[I T 资讯] 兩者有乜分別?

abc-like 发布于2010-4-3 03:33 5024 次浏览 75 位用户参与讨论     [复制分享主题]
ttsti 发表于 2010-4-4 21:23:15 | 显示全部楼层
实际测试无乜用,我又唔系要用工作站画图设计,反正我用vs2008编程够了
6 m& k5 C5 S9 G& R如果你比两部配置未知既 ..." k7 h9 m/ O8 L3 S6 u, R: A
mymuro 发表于 2010-4-4 21:09
8 Q5 D/ T: e5 V- c+ C
原来你是一个编程人员,甘样再同你讲硬件都没乜意思了!

ttsti 发表于 2010-4-4 21:24:56 | 显示全部楼层
我乜都唔知,我净系知我想用i7~好想用~
# n) X1 b9 v9 U: x/ O) l# }5 O8 oaubert22 发表于 2010-4-4 21:12

7 X1 {4 \: _7 V$ h2 h& @3 C可恶啊,当时我恨心加多几百就用上i7了,点解会甘样啊!!!

kevinchan 发表于 2010-4-4 21:35:22 | 显示全部楼层
好一個爭論!! 我睇買咗都唔好講出黎!!
/ N+ M- A, f/ R: V. s3 d謝謝各大大各方意見, 好有用!!!
, q0 p$ y1 X  \; yabc-like 发表于 2010-4-4 19:34
A姐得闲上电脑硬件论坛睇下嘢啦,好多嘢睇噶,我都係时不时睇下嘅!不过了解不多,知道就算了

mymuro 发表于 2010-4-4 21:36:41 | 显示全部楼层
原来你是一个编程人员,甘样再同你讲硬件都没乜意思了!* q1 [9 @9 j  S5 V" r/ d
ttsti 发表于 2010-4-4 21:23
6 v$ q8 a5 E1 |6 l
: U  Z: ]8 |# T

( q$ b# N6 v$ Y9 o) m" @2 m    我更中意讲硬件,软件系生存技能嗟,稳两餐吃
/ `0 h. \' s: i# E# z   硬件都稳得饭吃,不过入门要求高,基础知识要扎实(可恶既电路)8 G0 i0 p' K7 f" M4 y& j; y3 q
: \' ^7 c% v- T$ {  @
我个人认为对家用来讲,cpu已经够了,无必要追新
' d+ T; O7 T. r" U2 N1 B0 X根据木桶效应,有钱就应该搞ssd,提高硬盘等外设既速度0 j" p7 K- E$ W% e9 b" J
迟下云计算普及,客户端既cpu、gpu作用大大弱化,而网速将变得好重要

kevinchan 发表于 2010-4-4 21:37:15 | 显示全部楼层
我都係乜都唔知,净係知道呢排装咗迅雷,速度唔可以满速!下载几G嘢个迅雷卡死咗好多次,下载其他几M或者十几M嘅files,老是90%左右速度变慢,甚至停咗!: z0 X9 M( G5 v. @- u) ]' }
我用快车3没有任何问题,真係几中意快车!

ttsti 发表于 2010-4-4 21:40:41 | 显示全部楼层
我更中意讲硬件,软件系生存技能嗟,稳两餐吃" z  [2 T" N3 p! J5 H
   硬件都稳得饭吃,不过入门要求高,基础知识要扎 ...
8 V: G: ^8 n, ~! ^6 h1 I1 Amymuro 发表于 2010-4-4 21:36
- U& {/ X6 L( r" b
两样都一样重要,大陆D网速有4M用都吾错了,高速网络我死之前见到都吾错了!

mymuro 发表于 2010-4-4 21:42:09 | 显示全部楼层
我都係乜都唔知,净係知道呢排装咗迅雷,速度唔可以满速!下载几G嘢个迅雷卡死咗好多次,下载其他几M或者十 ...0 k4 _! m  m9 l3 {
kevinchan 发表于 2010-4-4 21:37

# e$ `4 G& W( n" d7 o3 F8 B& m
  f5 `+ u- r0 l, Y3 q: w# P3 K/ p4 Q  D3 T( [
    我迅雷用绿化精简版,无问题
6 c' D( s: t! o3 |完全版迅雷太多垃圾组件同后台线程,又广告又上传既,普通http下载仲系idm同快车好

ttsti 发表于 2010-4-4 21:43:32 | 显示全部楼层
我都係乜都唔知,净係知道呢排装咗迅雷,速度唔可以满速!下载几G嘢个迅雷卡死咗好多次,下载其他几M或者十 ...
3 p/ y& K0 {  o2 X' okevinchan 发表于 2010-4-4 21:37
$ @/ N5 W. v$ F6 V
迅雷下载几G也个时的确是有问题啊,用BC就一D问题都没,不过速度依然都是迅雷最变态!

kevinchan 发表于 2010-4-4 21:45:48 | 显示全部楼层
我迅雷用绿化精简版,无问题  s! f# |0 E/ t8 `1 y, W: n
完全版迅雷太多垃圾组件同后台线程,又广告又上传既,普通http下载 ...
9 A- r2 u; x6 b' bmymuro 发表于 2010-4-4 21:42
因为个file指定要迅雷下载,所以我去官网下载咗!我懒得去找什么简化版之类的

kevinchan 发表于 2010-4-4 21:47:27 | 显示全部楼层
迅雷下载几G也个时的确是有问题啊,用BC就一D问题都没,不过速度依然都是迅雷最变态!
, ^  I; E# `9 o+ xttsti 发表于 2010-4-4 21:43
我那几G嘢係http下载的,不是BT!如果bt下载,我依家习惯咗用ut了.....bc慢慢被我淡忘

mymuro 发表于 2010-4-4 21:47:56 | 显示全部楼层
回复 42# ttsti
6 R: c& V: v' |; K6 h: }, R5 V4 Q4 f
个人宽带系感噶啦,大带宽局域网内共享果种速度几快嘎(前提人咪太多,好似校园网感夜晚超快,日头慢到想打人)
+ [* h  {! C, A其实美国都好慢啦,不过中国更慢就系,10年后有日本而加感都可以还神了

ttsti 发表于 2010-4-4 21:48:53 | 显示全部楼层
因为个file指定要迅雷下载,所以我去官网下载咗!我懒得去找什么简化版之类的! u6 M* `2 w0 s2 U% \
kevinchan 发表于 2010-4-4 21:45
# P7 @! \* W9 b9 s- r& L, h
有去广告VIP版啊,几好用的!