[新闻资讯] 凌晨邻楼大火~

熊猫仔 发布于2009-8-3 13:03 2416 次浏览 39 位用户参与讨论   [复制分享主题]
! a% i+ \, r: n
% B# H5 r) x) K2 p我好好,咩事都无,只喺隔离楼咋!你地唔好个个都话喺我先得噶~~~' j: [9 j6 R1 E% a1 e
' b2 M$ n- @8 y9 ~/ ?- X
琴晚凌晨点半3 ?) w) G0 K+ r$ Y* d5 l' Q
我喺度煲紧黄金勇者$ M6 f/ U- ?/ E7 g9 h
突然闻到d烧焦嘅烟味
. A5 c' v$ c! u* N- v6 Q以为部机出事啦. ?# @" x3 W1 b; F# \3 G0 S3 q
检查过又咩事都无
9 x( Y7 U: R8 s& B于是继续煲/ I% A5 c0 B2 W, p
过左一阵听到阳台下面嘅街道有d嘈
2 {) v  c1 b8 U7 z8 V" y" x# A以为喺抢劫
* v) x" {) y- W9 Z/ X不以为然
  v# b$ q( L% z- l* |- \过左一阵我出厅
7 P6 t8 _  _$ F' g! z: u) \成个厅都喺烟
4 Z  B6 z( _- E# L6 X' L于是就跑出门口睇睇咩事
* K9 D6 V! g# I' @6 y对面楼下嘅叔叔话我知
' g+ j' e2 f' R  S/ C: B隔离栋楼5楼火捉2 \+ w+ q. S5 g
有唔少我地楼5楼以上嘅人都走晒落街$ m9 `2 l6 I7 J0 ~" k
楼下已经有部警车同白车喺度候命
' u7 U$ \4 P/ W) f由于我喺4楼,而且隔住一栋楼
' q, _  R7 e2 ^! B# Z. F, p我就走翻入房用湿布封住个门底条缝继续煲
8 O2 S% c: p7 i: e6 n# r( D5 B" h
- |1 ?3 A1 s5 l' p大概到2.00左右
3 `" e- u; j4 c2 T  U两台消防车到( R( w* ~6 q8 q( \6 U
由于老城区街道较窄2 s* N- d: S2 V+ A# ~' r% U$ s, j
消防车入唔到
3 [# R* z2 y, f4 j% A. s两台消防车分头包抄
0 J! g3 p7 C1 I2 @1 A大概15后5 v6 v4 j$ U' F8 `
浓烟就基本消散5 _6 e0 x) p5 u8 ]! I* m1 d
于是我就安心训教去了
0 X5 u' u6 g' M; e' ?+ M* y3 d# D! A% b  V; X( N; Q7 C6 P; \0 B4 v# L

0 A, L1 j& I7 t2 }! ^今日朝早) r- z0 Q3 [6 {2 ~/ e  |
听讲琴晚火灾有2人遇难2 S# {9 z9 d4 P' h. S/ T* _0 Q& x, ~
好似话喺一对年老嘅夫妇
* q  Y+ c+ E. {# c$ b/ u0 V一个中年女子同一个细路呆滞地上白车
1 n* T" o) t1 Q. R  v/ i9 m据说凌晨4点先将遇难者抬出0 m( q# ^1 H7 h6 X- n" c
+ n% Z2 v/ ^3 \# |/ l" m6 ]
事发经过
( A$ a0 N# B3 ]: u8 g1 e& @  G大概凌晨1点多' c) Z8 c9 i) a8 L6 b  x
隔离楼5楼嘅一个单位起火1 E& r$ P' h* g
原因估计喺电线过载
% B6 N6 d9 Z$ p& D! {3 b3 Y0 F+ H9 y" w由于该屋内有天花6 m' J2 s4 q% Y9 R. @
火势迅速蔓延
( l  E7 N# w7 H4 e4 ]0 x: A大概1.30前一点
) F5 b8 v) u5 p8 J4 O警车.白车到场
  G( x% v8 p' {9 g- \* u% o大概1.50两台消防车到
0 K9 `+ m! `4 C6 P( Y1 M8 G大概2.10浓烟减少! T- A3 ?+ n6 }3 B1 K' O
.
/ }" D& ^4 E* H! |' |' Z/ ]2 f: t.
- w) |0 d* h/ C* Q: {9 A$ k0 C! g.; v" j9 T! c/ c: e
( F5 w- X+ r- ]$ Q% a
街坊评论( Z+ a5 g; H8 O% d/ M& ?
着火期间* f0 y4 p) J! f
好多人都听到叫救命  d' o' P/ `# O
但喺叫左好耐都无人就
/ m% D5 c9 V+ X据说由于消防员到场后动作慢
% s# m7 R! j1 \' R! ^% w$ B
3 p$ w3 D" X; o: Y, [6 _- T我喺阳台目睹消防车嘅一举一动
0 j& a9 {5 A% X& o% h' T+ w8 ]3 Z消防员的确不那么积极
/ K3 b  `' O1 ?) }7 U% l但都不算慢吞吞7 B  l" U5 }, g. c( o0 F% d2 \
由于街道问题5 |, ?! y% a5 [  |/ H7 h+ B; _1 y
消防员要带水管去灌救
; f6 `. D+ {; l& m. [) u2 \估计呢度浪费好多时间9 n5 \8 M& M6 K6 T, R
不过救火速度都算快& e- |7 P) `6 A/ v$ s$ q
0 @( g4 R; n3 ^# }1 z
具体情况" W7 K5 K( r7 G4 s! S& x3 S
大家留意今晚新闻or报纸+ v. ^9 Z4 [: L$ q! H4 U5 x* J
我无了解全部情况& o$ R8 B3 Z! d% ]7 y+ ]$ P
只喺听闻+目睹 不可尽信

已有(39)人评论

masato 发表于 2009-8-3 13:50:07 | 显示全部楼层
- -我无语 实在人命关天 消防员动作不慢不快的干啥啊
. P; a3 j/ {  D* D5 I) VPS:熊猫仔 我还以为你要成为史上第一只被人所知的烤熊猫了

Kiver 发表于 2009-8-3 14:23:08 | 显示全部楼层
琴晚凌晨点半
3 m! G8 |% K2 r4 a7 ~我喺度煲紧黄金勇者
  p2 C& \. U! r8 H% Y突然闻到d烧焦嘅烟味% ]3 u4 j. ^4 A) X
以为部机出事啦
  N4 l& N3 o) o" }检查过又咩事都无
' y6 y8 _5 ]6 z, o于是继续煲
$ X  E3 y4 _4 {' }1 W7 L2 F5 C% T过左一阵听到阳台下面嘅街道有d嘈! Z8 O+ C1 B: |" M3 _
以为喺抢劫% _( @# Z. ^+ R! Z' y' f
不以为然* e9 e+ A8 M7 W9 ~4 d7 n
过左一阵我出厅
3 @) u2 P3 y4 ]) y成个厅都喺烟
( M, j- X  X" e  Q8 C于是就跑出门口 ...
; Z, i$ d$ N6 g* @9 |5 X熊猫仔 发表于 2009-8-3 13:03

( h0 A, U5 y' ~& ?8 z- i; w" R, y
9 z5 t6 o' @/ P5 z# m熊猫最近身边很多事情发生呢~~~

Kiver 发表于 2009-8-3 14:28:16 | 显示全部楼层
琴晚凌晨点半
4 v! b* Z* h) B3 f/ C我喺度煲紧黄金勇者, v  [' K6 j* B: i7 f! m& F& o7 \
突然闻到d烧焦嘅烟味
: C1 C$ j( H, V* U以为部机出事啦
: h2 s& B3 R4 e% E) Y( N. g检查过又咩事都无
5 ~  g) V$ U" C于是继续煲' o7 v7 }  f3 v* Y) X" S" u
过左一阵听到阳台下面嘅街道有d嘈
% _8 H" P8 p9 T( Z8 @0 H# d3 l以为喺抢劫' X  l8 w8 f: _' H# b
不以为然" V1 B; P1 A, ~) y: O3 p6 h+ h' b
过左一阵我出厅, ^. u3 G- J. t  D! k
成个厅都喺烟
; {4 H( E. K, ^4 L/ `% [/ z& ^于是就跑出门口 ...0 O7 T1 {1 F" P  b5 l
熊猫仔 发表于 2009-8-3 13:03

# z. {4 a- U1 u  I7 F; I% B) E" A7 I  u9 b
熊猫应该深入一层
/ g% c8 A3 {  L9 i& f0 T) t4 J) G3 O5 L9 Z2 [. i5 Y+ L; ~! F
做实地的战地记者7 u3 ^! A" ]7 D) S. Q
' {: C  g7 p- `; y* S3 ]7 X
为我地报道更真实的一面~~~

masato 发表于 2009-8-3 14:55:25 | 显示全部楼层
熊猫应该深入一层
$ S4 j% o/ j0 I7 y. j( I% E
. P5 Y$ @# o8 a; ^/ C# x# V做实地的战地记者6 S$ X: U" P* B+ q  }4 X

0 z" V+ p8 r. f; C# o$ N" ?为我地报道更真实的一面~~~$ d9 l* u' a+ k8 w
Kiver 发表于 2009-8-3 14:28

. c; C6 a% {8 q( S估计可能记者变不成 会变烩熊猫   还是自个保命的好

masato 发表于 2009-8-3 14:57:40 | 显示全部楼层
熊猫应该深入一层
, `: ^7 D' N' O" S
* C' |8 G: [, j8 p6 W$ K做实地的战地记者  x4 e# H; H& _: _3 l
0 f7 ^$ ^$ a, c* z2 p
为我地报道更真实的一面~~~$ P2 z' X+ e! ~8 k% O) H
Kiver 发表于 2009-8-3 14:28
5 b9 z- ^$ W6 Y) Z: c2 h
估计可能记者变不成 会变烩熊猫   还是自个保命的好

hof123 发表于 2009-8-3 15:01:48 | 显示全部楼层
好犀利啊..

ykcheung 发表于 2009-8-3 15:04:49 | 显示全部楼层
熊貓仔是我國的國寶,火災都要彈開.

熊猫仔 发表于 2009-8-3 15:16:24 | 显示全部楼层
- -我无语 实在人命关天 消防员动作不慢不快的干啥啊, F& Z; G9 ^. H: S1 @8 u" C$ `
PS:熊猫仔 我还以为你要成为史上第一只被人所知的烤熊猫了
9 W7 U9 g: V3 Q8 Amasato 发表于 2009-8-3 13:50
$ i# O3 t" \! a9 t7 a

+ h  @" U0 G6 g# P5 i3 A& R6 l3 X7 n* d; k7 X. O
平安大吉,百无禁忌!!!

熊猫仔 发表于 2009-8-3 15:17:19 | 显示全部楼层
熊猫应该深入一层
5 Y1 R' k- |" H  E6 z6 n% [
8 J. J3 u- @6 }% d9 t7 Q做实地的战地记者
8 f/ V3 L& O& ~: I. }
3 {" G8 X; x7 }为我地报道更真实的一面~~~
+ O4 O' ^" k' z) A  t/ IKiver 发表于 2009-8-3 14:28

: q0 N; C& f1 o6 \. W: J# j, {
" c* g# l4 p. s: m安全为上!!!

kwanyeung 发表于 2009-8-3 15:27:11 | 显示全部楼层
熊貓永遠都咁好彩嘅?@@ 得閒講下6合彩號碼比我聽。。

熊猫仔 发表于 2009-8-3 15:39:47 | 显示全部楼层
熊貓永遠都咁好彩嘅?@@ 得閒講下6合彩號碼比我聽。。" ]  c4 E# x9 H: G" l& D: d7 ^( H2 h
kwanyeung 发表于 2009-8-3 15:27

) s& y1 P& q7 s. M' `6 z! E: ]% D6 r, e/ A: ~4 t% o  S8 ~8 P" |
平平淡淡才是真~!!!

1234下一页