跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[软件应用] 電腦長開好定間唔中熄機好??

kwanyeung 发布于2009-6-22 15:48 3175 次浏览 40 位用户参与讨论   [复制分享主题]
我想問依個問題好耐。今日我舅父叫我唔好成日開機話部機易壞。
, E& `6 ]9 L0 ^3 y- ?其實成日開住機部電腦會唔會仲耐用過間唔中熄機嘅電腦??

已有(40)人评论

kevinchan 发表于 2009-6-22 16:56:59 | 显示全部楼层
我个人认为(不考虑电费嘅情况下),日内最好係训觉时候关机咯(因为无人用),平时自己要用就无必要关啦!我自己台电脑呢两年几基本无乜点关过

wjr5200 发表于 2009-6-22 19:29:13 | 显示全部楼层
人睡电脑睡

yjb338 发表于 2009-6-22 21:18:44 | 显示全部楼层
睡前关机,起床开机~~

ninaomu 发表于 2009-6-22 21:49:59 | 显示全部楼层
你试下啲电器日日24小时喺咁开睇下会唔会好快坏

kevinchan 发表于 2009-6-22 22:03:31 | 显示全部楼层
你试下啲电器日日24小时喺咁开睇下会唔会好快坏
7 G: `  Q8 [! Y  B9 n; `$ M/ P8 c, x2 Rninaomu 发表于 2009-6-22 21:49
睇下具体边D电器啦....个冰箱开左好多年啦

ninaomu 发表于 2009-6-22 22:19:42 | 显示全部楼层
睇下具体边D电器啦....个冰箱开左好多年啦
. K5 F  m( H- {! d# M/ \" a- Jkevinchan 发表于 2009-6-22 22:03
- c  j/ }- O9 B
你不如讲埋每样电器的使用寿命吖

mymuro 发表于 2009-6-22 22:48:01 | 显示全部楼层
电脑坏。。。
4 q: Q6 g. m; [: \+ X9 `等到坏部电脑都out啦
# x1 q6 _4 W, U) B* c1 Y, c; v4 G0 m2 v! N% s% c3 O, q1 T
好似我感用sindows server2008,基本上可以当服务器感24小时开,除非要将部laptop转移。。

Kiver 发表于 2009-6-22 23:07:55 | 显示全部楼层
电脑只要注意电压的稳定及散热方面解决好些
9 a* M5 a+ k# E" D+ ~
! ?% @$ y! u. U& u长开还是不成问题的
2 s) r: d! e' {6 x* x/ c6 F, Y当然硬盘最好配上可以24小时运作的监控盘

kevinchan 发表于 2009-6-22 23:36:33 | 显示全部楼层
你不如讲埋每样电器的使用寿命吖& P; f' A3 l: [: |
ninaomu 发表于 2009-6-22 22:19
哈哈,具体事情具体分析

ttsti 发表于 2009-6-23 01:21:36 | 显示全部楼层
睇下具体边D电器啦....个冰箱开左好多年啦& D1 G; _' q' ?1 s+ z
kevinchan 发表于 2009-6-22 22:03

3 j$ S) n. p6 H; B5 U0 m! Z0 u冰箱并非24小时工作的,压缩机是会开一阵就会停一阵,冷气机都是甘样的!
& u4 a' U* d3 Z/ Z* T6 Y如果24小时压缩机都工作你D电费真是超级贵啊!!

kwanyeung 发表于 2009-6-23 03:01:27 | 显示全部楼层
算啦。今晚熄機。廢事比人嘈- -

1234下一页