[每日闲聊] 人嘅一生究竟要追求d咩?...

熊猫仔 发布于2008-7-25 00:26 8007 次浏览 71 位用户参与讨论   [复制分享主题]
hihn 发表于 2008-9-27 14:33:06 | 显示全部楼层
忙碌一生囬歸源點...

banny77 发表于 2008-9-29 14:36:21 | 显示全部楼层
好有哲学性既故事.....有少少眼训.

hydedvd 发表于 2008-9-29 15:36:21 | 显示全部楼层
几搞野吓···有一种禅机········

kluntan 发表于 2008-10-1 23:23:48 | 显示全部楼层
人生如夢一樽還略江月

野蛮新叮 发表于 2008-10-4 10:53:15 | 显示全部楼层
我就系过住D甘生活5 ~* y9 H) {9 ~) T. D
   隐世..' x( g( \1 w1 b1 p
          哈哈`

呀靜 发表于 2008-10-4 16:56:43 | 显示全部楼层
等大個賸錢- G% S! ~  w2 w/ v0 a& z
賺完錢就周圍去* T4 C7 t) Z, H2 _8 d9 u
我就係想咁姐~

traimy 发表于 2008-11-1 00:44:25 | 显示全部楼层
人一生一定要追求真理,而真理就是认识一切事物背后的创造者,
  F* Z4 h4 Z1 H4 }1 n5 t尽管有人现在不认同我的说法,,但一生终结后便会知道.
8 n( g# Q. X. a& n% E# e- L$ D
. ~  v# s( e$ M# f1 f; z+ F. ]不用等死后,就现在回想过去,假如现在就离开世界,我追求的这个世界/这个世界的事物与自己有何关系?

king2009 发表于 2008-11-3 11:09:42 | 显示全部楼层
2楼~~~同感~~6 a6 h2 _$ @  K
PS:每个人所追求事物和目标都系唔同~~~物质既追求更系永无止境,禁样世界先至平衡,有D人好拼命禁去追求,但最终都系稳唔到答案,所以真理系属于少数人~~

ks128 发表于 2008-11-3 11:51:33 | 显示全部楼层
很好,做自己想做的事就得啦

shendiao 发表于 2008-11-9 14:21:39 | 显示全部楼层
追求梦想,太执着于财富,也会造成烦恼。。

野蛮新叮 发表于 2008-11-10 11:30:14 | 显示全部楼层
原帖由 熊猫仔 于 2008-7-25 00:30 发表 # p% b/ e$ G5 z9 G* w
睇完呢个故事~~~有些少感触~~~. h9 Z! N" S) r; s  ?
  辛辛苦苦几十年~就系为左追求最恬静、最舒适嘅生活~~~
/ ?' K" y" Z+ C! {% `+ G9 L  只要自己觉得生活过得舒适,又何必要甘多无谓嘅奢求~何苦要带更多麻烦比自己~$ _( D" a% V. H. N
  或者呢个系佛家空灵嘅思想, ...
5 q1 @4 |- a6 w/ i. d

6 m% q4 A- `0 z# a; j几年前就想要D甘生活了``就算我系亿万身家,我都选平淡生活.

shendiao 发表于 2008-11-16 05:44:34 | 显示全部楼层
追求理想,梦想,爱情。