[I T 资讯] 电脑坏佐~救命啊!

彩虹V佐助 发布于2009-9-11 14:06 3603 次浏览 38 位用户参与讨论   [复制分享主题]
死啦,我电脑不知道是不是硬盘傻佐,之前经常弹出“延缓写入失败”的,我重启电脑之后又无事。宜家呢个问题出现次数越来越多,甚至连电脑都开唔到,重装过C盘的系统都解决唔到呢个问题。各位好心的朋友教教我点做啊?我百几G的动画珍藏仲保存在里面,点算啊。帮下我点解决。。Help me ~~~~~~~~~~~

已有(38)人评论

ttsti 发表于 2009-9-11 14:28:50 | 显示全部楼层
既然重装系统都吾得,就是硬件问题罗!仲吾快D拿去整!!

Kiver 发表于 2009-9-11 14:30:21 | 显示全部楼层
死啦,我电脑不知道是不是硬盘傻佐,之前经常弹出“延缓写入失败”的,我重启电脑之后又无事。宜家呢个问题出现次数越来越多,甚至连电脑都开唔到,重装过C盘的系统都解决唔到呢个问题。各位好心的朋友教教我点做啊? ...
3 m! Q# t9 |/ [# d彩虹V佐助 发表于 2009-9-11 14:06
9 k+ ?+ ?8 a$ a/ u

+ S$ s1 Z  T( \试一下换一下数据线看看1 i+ w# |& v  Y$ f
有可能是硬盘的缓存出现了问题

彩虹V佐助 发表于 2009-9-11 14:36:39 | 显示全部楼层
试一下换一下数据线看看
: n1 G7 ~2 \% D1 C  l$ h' c; p有可能是硬盘的缓存出现了问题3 P6 ?* R5 V# G; c/ y9 S8 f
Kiver 发表于 2009-9-11 14:30

$ ]/ p0 [0 E$ A  o试过啦。都系唔得。社长帮帮我。

彩虹V佐助 发表于 2009-9-11 14:55:45 | 显示全部楼层
既然重装系统都吾得,就是硬件问题罗!仲吾快D拿去整!!0 l8 ^  u9 v% p0 _6 T2 `; F1 K; X5 Q
ttsti 发表于 2009-9-11 14:28

5 f# w" ~3 w  ]7 j我怕罗去整,到时我的动画全部无晒啦。

GavinDX 发表于 2009-9-11 15:19:21 | 显示全部楼层
根本冇办法帮到你。: {! C4 @7 K% F
6 h; m9 Z* i- b5 K2 U0 B/ D
想确认硬盘有冇坏,应该先用一只工具盘(比如深山红叶工具盘)来扫描一下硬盘,但问题系,我肯定你冇工具盘,而且你多数都唔识搞。。。。。。。2 S* J7 r+ @$ Z! k
' o6 z" C1 t4 u5 e
而且,有工具盘嘅话,只要有个新硬盘,咁你宜家D数据我谂多数都仲有得救,应该仲可以将数据进行迁移。

彩虹V佐助 发表于 2009-9-11 15:24:45 | 显示全部楼层
根本冇办法帮到你。1 y. m/ c1 t+ ?5 z

+ a2 u  f  a/ }5 B想确认硬盘有冇坏,应该先用一只工具盘(比如深山红叶工具盘)来扫描一下硬盘,但问题系,我肯定你冇工具盘,而且你多数都唔识搞。。。。。。。
+ Y4 a+ |$ ?9 F1 z) N+ h3 p9 v* \) ~/ A! K, o
而且,有工具盘嘅话,只要有个新硬盘,咁你 ...
7 B& H1 d6 Y" w# L. O% d' m' FGavinDX 发表于 2009-9-11 15:19

; J/ G/ [1 Y0 \# x& W% e5 Z1 G呢位仁兄果然一语中的。我的确唔识搞,而且唔明
2 n& W+ o; S! W; @- F% k& ^. r  R我问下朋友呢个方法可以帮我搞到无。唔该晒……

kevinchan 发表于 2009-9-11 15:37:33 | 显示全部楼层
攞嘅硬盘去朋友度试下米知道有无坏咯..得嘅话顺便备份埋......或者进入winpe备份,唔知你呢种情况入唔入到呢?

彩虹V佐助 发表于 2009-9-11 15:42:05 | 显示全部楼层
攞嘅硬盘去朋友度试下米知道有无坏咯..得嘅话顺便备份埋......或者进入winpe备份,唔知你呢种情况入唔入到呢?; M' T3 S$ T' E  K( w: k
kevinchan 发表于 2009-9-11 15:37
! C$ c4 j1 |3 h
入唔到啊。试过硬盘的确有坏区。亦试过将坏区覆盖隐藏,但无效……

ttsti 发表于 2009-9-11 19:58:17 | 显示全部楼层
入唔到啊。试过硬盘的确有坏区。亦试过将坏区覆盖隐藏,但无效……, h9 W1 P' O. D. \$ ]' p. [* Z" C. L
彩虹V佐助 发表于 2009-9-11 15:42

^  r+ P6 b% d% C% l如果仲可以读取就快D买过只新盘返来备份罗,有坏区个硬盘好快玩完的!!

彩虹V佐助 发表于 2009-9-11 20:22:14 | 显示全部楼层
55555555前几日我用佐450蚊买佐个250G的移动硬盘打算将D动画搬家。结果电脑个死硬盘竟然等不及想死……

kevinchan 发表于 2009-9-11 20:44:42 | 显示全部楼层
之前有张贴好似话可以将D即将坏嘅硬盘放落冰箱度冰冻下佢,过几日再攞出嚟就可以读盘!!我都唔知真定假,你不妨试下

1234下一页