[每日闲聊] 【转】<富士康下>改编新词,香港填词人-梁栢堅

熊猫仔 发布于2010-5-28 16:48 1397 次浏览 29 位用户参与讨论     [复制分享主题]

2 ?6 }/ U6 @, f8 U
% i& m7 s% s2 Phttp://www.tudou.com/programs/view/H4ImM3aLRig/- E# G& N, L4 S. f% n; V' ~
. v" `' G) {/ [; S' _; B
<富士康下>   z- h7 {- e! n6 n" g) Y& g5 g  f  X
(粵語原曲富士山下) ) T# @8 K8 K' r- D! ?

9 m5 h- E# Q- f. z# c2 B勞動節不要說穿
2 a3 H5 a2 }9 b! r3 c- Z( H$ \謊話總會拆穿 & B0 m9 E- v( H
高空一躍可會令你更心酸 ( B' e3 @) s5 w. u  L, i
人在世間無溫暖 + I0 B# D7 ?4 T1 p
廠方怎麼規勸
" C) C  v: M, z- m& e官腔一臉三鞠躬只會護短 0 E) w1 Q! X" h: b" b7 G# \
人活到幾歲算短
4 y1 P" _6 e( _開工只有更短
( p3 f" T! d+ F歸西只要一兩步誰能預算 1 z* y$ `2 ~' v3 k5 `5 a$ c& D
忘掉我跟你恩怨
. z7 R) e+ B, Q, }+ r公關玩了幾轉 & O! A- I) n* G
訪深之旅一遭比一跳遙遠 ! B' X5 s+ `4 o: d& V% U1 b, _/ \+ s
/ E- c( |6 a* w9 d  n# W1 `
誰都只得那雙手
1 |# T" t/ c) U要工作入場就戴手扣
+ r6 D) h* R8 I) |+ r8 [0 b你一到工廠開工已經折壽
+ ^) L  Q6 ^" s$ \. @人肉像企業物流
" M( D$ D5 `; H% P* x窮人為生活斷頭 , R" \, a* ~# K. ~/ }* j
誰人求秒殺到富士康即有
5 \' j- s. x% a3 \, j何不把悲哀感覺假設是來自你虛構
+ i2 |4 e! W. ]6 m你想跳樓請跳一切都照舊
% \+ ~" D; a8 Y文明在企業大樓 5 j: [' m1 k  x
人人被屈辱被蒙羞
6 T4 q) ?$ c7 D我絕不罕有
* ]0 R$ }4 A: e) T! T- Q你番工番夠一周 ' H9 O, ]7 {: F* G2 d! E9 u
你便化烏有

已有(29)人评论

熊猫仔 发表于 2010-5-28 16:51:07 | 显示全部楼层
已经13个...真喺唔知呢间公司发生咩事,应该都唔多干净啦~~~
8 P+ D. g. S' G* ]最无奈喺前排广工个毕业生,签左富士康就醉酒失足堕楼,未去做先出事...

基拉杰特 发表于 2010-5-28 16:55:08 | 显示全部楼层
已经13个...真喺唔知呢间公司发生咩事,应该都唔多干净啦~~~
/ ]) F' v  G5 z# G* d4 o8 N2 W% l! W最无奈喺前排广工个毕业生,签左富士康就醉酒 ...' {. O. G4 R( S7 N' @1 Z: ^9 M
熊猫仔 发表于 2010-5-28 16:51
/ _! V9 v' e1 J( |1 {4 ~

/ }' U' @; Z+ N) B5 s! |8 {" W! @- ?9 B& X# C0 \2 `
    醉酒失足你会信吗?自杀的人没一个去查过原因就说是自杀,鬼信有人会自己捅自己几刀然后翻过栏杆自杀!

基拉杰特 发表于 2010-5-28 16:56:43 | 显示全部楼层
唱得好好听

ConvoyChan 发表于 2010-5-28 17:06:31 | 显示全部楼层
唱歌个都5错啊 改到超正D 歌词

基斯 发表于 2010-5-28 17:15:19 | 显示全部楼层
宜家中*央都非常关注哩单嘢,佢哋应该会续个个案调查清楚啩,唔好系唔系都话系自杀

基斯 发表于 2010-5-28 17:18:28 | 显示全部楼层
哩支歌应该比富士康做厂歌就真系Very good啦

漫步雲端 发表于 2010-5-28 17:23:07 | 显示全部楼层
呢间公司有鬼?接二连三咁跳1 F# y6 z; N/ B0 G. V

4 |, T! V: `/ H  Q+ w真恐怖

moschino 发表于 2010-5-28 17:34:03 | 显示全部楼层
第六句“官腔”唱成“官枪”是故意的吗??

eegbook 发表于 2010-5-28 17:37:44 | 显示全部楼层
呢单野,简直要金田一出黎搞下啦。连环死人案。

tandong 发表于 2010-5-28 17:38:55 | 显示全部楼层
第六句“官腔”唱成“官枪”是故意的吗??, o/ C7 V+ r. r* G' V
moschino 发表于 2010-5-28 17:34

6 a7 ]- v; v. X" K+ V6 M; {
! K# e6 j6 c) z3 o8 b/ i, `. R8 X9 z; L' k6 S) L
    是煲冬瓜!

aubert22 发表于 2010-5-28 17:42:01 | 显示全部楼层
想知道边个唱嘅~

123下一页