[每日闲聊] 人嘅一生究竟要追求d咩?...

熊猫仔 发布于2008-7-25 00:26 8011 次浏览 71 位用户参与讨论   [复制分享主题]
mrszeto 发表于 2008-7-28 08:57:46 | 显示全部楼层
有点意思,不过还是观点与角度的问题

爆光仔S 发表于 2008-7-28 15:50:48 | 显示全部楼层
过的开心,过的快活

yoshiki36 发表于 2008-7-28 17:32:00 | 显示全部楼层
感觉自己过得舒服就好了,对得起自己

quill 发表于 2008-7-29 21:55:36 | 显示全部楼层
原帖由 熊猫仔 于 2008-7-27 14:18 发表
' I, _- y! e0 P
) D3 c7 o! u# |$ G6 e5 g
4 Y- b, Q5 b. o7 L" k0 w; ^的确`````````面对生活~人只可以屈服~很多时候~都叫身不由己~~; G) h+ \$ @& f$ F
再多嘅激情都会被岁月消磨得一干二净~~~
9 [0 L! E/ I' q! o# E再尖嘅棱角都会被生活打磨得光滑顺从~~~) I- n6 S) Y! a. R7 ~
, B4 w2 W5 s6 y- d8 e- P/ d) j( o
记得有句话:生活就好像被强奸~既然唔可以反抗~ ...
8 D- U+ d: o7 Z/ S- u
8 f; U" B8 b3 m' D" |
$ |+ c& q+ r) o/ L. O' Q& @
系啊系啊~~我D朋友成日安慰我的时候都讲呢句噶,虽然听起身我会强颜欢笑一阵,不过其实我自己都想过噶拉,既然改变晤到,倒不如换个角度去接受呢个事实罗,甘样起嘛个人无甘紧张先啊~~~) ~# i5 d: k) d" u2 B* \
5 h  h, R6 j5 `/ W
之所以话生活有好多也好无奈,却从令外一面看到特别的地方,让我知道有咩自己可以做的时候就好去做,晤好等到无了先来话无奈罗,即使系一D人类天生就会做的也,你有一日突然无了呢个能力,其实真系好苦恼噶~~~/ [7 Z6 J. y" s+ f# [2 n
+ h7 P/ N- k- J0 z- H+ Q* |
无论条路系直还是弯,无论系黑还是光,无论你系一个人还是两人,你都要行,因为你总晤可能停留系呢到一世# X% S4 a6 V& m% P9 q
. j% L. J- {. W0 }
社会会淘汰人,人类会淘汰你,连大自然,都会淘汰你~~你只可以继续行,所以既然要行,我地点解晤去行得好一D呢?4 {; C0 ~3 q  @0 k5 Q4 F

5 U' O% [$ E5 E4 R. h/ ]9 K9 Z直的时候行快D,弯的时候多行几步; u, B6 v' N2 |7 u1 X' m+ Z
黑的时候行慢D,光的时候少用D只眼给下感觉来行下; H6 x5 i. |! c( l  m% H, c. m  [
一个人的时候你可以行得自由D,舒服D0 C6 t" D! V* O  M/ M( k) b$ r/ l
两个人的时候你可以行得愉快D,无甘闷D~~
8 S" n0 m( ~6 i$ W7 I+ N, u4 S# @) W
无论点行,都系行,何不从中稳个适合的时间选个适合的心情去行下呢~~
- Z0 v- i3 d- G
$ y3 i' S( A8 j, @+ j( t( |其实偶然拖个蜗牛一起行,你先会看到沿途甘靓的风景噶咋~~~晤系咩?

se7en、 发表于 2008-7-29 22:11:51 | 显示全部楼层
歌仔都有得唱喇,
' |% X# L1 A5 f; F6 P/ m一生何求..................: t' T6 O4 t4 B9 }. X# x+ D" l
有时D野知足就好

熊猫仔 发表于 2008-7-31 19:02:22 | 显示全部楼层
原帖由 quill 于 2008-7-29 21:55 发表 + D% L7 ~7 @/ }  }1 F4 y! p

4 O. S8 u' {$ ^( ]( ~! h- t8 g5 C% N$ Z6 ?# [1 A5 c( t

/ M1 \' b* L' j, X7 T8 t! W系啊系啊~~我D朋友成日安慰我的时候都讲呢句噶,虽然听起身我会强颜欢笑一阵,不过其实我自己都想过噶拉,既然改变晤到,倒不如换个角度去接受呢个事实罗,甘样起嘛个人无甘紧张先啊~~~  I* _. ~$ m, B
* ?. D, Y+ A) [- F9 y
之所以话生活有好多也好 ...

9 Z- @- o: p9 T8 p0 A
' G/ h6 z3 d; B9 U3 @  T: ]哇``````````````````````真系好有感触波!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!9 _$ k% J) ~. Q6 `

& ]5 Y+ R) g, g! a大踏步~~~向前走~~~去找自己嘅路~~~~~~~~~
$ k! j9 ]; q5 Q% q# @" cI will find my way ~~~I 'm in the  different  way~~~~~~  j* u9 I$ S! m4 o6 S$ {6 B
无论条路系点,只要系自己拣嘅~~~就勇敢走落去~~~因为roads to Rome 啊嘛~~~~~~

reshadow 发表于 2008-9-25 01:06:51 | 显示全部楼层
人生系一个深奥的课题,所以才要花一生的时间去追求、探索!但最后的结果都一样,只是在于过程。

poret 发表于 2008-9-25 03:42:18 | 显示全部楼层
但是世界是现实的!如果你无金钱的支柱,你唔可以活在世上,虽然人是必有一死!但往往会追求一些物质享受,这才叫人生,宁可大风大浪的死,不愿默默无为的亡!

大天使007 发表于 2008-9-25 07:44:12 | 显示全部楼层
我觉得人生就好像搭火车,起点上车终点落车,在车上无无聊聊甘交朋友、聊天....,到下车后就各奔东西。
) Z. g' D& H/ o/ \  m+ `4 W甘你觉得你在搭车时会追求啲咩啊,有位座就很好啦!

sarahytan 发表于 2008-9-25 09:17:59 | 显示全部楼层
to have a peaceful life

edmond 发表于 2008-9-26 12:41:26 | 显示全部楼层
真真正正知道自己要啲乜嘢,就知道要追求乜嘢...
" z, o& a2 S: c2 x/ |6 P, y我成日都同人地講6 j) R6 V. B. B5 d
讀書為乜? ---- 揾份好工
8 ^* j% |1 n8 r* Z9 H好工為乜? ---- 揾多啲錢
- u$ G8 u% h* E多錢為乜? ---- 生活好啲
9 a, x& R- o, y  D  |生活好啲為乜? ---- 開心啲
5 V# D" D- d! o: F; ?. f+ Z4 _只有"開心"係目的,而其他只係途徑
) k' {7 G2 E( E8 h) ]; z9 I但係可能讀書就已經令你唔開心
% G% g1 ^8 s) x  c好多時候,我啲為咗"開心"而要自己唔開心咁做嘢
5 n  W; g, y5 c# i, z- H3 x0 K. C+ D又係為乜呢?

edmond 发表于 2008-9-26 12:50:09 | 显示全部楼层
原帖由 poret 于 2008-9-25 03:42 发表 3 @! g1 v/ \& s; q* }; l
但是世界是现实的!如果你无金钱的支柱,你唔可以活在世上,虽然人是必有一死!但往往会追求一些物质享受,这才叫人生,宁可大风大浪的死,不愿默默无为的亡!

; T6 D6 P  X+ E
) g; z( I7 T: X6 Onot really...* K- S; F2 S7 O
你所追求嘅並唔係金錢同物質本身,而係通過物質而帶俾你嘅滿足感同快樂...