[每日闲聊] 人嘅一生究竟要追求d咩?...

熊猫仔 发布于2008-7-25 00:26 8010 次浏览 71 位用户参与讨论   [复制分享主题]
a13621311 发表于 2008-7-26 15:28:42 | 显示全部楼层
人的人生甘辛苦就系跟原来一样!

quill 发表于 2008-7-27 12:16:53 | 显示全部楼层
原帖由 熊猫仔 于 2008-7-26 13:35 发表
3 O! m! ]$ f1 N$ M5 v. K6 ~8 _; Y* U. r/ ]% h/ C) T
- l& c- Z* e) D4 l
希罗讲过:人类本来就应该按照自己嘅感情去生存!~
  Z$ I9 G( b. N, z* O& b( B
) f  \* z: r/ b" E& v' `1 R7 D用一生去探索追寻自己嘅存在价值~

3 C3 c+ m* z+ P
+ b4 H. \( ~+ n& ~1 o' w# T~~可以按照自己的感情去生存其实讲就容易,噶下有几多人可以做到啊~~
- B( S+ K7 k1 I( ^! R( \: Y7 U% Y
有好多也都系无奈两个字就塌死了我地D生活拉,曾经我都以为自己可以稳到存在的目的,我自己系到鼓励人地,又鼓励自己~~到了最后却系我自己放弃了呢个稳呢样也拉~~
" g) F3 ^8 j* F3 E. z/ w8 e
& J( T1 w3 F5 o/ R稳晤稳到我都要生活,我稳到了之后生活都一样要生活,我晤知道自己可以为呢个价值做D咩罗,噶下呢个世界变了好多,唔系好像以前D故事甘简单噶拉,有好多也根本系你稳的能力都无~~
3 F2 [7 ]) M  h: U% o6 {/ v  B
即使稳到对你来讲可能只系开心一段时间而已,生活中的无奈慢慢就会蚕食到你又翻去以前的日子继续生活噶拉~~; H6 }7 m  I! U; c8 @
, L3 h# K: F+ k3 b0 U
我觉得生活就好象奴役D人甘样~~我真系唔知道点叫按我的感情去生存罗~~~

lqyy2k 发表于 2008-7-27 13:34:51 | 显示全部楼层
如果人生可以学得个个人甘样的话就好了,可惜没可能.....走自己的路吧....

熊猫仔 发表于 2008-7-27 14:18:20 | 显示全部楼层
原帖由 quill 于 2008-7-27 12:16 发表
6 y7 N3 s. O! Z3 [& A' K% V5 @$ v0 c! @5 j, H0 I

) S" ~0 f: r# N. Y6 U. p( Y~~可以按照自己的感情去生存其实讲就容易,噶下有几多人可以做到啊~~+ t7 u4 C  @7 m
; l# e! r+ Y2 C8 E3 L
有好多也都系无奈两个字就塌死了我地D生活拉,曾经我都以为自己可以稳到存在的目的,我自己系到鼓励人地,又鼓励自己~~到了最后却系我自己放弃 ...

' ~1 y: B: I- K) D2 b
' K& ~, J; \. C$ ~) f+ ~的确`````````面对生活~人只可以屈服~很多时候~都叫身不由己~~- x; a( t. q; Y( e; h
再多嘅激情都会被岁月消磨得一干二净~~~/ S: L4 R+ ]1 J$ y
再尖嘅棱角都会被生活打磨得光滑顺从~~~
2 s9 _3 K7 i8 j% j3 {* s  i( f
0 {" Z5 N8 [4 r- I记得有句话:生活就好像被强奸~既然唔可以反抗~甘只好学会享受~~~哈```````````````

kururu 发表于 2008-7-27 16:16:12 | 显示全部楼层
原帖由 lych 于 2008-7-26 10:50 发表 4 B- }) D0 D2 I8 C' A, i

( h* `* ^$ b# d每个人的生活态度都不相同,有人喜欢刺激的,有人喜欢平淡的,所以只需要按着自己喜欢的生活方式就好了。

) P9 O/ K* u7 }9 ]' B* E2 _) \1 p+ E2 n- y0 Z
难得活着~~~~卑多D精彩自己好~!( D( p' u+ F4 e, [) A' B

' c& H7 h4 ?6 B: [& d# m% S; i自己喜欢噶生活方式~!?
0 h7 [$ f  Y" ?5 C  W; y
( n# V& }- S1 j我林应该5少人会好似我甘~~都5知真正想要D乜~!?
5 C, r6 `3 x* J/ K: z* K2 E. m4 D, l9 p& c3 \0 k* ~1 q. ]! @4 i
所以有理想有追求系好噶咯~~~~~~~
9 V) r+ c" b7 x/ b! e* a( H% J# l5 `' a& w% o. }3 f% \8 `7 Y' q) K7 r
而行每一条路都系要付出相应噶代价~~~~~~~

kururu 发表于 2008-7-27 16:24:03 | 显示全部楼层
原帖由 熊猫仔 于 2008-7-26 09:52 发表 5 h; K  ~6 T& a6 Y0 L; R  m
* D0 J. V7 n( U! a1 z9 {
% D1 G1 R& @6 @/ _3 f" t* A# c
唉`````````有d野唔可以睇表面噶嘛~
+ i9 g  B$ }6 }9 [& I; k
- h! q1 b% n: v( }! [8 P通常都系你睇人好人睇你好噶啫````````````````
  \) w# }3 V6 Z+ Z+ p+ E个中嘅苦恼旁人好难明白~
, Y  V( p) h. x) |- f只要你自己觉得可以应付呢d风雨~甘米可以开心过日子咯`````````````````
/ s9 h4 F' b  r% a1 V

7 h' P! S" c5 h. |4 @1 [" D0 t甘你姐系觉人生噶追求系开心啦~~~~~
! Q* {$ n4 V: Z. [5 b7 m/ _9 G2 F. C) N6 ^1 }; x; s! `* r
只不过系开心噶定义5同姐~~~~~~
# W0 K0 P3 r( J9 D6 P% j9 A# x( _; K5 {7 L$ h" F
而我追求噶系过程咯~~~~~

lych 发表于 2008-7-27 18:12:12 | 显示全部楼层
原帖由 kururu 于 2008-7-27 16:16 发表 2 Y0 z. q" ^% _! ?2 F* r! ^( v

7 J+ C" b( W4 f! c2 p9 f5 o  J1 {7 s$ B  l5 d1 |" d
难得活着~~~~卑多D精彩自己好~!
' I, \4 y# o0 u4 O% b1 s3 r+ _7 V7 {+ \0 U/ ?5 E& g& W
自己喜欢噶生活方式~!?
! S7 {+ o3 g/ B$ J- a# i! Z
' ^$ q% v5 Z) n9 T* T, H我林应该5少人会好似我甘~~都5知真正想要D乜~!?
& z. e9 y% U' |/ h+ K9 {9 ~% y. E
0 E+ e* y- `/ {/ M, I所以有理想有追求系好噶咯~~~~~~~6 L$ g+ q/ L1 P  [, V

; o3 U& D/ x4 S! Z" O; r0 ^, z5 a3 j# u' @而行每一条路都系要付出相应噶代价~~~~~~~
+ f. m8 h8 p( @
为左可以过自己喜欢嘅生活,就必然要付出代价啦!~~~~

wailwfwai 发表于 2008-7-27 18:17:09 | 显示全部楼层
大家追求d應該不同,會不會有人不知追求甚麼

夜月星辰 发表于 2008-7-27 20:42:25 | 显示全部楼层
人喺會追求一些未曾擁有的東西% x) |  i8 \) I) G5 L" J4 M
因為你冇擁有先要追求

kalaso 发表于 2008-7-27 22:20:57 | 显示全部楼层
无理想无文化无道德

熊猫仔 发表于 2008-7-27 22:44:53 | 显示全部楼层
原帖由 kururu 于 2008-7-27 16:24 发表
# Y5 H3 G8 A& D
5 V9 G9 z/ m1 W! ?
9 N/ U" Q/ Y3 h: X; [1 a甘你姐系觉人生噶追求系开心啦~~~~~4 A# x5 x. O$ a% u% G* B8 z

% i1 q# `8 R: I, l0 _; J( G, ?只不过系开心噶定义5同姐~~~~~~
) B4 S: j5 b1 {7 {. b1 ^
, D, j* L6 x0 \" @而我追求噶系过程咯~~~~~
/ D" ]: L3 S1 q' {7 b7 q
5 G& }( c1 T  u% ]' \9 Y- ~/ e7 Y
当然要追求开心~~~但系同时要享受困难~~~

sarahytan 发表于 2008-7-28 01:50:48 | 显示全部楼层
I want to live with comfort.