[I T 资讯] 兩者有乜分別?

abc-like 发布于2010-4-3 03:33 5026 次浏览 75 位用户参与讨论     [复制分享主题]
abc-like 发表于 2010-4-6 19:56:46 | 显示全部楼层
謝謝大大!
看下二级CACHE,容量越大越好。。。  M* X( S  @% Q' q* @! K
mlz 发表于 2010-4-6 09:11

ttsti 发表于 2010-4-6 20:25:21 | 显示全部楼层
謝謝大大!
$ Z& E2 b4 @0 i( n+ v# f0 X2 ~abc-like 发表于 2010-4-6 19:56

9 W( D( H: \! |* K. r以加要看三级缓存的,INTEL的i5同i7的L2得1M吾通你话拒慢啊

abc-like 发表于 2010-4-6 22:44:30 | 显示全部楼层
這方便我不熟; 咁Amd係咪特熱?
以加要看三级缓存的,INTEL的i5同i7的L2得1M吾通你话拒慢啊+ n! z# V1 ]/ n
ttsti 发表于 2010-4-6 20:25

kevinchan 发表于 2010-4-6 23:20:21 | 显示全部楼层
以加要看三级缓存的,INTEL的i5同i7的L2得1M吾通你话拒慢啊
8 J; k$ ^7 [" b2 U2 Y( fttsti 发表于 2010-4-6 20:25
我个5000+开核有6M L3 cache,意义大吗?

ttsti 发表于 2010-4-6 23:24:31 | 显示全部楼层
這方便我不熟; 咁Amd係咪特熱?
/ Z4 i/ Y2 [1 j3 Aabc-like 发表于 2010-4-6 22:44

, M* Z7 I" q3 }8 }4 V& p: e吾会好热,但发热量比INTEL的稍高,因为AMD的功耗都比INTEL要高
9 @' I! O. I. K: H例如AMD最高端的965就140W(新版本好似降低到125W),而INTEL的i7 1156型号的只不过是95W
, M% e. f$ |2 b9 P+ i; q但性能就强好多!

abc-like 发表于 2010-4-7 22:37:45 | 显示全部楼层
咁用5000+會唔會好熱? 我唔超頻頻的!# K& D# u* i! Q" h" }) Z; T
5000+black edition會唔會過熱?
吾会好热,但发热量比INTEL的稍高,因为AMD的功耗都比INTEL要高4 ]7 Q- I% [) n; h* b1 p' Y% L
例如AMD最高端的965就140W(新版本好似降 ...5 z1 k- y7 y' S7 g9 y
ttsti 发表于 2010-4-6 23:24

ttsti 发表于 2010-4-7 23:03:43 | 显示全部楼层
咁用5000+會唔會好熱? 我唔超頻頻的!
; H+ c4 F2 b9 n6 Q7 w2 _5000+black edition會唔會過熱?3 z: L1 F8 n' T
abc-like 发表于 2010-4-7 22:37

% S1 u; t7 s; B0 E你是速龙5000+是上代产品,同雀仔的FX5000吾同的!
$ j; g6 F" v' r' E6 A  X, X雀仔的开核开L3性能提升好多,但我觉得AMD的L3对性能提升好似吾是好高: @# l: r2 q0 W8 Q
但是INTEL就吾同L2同L3越多性能就越强!

kevinchan 发表于 2010-4-8 00:06:14 | 显示全部楼层
其实我建议你用245好过啦!或者250
8 O# q$ @; G! _* {) N% ~. j$ O5000+黑盒就免了,比不上250或者245的

kyo1983 发表于 2010-4-8 07:20:01 | 显示全部楼层
AMD既X3性价比唔错,当时我都考虑过,不过最后都系买佐四核

abc-like 发表于 2010-4-8 07:23:16 | 显示全部楼层
AM2 athlon X2 5000+ black edition, 可唔可以開核? ←運行上黎係咪好熱架佢?' n, v, I) M- S, z& n" @3 F: L
fx5000又係乜黎架? 同AM3差幾遠?
你是速龙5000+是上代产品,同雀仔的FX5000吾同的!2 i# f8 Q0 d0 ^* q, p
雀仔的开核开L3性能提升好多,但我觉得AMD的L3对性能 ...3 Y. ]( o8 j9 B" A2 a
ttsti 发表于 2010-4-7 23:03

kevinchan 发表于 2010-4-8 08:03:27 | 显示全部楼层
AM2 athlon X2 5000+ black edition, 可唔可以開核? ←運行上黎係咪好熱架佢?1 Q! m$ b# `2 A- c1 p; c; W. W8 O
fx5000又係乜黎架? 同AM3差幾 ...
2 h0 B- z. C8 }" i1 F5 g) x" habc-like 发表于 2010-4-8 07:23
能够开核的5000+是45nm制作工艺的,2.2主频!而5000+黑盒係65nm制作工艺的,主频好像是2.6(唔知有无记错)....其实你唔超频,又唔玩游戏,净係睇电影上网,个CPU都唔会热得去边啦!如果你想唔热都得,买个靓散热器囖,咁就绝对保证够冷了
' C" y  g$ L' Q# sFX5000是5000+开核后嘅型号,AM3是接口,想对比就要具体型号CPU啦!

abc-like 发表于 2010-4-8 22:24:37 | 显示全部楼层
你粒U賣幾錢?
# i/ S% F/ ]% a, r) j4 U所有45nm都開核? 咁抵?
能够开核的5000+是45nm制作工艺的,2.2主频!而5000+黑盒係65nm制作工艺的,主频好像是2.6(唔知有无记错) ...
4 [6 j: v# W' [- g6 n3 I& Jkevinchan 发表于 2010-4-8 08:03