大家在动漫童话里学会了什么?

伊凡杰琳 发布于2009-1-16 17:53 1148 次浏览 19 位用户参与讨论   [复制分享主题]
大家在动漫童话里学会了什么?  K' \$ _6 Y- Y( P
大家喜欢看动画片的原因又是什么?
& d7 u- z  v. ~6 k) H什么因素推进你看动画片?
8 s' c# K2 V6 v% ?0 @
0 r2 [* c3 W* C; |( v% F9 y1 L就我自己而言,动漫是生活的一部分。
8 L4 M) |) {/ r) W6 A$ m小小年纪的我就已经爱上动漫了,当时应该5岁左右吧
- }2 j1 C+ L+ I8 @$ ?; Z. W: H. G& Z) m
我从动漫里学会很多很多...
! u  e& q6 D: i懂得如何去爱人...3 C; X7 Y/ _8 g; w0 u- \
了解到亲情,友情,爱情在我们日常生活中的重要性
  L8 c$ @5 ~, I" D" l. L5 z4 Q# \
7 h1 w" ~& F2 U% w9 S  }每逢看到大家对追求梦想的执着,我都会感到非常振奋。/ H* m: _' a! U
很多动画片都能对我们起着鼓励的作用,这是我喜欢动漫的原因之一。
4 L% c3 o% S6 o2 ^, n2 o
$ I2 F1 I- E! O* ]是他们,令我对“梦想”一词有更深刻的印象.../ a- ~8 c" n! ^: H9 V' I
他们还会用行动让我们更加坚信“梦想”对我们的重要。
* _4 e8 L+ j' R7 i, ?$ d# ^$ r2 T' Q0 p2 L* Q
在这里,我非常感谢每一个在我身边出现过的动漫人物,我爱你们~
  y3 e2 {2 \/ t( u
' ^! y! O, }5 f" @: T/ G7 y没有TVB的粤语配音员,我想我对动漫的爱没有那么深吧
* e" y" o9 ~6 [$ E  h; _因为5岁时,没有电脑,只能看电视了...
2 E# ^: y4 |  J7 M" S& E" h所以我也非常感谢你们~~5 f3 b2 e4 ^" F+ m) z
4 i' W) N; Z( j6 i
PS:貌似非常乱的一团,但这些都是出自内心的东东。
/ l+ t. |2 P5 Z8 z3 d) O- e        大家也发表一下吧~

已有(19)人评论

Laputa81 发表于 2009-1-16 20:09:42 | 显示全部楼层
我就无你谂得噉深入~~~
- W$ F! ]/ ?  z+ _! Z5 O8 P就纯粹钟意睇咖咋·····& e( f5 N) U6 v  b+ t
啱开始睇个时年纪细~~~
* ~% `3 G- E& M3 V( E7 \8 k/ c电视节目里面动画相对容易明白、接受~~~
' L) H5 j1 G3 z" `睇睇嗄就开始钟意D故事情节~~~有D仲好搞笑添~~~) ~7 J9 B1 \8 h4 ~
跟住就一直到咿咖咯~~~
* `2 {/ J# i  J' c( d' ~$ @
. G: C% K4 h! B9 [6 a0 f如果要讲学识咗乜嘢呀??
9 C, I* ^9 |9 Y! y" @我谂喺幻想、白日梦啩·····
8 M. a* j; g- m( C+ z# i有时都会谂埋D无喱头嘅嘢~~~
6 z+ b& M+ X. a又会幻想嗄自己身处某动画里面嘅世界~~~

aubert22 发表于 2009-1-16 20:59:54 | 显示全部楼层
你5岁果阵我都应该怕扯有10岁了~所以我更比你早畀动画吸引~: T1 L/ Z) ~! E1 x4 |
细个不论外国好,国内好嘅动画,都系咁吸引自己~
3 [! T& B( z9 b* d9 V" P9 C( }; P无话乜原因去睇,就系中意就睇~唔洗好复杂~- L- Q3 f" z0 }( Z+ B
可能依家睇D新嘅反而觉得无以前嘅咁好睇~7 C1 Z& B7 O3 r  m
可能系先入为主啦~

GavinDX 发表于 2009-1-16 21:15:08 | 显示全部楼层
学到嘅野唔多唔少都有D嘅,不过至于点解中意睇,就冇咩点解啦,纯粹因为中意而睇,纯粹因为想睇而睇。

aubert22 发表于 2009-1-16 22:51:37 | 显示全部楼层
原帖由 GavinDX 于 2009-1-16 21:15 发表
% Z: \+ e3 P; L) S  _6 Q( H学到嘅野唔多唔少都有D嘅,不过至于点解中意睇,就冇咩点解啦,纯粹因为中意而睇,纯粹因为想睇而睇。
3 T5 M0 z3 ]# r; G; n
嗯,后面果两句就同我想讲嘅一样啦~

killuah 发表于 2009-1-16 22:55:14 | 显示全部楼层
因为想睇而睇,又D时候又感触,但是差唔多都是紧!

zhcpt 发表于 2009-1-16 23:05:03 | 显示全部楼层
纯粹娱乐 印象第一部动画 孖宝兄弟

jc看粤漫 发表于 2009-1-17 22:25:48 | 显示全部楼层
楼主给我一种早熟噶感觉......
" \& q5 o" a$ A% k* z
- Q+ S! B2 H+ R$ B- q& D1 O& t" h- z" Q( |
$ v8 R/ S  n) z& |$ P
& J& N+ e; P' X
我看龙珠(其实龙珠是一部童话) 学会了 龟波气功  我现在依然相信我是赛亚人 仲是传说中果只

gary32167 发表于 2009-1-18 11:04:36 | 显示全部楼层
系咯!~同大家一样都系想睇而去睇,细细个都无谂咁多!~
/ u& S2 A3 y4 U7 l不过其实系D童话类嘅动漫当中正如LZ所讲,体会到要去爱自己身边嘅人咯!~

liuqin 发表于 2009-1-18 15:43:48 | 显示全部楼层
学会咗怀旧咯

Beebe 发表于 2009-1-19 22:22:29 | 显示全部楼层
鍾意就鍾意囖!冇乜點解!

嚣のЪ 发表于 2009-1-19 23:08:50 | 显示全部楼层
原帖由 Laputa81 于 2009-1-16 20:09 发表 3 R* a% _& X& p- K4 E6 v
我就无你谂得噉深入~~~4 \5 j7 l/ N' {0 m2 e% v( k
就纯粹钟意睇咖咋·····; k" E7 N% d' |' |+ f) Q
啱开始睇个时年纪细~~~# S# W  Z+ ^  Y1 q  z
电视节目里面动画相对容易明白、接受~~~1 z1 {8 `+ p# v0 d
睇睇嗄就开始钟意D故事情节~~~有D仲好搞笑添~~~# K/ C( k/ ^! E5 G. G* S- {* A
跟住就一直到咿咖咯~~~
' O4 ~  J; g; j8 O...

* X0 O& K0 @# Q2 M* i- b- d" C对牙对牙!3 M6 ]# f" d' R
我也曾经想象过自己是里面的某个角色~
% w1 l3 q$ @! S9 F2 j3 Z5 h我E+睇动漫系要睇出一个"道"
! v8 O+ r7 m0 U' K. ]$ R因爲每一集噶制作,作者都肯定是注入佐某个道理,寓意.....8 t* x5 ~4 G. P) E. ~
我噶至爱就系<星梦美少女>喇~! H( n) k+ k* f& V/ t
因爲蓝天噶不屈噶精神感动佐我~. b! z: z; J9 y0 |* q; @5 y
到佐后期,我几乎每睇一集就喊一次.( K* F/ c3 k2 n  X0 j& p5 j# w
当距完成佐天使绝技时,我都会好开心咁为距拍掌~
2 V$ \: p) K+ D+ m1 t2 e  U; Q动漫真系教晓佐我好多嘢~

12下一页