[每日闲聊] 睇左个亚运开幕式,火都黎埋!!!

eegbook 发布于2010-11-13 03:08 4474 次浏览 72 位用户参与讨论     [复制分享主题]
1 N& i: k4 v* b' ^2 S5 `. R: G% p* \1 @
    八点钟,以为坐定定睇开幕式,睇睇下,成家人都话唔知镜头前果班人想表达乜。
7 t! T* |2 T; Q. F

! B  @, _: a+ F; c* [) y; B5 F: [  Z3 m    无所谓,就当比面温总理,继续睇,反正我想睇个火炬点样点燃之嘛。2 o# n& ]8 |0 C: Y% P6 N
    再睇落去,我顶佢开幕式个肺!!!!!!!!!!
  Q- ~/ u) l2 g7 A7 W! j5 @9 C9 w    睇到半路我心谂:离九哂大谱,又话广州亚运,整乜变成左北佬派对?!' v9 b, i0 v3 g2 c! i7 q
    全场,由旁白到唱歌,无句系粤语,广咩州亚运,连句粤语都无,点黎表达广州文化吖?即系话叫个日本导演去美国稳几个鬼佬、鬼婆拍下四仔,就话系日本AV吖?答案,相信大家打死都话NO啦。( _7 e( A; ?( |  s( x' e
    D北佬教授系广东捞够,一番到老家就出书,话广东人只会钱、钱、钱,没文化,无底蕴;而现在正有一个大盛会系广州举行,如果系争气嘅,梗系要借呢个好机会SHOW D文化,SHOW D底蕴比人地睇睇啦,点知。。。。。。激死人,一班唔争气,只会做屎狒鬼、马屁精,几千亿RMB加上严重劳民伤财,最后就搞出咁样一坨畸屎!!4 t+ x4 w& W1 [+ J

$ w2 b( U" ~+ t: M( l3 r

: C' {, }4 \1 A' J    之前网上流行话咩粤语咩国语嘅话题,我一于少理,因为我唔会将自己嘅母语忘记,都唔相信会有人成功帮我地洗脑。但现在我至知,原来唔系我地比人洗脑,而系D屎狒鬼自动去洗脑,想话去上面做领导—— ——挑,你发梦啦!+ L$ T- S5 ^1 q6 A. a
7 c  o' G, x4 Y3 Y' u$ m! r

* E5 x/ a# B4 ]9 ^    题外话:睇左成晚,系火炬点燃前,我对黄华华省长嘅表现觉得非常满意。你地无以为想泼我冷水,呢个唔野少,我系讲真架。理由极度简单—— ——黄省长虽然演讲用普通话,但系佢好就好在发音唔正;虽然佢系企系主讲台上,但系。。。佢个心系站在广东架。/ V' O1 ]% U' ]  L4 l8 F) t5 O

8 n9 u  n" F  a; u
3 d; @) e( X% {- t" L. G1 f( }
    长篇大论,唔好意思。对于睇哂嘅朋友,我要讲声多谢。多谢哂你听我嘅“废”腑之言。

已有(72)人评论

Batcat 发表于 2010-11-13 03:30:24 | 显示全部楼层
楼主都真系好大意见

netasa 发表于 2010-11-13 04:11:42 | 显示全部楼层
我睇左一开始果几下烟花之后听到係冬瓜旁白,并且由原嚟睇紧嘅GZ台突然变左做CCTV1之后就无再睇落去了!已经唔再值得睇落去了!!

netasa 发表于 2010-11-13 04:15:40 | 显示全部楼层
    八点钟,以为坐定定睇开幕式,睇睇下,成家人都话唔知镜头前果班人想表达乜。
  A( `4 X1 [7 L3 W& Z& [8 d" C0 ~) B" H# o7 I, @; I
   ...
9 g- n& p4 U. n( ?eegbook 发表于 2010-11-13 03:08
3 M2 G" n; B0 Q0 i  a

. @  [" ]5 J1 S6 o& t4 \. y- a2 Y# A+ g' F% H
    开头都有句“落雨大水浸街”嘅!!又唔好话完全无粤语!煲冬瓜唔好就心系广东阿!我胸襟细D只係心系广州得唔得。

基斯 发表于 2010-11-13 07:37:10 | 显示全部楼层
我就唔明点解仲要加埋D旁白落去,D外国人又听唔明,唔通净系比D领导听?真系多Q余,睇左一阵就无睇啦

Kuromi19 发表于 2010-11-13 08:12:33 | 显示全部楼层
开头都有句“落雨大水浸街”嘅!!又唔好话完全无粤语!煲冬瓜唔好就心系广东阿!我胸襟细D只係心 ...) a: _# [" ]; D4 G& |% u6 J& B0 W8 D
netasa 发表于 2010-11-13 04:15
- O' t* U- g/ r9 s/ @/ G
( _" L8 ?* w. z' [$ @5 O

2 `1 T' n3 X: k1 |0 G6 p, q6 |; A    问题系人哋唱紧果阵据个死人冬瓜旁白就出声,等据讲完,只歌都唱完喇~~
! H; q6 N& K: R% i8 j! H8 v而且我觉得有抄袭人哋想香港东亚运动会开幕之嫌咯,不过D效果又无人哋咁好,我睇咗开头少少,都唔知距D节目做紧乜,仲要睇到CC既logo,就唔想睇喇

Kiver 发表于 2010-11-13 08:58:20 | 显示全部楼层
我睇左一开始果几下烟花之后听到係冬瓜旁白,并且由原嚟睇紧嘅GZ台突然变左做CCTV1之后就无再睇落去了!已经 ...# N+ I' z9 o" n9 e3 \9 g$ I
netasa 发表于 2010-11-13 04:11
5 l/ ^! v; R* Z0 I* b0 s- |
( H' a* l0 F; {% f, N5 Y

" i7 B) J* G7 m( N4 V) r1 w    我好憎CC的旁白的9 ~6 G- q1 Q8 S, n% w& f# T4 M
一开始就中央电视台,中央电视台,这里是中央电视台; `$ m6 I0 Y$ f. y# y
  B0 U& r6 c, M' m: N% ^$ e6 F
慌S人地吾知系乜台``

エツクス 发表于 2010-11-13 09:20:56 | 显示全部楼层
只能对个啲大老爷们讲声服字,无权之人只能仇视,只要出声要洗干净屁股等住坐监房凳……无语无语啊!

tandong 发表于 2010-11-13 09:34:26 | 显示全部楼层
我无睇到,因为大河蟹!

panzcheng 发表于 2010-11-13 09:41:11 | 显示全部楼层
我体都无体过......觉得先头过D咩全民开灯过D行为非常做作!!都唔系几体好~~见到D人话距感差,我都去体下有几渣先!!

huang 发表于 2010-11-13 09:55:26 | 显示全部楼层
游客,本帖隐藏的内容需要积分高于 50 才可浏览,您当前积分为 0

masato 发表于 2010-11-13 10:31:38 | 显示全部楼层
楼主要蛋定啊 CCAV重来就没有给力过 你何必这么鸡冻呢