[每日闲聊] 如果你要系医院1-2个星期,你会做D咩?

quill 发布于2008-7-31 14:16 7081 次浏览 100 位用户参与讨论   [复制分享主题]
kiraljq 发表于 2008-8-9 04:15:23 | 显示全部楼层
原帖由 quill 于 2008-8-5 11:58 发表
/ p, B- _+ O+ g: ^) Y- E
. t$ g- \/ h" Y- m2 }' b9 e% a8 f9 P* E! i- G9 U
全广州边间医院有得提供给病人免费上网,你话我听,我马上去问下几多钱一日啊~~~\( w( s0 D3 d- a7 w5 U

& y$ f  h/ o# @我就从来都无听过噶下D设施去到甘好拉~~~
4 L+ j; X; A! Q6 f$ C9 \  E) C2 k5 y: M+ ?; X% x$ H4 O1 N" k
之前系好内无上拉,甘我突然想问下多D人的意见米上来问下人罗~~
0 V9 r5 O4 L9 C; s% I/ L, q; I
: O; {, w1 M! w其实我一直都 ...
3 n* E9 Z: E% g5 n4 z

7 q( A/ u4 |4 I' k' i3 W; g$ z( u你唔系好似好耐无上咁,而系好似突然消失了咁,有时飞短给你都有去无回头的~

quill 发表于 2008-8-9 13:25:30 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-8-7 15:13 发表
, K. I3 k9 x% p: H7 e; \7 [  I$ G我呢便既(暫時)都OK既!!* ]" T6 X7 Y3 o) T& _! W
醫者父母心) h4 `' A6 o' e6 Q* A7 l! U/ o& _
唔計d S人醫療集團
. J' X2 T% v3 z  m
% }# E# {* z8 U2 o& }1 A: E. c* n
你地有公立医院呢个机构啊嘛~~~虽然话甘讲,听讲看病要排期啊,虽然有好都有唔好,毕竟对病人来讲,
) B2 D4 {3 _1 V, z$ }0 s7 C  W8 s% u$ S. r
公立平,又有政府系到就唔怕的~~~~0 U' i! g$ z; d- A$ e- k. W) [
+ Z1 A( J% U2 ?. f, e# c6 x- }
私人医院系给有钱人噶拉,虽然医疗设备或者好D,不过钱字开头的人,认为有几多良心啊~~~

quill 发表于 2008-8-9 13:27:54 | 显示全部楼层
原帖由 kiraljq 于 2008-8-7 16:25 发表 3 b9 d9 v0 G6 H) m) m
" c; h! k% M" |, T" M! J+ Z9 F
. {) A; ^0 n& m; H6 k
呃~~唔使用神通广大来讲噢~~
0 r% s5 J5 }% P8 t0 O4 T9 u% y+ ?8 K
不过我而家做野又真系要小心D3 v" C$ A; e, K8 I5 f

# e; h5 Z, ^  s/ T/ ~系我表姐屋企近我实习的地方啊,舅父个度要坐好耐车嘎,而家就行路就得咯~~
' b4 ~8 M) H; ^' F; M' y4 p3 J( o

7 J+ D% C) ]4 F2 q  m' E神啊,你地D人话稳就稳到,唔系我话,我自己唔系实习所以晤想同D咩亲戚朋友讲话帮我稳工,即使我系实习,我都唔想他地稳,稳到做了又唔系晤做的时候又麻烦他地~~费事拉,, N. d% w# q, f( K% G
而且更多的系人地都帮晤到你稳~~~( k) M6 x! E* U0 `2 w: b
0 Y& n$ F, I/ i* L
喔~~放心拉,实习好快过1个月,加多个奥运无人会怪你做错也的~~~~
3 ]2 X5 }" D5 C& }! J8 U+ {- i% D8 n' M( v5 @; x
喔~~甘当然去近果个到拉`~甘你以后米少上网罗~~~~行路翻工,呢个系我个梦想~~~

quill 发表于 2008-8-9 13:29:51 | 显示全部楼层
原帖由 紫舞枫林 于 2008-8-8 07:55 发表 ) l8 y( o5 ~+ A" q2 E! g2 B3 b

9 G9 m2 ]) F+ {$ ^: W5 l6 [1 T) i
嗯嗯,宜家医者父母心哩句说话已经用唔着啦

E6 G! U" \& Z
% ?' ^/ O* @. [0 M; J$ q7 t, {% `- j% p8 {
其实我真系好讨厌D医生叫人做咩检查咩检查甘样啊`~我觉得晤多晤少系厄人的`~成份有50%啊~~~) d: {2 U1 v2 J" D8 _0 v0 H( ?

+ v4 @1 ]/ ^' [好抗拒啊,个个人听到都会讲系米厄你噶|~~~又检查~~~~
% j6 q0 d5 X  j0 ^- A& O0 w5 ?/ ?$ R" y1 T' ~2 b
噶下个个人都觉得D医院就系靠D无谓的检查费用来增加收入的~~~

quill 发表于 2008-8-9 13:31:22 | 显示全部楼层
原帖由 瞓々身 于 2008-8-8 12:10 发表
* P& Q5 w( p# h/ P1 z, H, N' V+ X3 \. P8 o% S  |
3 f8 p$ m& W3 Y
, @* w# g$ ~( ]* c# ]% z- p
咩无啊~有啊,上次我系市一住院部后门经过果阵,见到上几岁嘎细路,着住医院衫,个背脊仲吊紧针咖~# i5 Y& `/ |8 D) M$ {
都去越富果边买雪糕食啊!
% G" X- H$ f$ h9 s& S0 T

8 q' Q0 }% `5 B& L3 |6 w: n( o
: Q- m: _  y* K1 n9 d天啊`~呢D系去探病的人之挂~~给人DU错针,穿错衣服~~`哈哈~~~~~
0 ^# M9 N& Z3 m+ }- Z- b" T! B
6 r$ Y. }. ^+ `- l: k! p" D想起我朋友住医院~~~真系可怜到啊~~~~