59:52 | 显示全部楼层
这个应该高层的喜好吧

sam.w 发表于 2009-6-13 23:00:19 | 显示全部楼层
鍾意日文原版OP。! g" ?! a& Q  b) P) ~0 f; `$ E6 l2 `
所以就5發表意見咯--------------------------------------

kwanyeung 发表于 2009-6-13 23:29:44 | 显示全部楼层
TVB已公布佐:無線電視方面表示於6月16日播放的第34集,將會恢復於日語配音聲道播放第2首日語版片頭曲,以及播回第2個片頭畫面,不過片頭畫面之前的片段仍然會被刪去~1 O6 V9 S' Q2 h# O% T- x& d
9 t+ R% \( P0 l1 h% l' ~, g. ?
你講果d問題所在,唔系電視臺所決定嘅~
! R; q" O8 h0 |mcnynbajay 发表于 2009-6-13 17:19
' N$ |' S2 q8 ]

% t1 R/ n5 o' l0 U; T4 m7 D咁可以遲啲播嘅者- -"""" 代理商問題電視台都可以同佢商討。。唔係佢講咩你做咩。

枫小妖 发表于 2009-6-14 13:26:21 | 显示全部楼层
鍾意日文原版OP。' H3 g. y# s5 T
所以就5發表意見咯--------------------------------------
3 }* s/ w2 ]! Usam.w 发表于 2009-6-13 23:00

2 m' q) D4 y# v! F* T嗯嗯嗯~日文的OP好听好多~中文就等于山寨一样

richoly 发表于 2009-6-17 22:49:28 | 显示全部楼层
嗯,我都唔中意甘次嘎歌,tempo都唔match!我妹仲夸,一听到就从间房冲去厅电视机前面闹鬼距痴孖筋!

407718997 发表于 2009-6-17 22:53:38 | 显示全部楼层
我都系中意日文原版op...所以都系唔發表意見~
- u1 }4 p  d4 ~/ t+ j( V, R閱~

欣123 发表于 2009-6-21 17:47:53 | 显示全部楼层
非常同意第二,三,四點!!, p( E: ]; o: I5 W  _& g% S
我還是日文原聲的支持者~