[I T 资讯] 兩者有乜分別?

abc-like 发布于2010-4-3 03:33 5028 次浏览 75 位用户参与讨论     [复制分享主题]
grostcar 发表于 2010-4-4 16:00:03 | 显示全部楼层
忽悠?咩意思& x( X- }2 c6 P7 _$ s7 z. y
係咪騙?

wjr5200 发表于 2010-4-4 18:37:40 | 显示全部楼层
核越多越好吧,不过发热量可都会大D啵

mymuro 发表于 2010-4-4 18:56:13 | 显示全部楼层
哎...讲多无谓上图最实制 学会咩为之超频之后先再嚟啦!
8 r# o: h( {$ m4 R, o( f1 A  m* F; b3 J& o6 O& C- |0 t
29蚊嘅垃圾散热器..待机35满载63% a4 r7 M5 a* R: Z% B/ q
慢步云端 发表于 2010-4-4 14:35

: Z0 ^+ z8 ?0 d' ?5 w, Q: c8 ]$ q; S: O4 x, {: ?; t/ m8 T
" T2 c! Y/ s5 f. N8 R0 u
        体质唔错,俾个内存既截图睇下. I' p6 B9 {" B. y
245好多上3.6+,俾多成300蚊唔值得

mymuro 发表于 2010-4-4 19:01:04 | 显示全部楼层
同价位我绝对吾会买双核心,因为现在D程序同游戏都支持多核心。2 u6 Q* |6 }  s& L5 M
双核强还是四核强自己用过就最清楚!
4 W5 r8 ^  e5 ]! L; vttsti 发表于 2010-4-4 13:41
/ m. u% I: n9 y( Z* z$ ?5 A$ w) c

: V- n  z9 o  R1 W  j' W0 M* d" {% w3 R2 b3 q8 ^

3 ^' Y8 c7 ?, G' F" e8 n2 g8 E0 d* S多核的优势系多开,唔多开个话,高主频更好
5 m0 I0 J) A5 g0 o6 ]# R# f支持多核心唔等于优化得好,现阶段优化双核的程序多
1 X! c7 I: K! A唔信你自己屏蔽2个核睇下性能差几多?

mymuro 发表于 2010-4-4 19:05:19 | 显示全部楼层
当然系425啦,性价比之王,一个好彩买倒个可以开核嘅话,就仲正!!!
+ w' `* k% [: }9 f) e% G飘忽的她 发表于 2010-4-4 14:06
4 l; Y* W4 z* A

7 q+ \# d; `1 i/ v% r7 \" f' }: A
8 Q. e# r/ V# r1 J; \; W    开咗个坏既核咪死得?1 E- I. ~* F2 Q# n' C5 T: T7 n. Y
amd要屏蔽个核系有目的既,正如西数果只808.8硬盘

abc-like 发表于 2010-4-4 19:34:16 | 显示全部楼层
好一個爭論!! 我睇買咗都唔好講出黎!!
5 o4 _5 w& C' {# p; l% z8 d謝謝各大大各方意見, 好有用!!!

mymuro 发表于 2010-4-4 20:01:13 | 显示全部楼层
其实a姐拿来有乜用,普通应用我觉得laptop就够了,够环保节能
. E: m, c4 Z) y' z& v% Y5 f对于家用平台,处理器已经性能过剩,提高外设先系关键(硬盘,无线鼠标,monitor。。。)

ttsti 发表于 2010-4-4 20:03:08 | 显示全部楼层
多核的优势系多开,唔多开个话,高主频更好, B) p/ @( D! R/ m0 j
支持多核心唔等于优化得好,现阶段优化双核的程序多& a# ?3 q' Q5 p% ~" F$ i
...7 z" g$ L, O$ j5 v& `/ e
mymuro 发表于 2010-4-4 19:01
2 K$ l/ L$ [+ ~
我自己粒i5吾手动超拒都有睿频加速,双核时会超到3.2G,如果同E8比肯定吾会输!
/ ]( @- Q- h- O吾单要睇频率,而且用XP是体验吾到多核心CPU的优势,' y3 }' s/ v! f0 V5 [
我以前用E7200的,迅雷下BT连得太多人会好卡(4G内存),想一路下载一路玩游戏肯定吾得,以加绝对没问题!

mymuro 发表于 2010-4-4 20:14:59 | 显示全部楼层
9 E3 D! g$ d/ d7 h( {* D+ @
我自己粒i5吾手动超拒都有睿频加速,双核时会超到3.2G,如果同E8比肯定吾会输!0 }' J# s( K8 x! ^( Y
吾单要睇频率,而且用XP是 ...
1 X; K- A2 \+ A: B# `! `( e$ R% attsti 发表于 2010-4-4 20:03

" Q4 x6 D- \2 |. Q% @! s7 z9 u3 u% L, \* e

4 }% {. o, a) P% t    i5有分双核4线程同4核4线程吧。。。' [7 P: m% S9 O( ~" I+ i
E8当然无得比,上一代产品,处理器架构已经落后了
+ r; E! n; Z- c0 T8 R稳个双核4线程i5同频4核i7比下,只要咪一遍视频压缩一边打机,通常感觉无几大差别+ A& f( p  ^- H; B1 n

- h9 K# q: K7 Y* W' m. N迅雷卡 呢个唔系tcpip同网速问题咩,用翻旧版迅雷啦,新版太流氓后台运行一堆线程

ttsti 发表于 2010-4-4 20:49:09 | 显示全部楼层
i5有分双核4线程同4核4线程吧。。。, A6 l' B% C& k. c' d1 M$ L
E8当然无得比,上一代产品,处理器架构已经落后了6 U$ m# M7 [' z/ [
稳个双核 ...
7 o+ \* }6 Z( _7 w% N7 l& rmymuro 发表于 2010-4-4 20:14
8 _+ o7 n. h1 ]( v9 H$ \% y) M/ o
睇来你只是估估下,没实际测试!! X0 h2 t9 d# t5 ]6 p$ V6 e6 o
迅雷你都吾知我所讲的卡,TCPIP是限制下载速度,而且WIN7都吾限制TCPIP,有一次下载连接到20W人CPU占用率就非常高。7 M* d4 W! S$ p9 [
旧版占用率更高,以加新版就没甘严重就是内存占用非常高!

mymuro 发表于 2010-4-4 21:09:30 | 显示全部楼层
睇来你只是估估下,没实际测试!/ ~: W9 N8 ~# g& M# v2 M
迅雷你都吾知我所讲的卡,TCPIP是限制下载速度,而且WIN7都吾限制TCPIP ...
1 B  `; [) k3 z) \0 h- Qttsti 发表于 2010-4-4 20:49
! r! q% I1 T' n# k# g" Z
) G7 s7 I- [/ J- H5 U1 M
& f3 ~7 n) a/ w+ Q
    实际测试无乜用,我又唔系要用工作站画图设计,反正我用vs2008编程够了
6 M: z4 E  c4 u" R- m$ R如果你比两部配置未知既机你,唔测试,就系使用,你可以分出边部劲乜?我绝对好难,测试系稳个心理安慰(性能相差太远就无得讲啦)* b2 O8 n1 p7 }3 P  k) w( j) v2 ?
7 o5 G. F: C- ^  W  X/ z* T
你连咁多,并发连接数高,当然占cpu啦9 _* }" v( p1 d/ u: s: H
设置度限制连3、4百就够了,反正带宽又唔高,几百个连接就占完了0 z9 B2 k/ U3 h+ R& O/ V2 ^
迅雷呢个软件本来就多问题,能唔用就尽量唔用

aubert22 发表于 2010-4-4 21:12:41 | 显示全部楼层
我乜都唔知,我净系知我想用i7~好想用~