星梦
    星券
跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[其它更多] [补档JS/MU/AD][飞天少女猪事丁][DVDrip][avi][1-51][粤日双语][10.02.11补完]

Xoun 发布于2008-3-28 21:51 70200 次浏览 765 位用户参与讨论     [复制分享主题]
唔知 发表于 2008-4-2 11:44:00 | 显示全部楼层
原帖由 Xoun 于 2008-4-1 22:39 发表
& `2 M3 l! b7 E3 U6 ]( Z8 |7 p( D' L
$ O- B7 P' }, E5 ^9 u9 O5 d* f; b8 V) U# z& q: S5 Y( u
迟下我会发布AVI版本的...还在整理当中

& l6 U: O8 `% J1 w  v  d1 t% v& V- K9 F# j1 U: ?
你系到封装AVI噶?提取唔到音频的说?
Xoun 发表于 2008-4-2 11:55:16 | 显示全部楼层
原帖由 venuschen 于 2008-4-2 10:12 发表   {* I3 n! b! F- |1 x7 d

% e) }8 \2 V: p( _8 m多谢晒
9 m+ i2 \' H0 b- `2 RAVI版本的片源系来自花园的Raw吗?

7 D  `; X0 p* d/ o片源已经被修改的(但内容是完整的.TVB没有的部分也加了进去的)...虽然是来自花园.但已经不能组成双语(会出现很不同步)4 g1 e( C& {/ y* y+ {

$ Z; \) l4 O: L& e$ {[ 本帖最后由 Xoun 于 2008-4-2 11:56 编辑 ]
Xoun 发表于 2008-4-2 12:00:42 | 显示全部楼层
原帖由 唔知 于 2008-4-2 11:44 发表
3 Z, I+ \3 L& x; }. L8 O% p" k) M, A$ E
8 `" h  @% ?, |( ]; q" q+ U7 F
你系到封装AVI噶?提取唔到音频的说?
: W& u+ n  q! @1 p( w5 B6 l
我不是在封装avi!!!音频是可以提取的.只系你就算提取左都冇用.因为唔可以放入原先既片源里面了.即使放入去.也会出现不同步现象(因为我是照着tvb音频速率修改的)
/ l, T, o* t1 b& v) k1 v7 q% Y: e3 R  Q: \
PS: 大家可以放心,画质与片源是一样的.
ninaomu 发表于 2008-4-2 12:42:38 | 显示全部楼层
哦。..无咗日语,咁米变成TVB粤语合成版咯?都好啊,多谢晒哦楼主
( \$ L. N$ g1 f
# L6 \( r- o% ^[ 本帖最后由 ninaomu 于 2008-4-2 12:43 编辑 ]
yrj 发表于 2008-4-2 12:44:45 | 显示全部楼层
原帖由 Xoun 于 2008-4-2 12:00 发表
4 B/ [2 R  p& G4 u. `$ O9 o! i8 q: T3 K8 \0 F! b4 N
我不是在封装avi!!!音频是可以提取的.只系你就算提取左都冇用.因为唔可以放入原先既片源里面了.即使放入去.也会出现不同步现象(因为我是照着tvb音频速率修改的)
) F, o- l* D9 G0 F+ }
4 r  \. Y( ?" G) _1 l- CPS: 大家可以放心,画质与片源是一样的.

/ |- c9 ^) Q8 E( ^$ p& w2 n, g$ @/ r8 U" J- s) m, H

# O" m1 f$ g8 `' B, V; y晕~~~怎么可以将片源的速率修改~~~要将音频变速处理~~
ninaomu 发表于 2008-4-2 12:47:10 | 显示全部楼层
原帖由 venuschen 于 2008-4-1 22:28 发表
& P7 w, c/ g4 ?我就钟意avi封裝成mkv
: E8 c, F( T/ t' V; V因为avi的画质比rmvb清晰

, A  }' \8 I3 D8 V& e" r4 P不过我就觉得如果真係封装就最好係双语了,而且又未有字幕,封装的话好似硬係差紧D嘢咁; B9 T  N- K/ W! R
单粤语合成我都係支持RMVB(主要都係空间唔够)
ninaomu 发表于 2008-4-2 12:49:02 | 显示全部楼层
原帖由 Xoun 于 2008-4-2 11:55 发表 : n* O: x9 z+ t+ H

- M5 U1 q. [) L) J片源已经被修改的(但内容是完整的.TVB没有的部分也加了进去的)...虽然是来自花园.但已经不能组成双语(会出现很不同步)

% k, G- b$ p5 `! K咁依家的RMVB版本有无保留到被TVB删去的戏份??
yrj 发表于 2008-4-2 12:54:56 | 显示全部楼层
哎~~楼主还要好好学习哩~~~, ^2 d* r4 ^: Z% E) v

4 d9 M. ^# q1 N: C" Q# F片源甘好,唔好修改~~~
唔知 发表于 2008-4-2 13:11:39 | 显示全部楼层
原帖由 Xoun 于 2008-4-2 12:00 发表
( X' I6 l. B2 F2 _% t' T& ^
" }/ ^: B; c; J我不是在封装avi!!!音频是可以提取的.只系你就算提取左都冇用.因为唔可以放入原先既片源里面了.即使放入去.也会出现不同步现象(因为我是照着tvb音频速率修改的)0 D! o- X1 J3 s4 n$ S( t) Q
6 I3 b! y" W0 H5 Z2 v
PS: 大家可以放心,画质与片源是一样的.
. t  d- }8 Y& Z

' b. q" w* S4 A唔鬼得提取出之后..会唔同步的.....真系晕...
Xoun 发表于 2008-4-2 14:01:21 | 显示全部楼层
原帖由 ninaomu 于 2008-4-2 12:49 发表 1 S( s; ^: M5 y) t6 x3 e
5 p9 C; C  B% _( @% a/ S$ Y
咁依家的RMVB版本有无保留到被TVB删去的戏份??

2 _: v" t2 |" j; g9 {5 J1 l3 q# `: o2 V# N
rmvb版同avi一样.都系保留被TVB删左既部分..Take it easy!!
Xoun 发表于 2008-4-2 14:06:39 | 显示全部楼层
原帖由 yrj 于 2008-4-2 12:54 发表 * H4 _8 A, u1 M6 z) u, d& Y
哎~~楼主还要好好学习哩~~~6 j. ^& a* Z0 `, l0 `" s; N# u
5 q1 Y7 ?6 F5 x% u
片源甘好,唔好修改~~~
; \' H! v  W8 j" c

. u7 U, l# N7 O0 ]; v4 E( d但系唔可以达到两全其美啊,鬼叫TVB将播放速率调快左咩..无法啦.如果可以既话我都唔想修改啊
ninaomu 发表于 2008-4-2 15:02:32 | 显示全部楼层
有个请求。。。。。。唔知OP可唔可以用番日语版咧/ Q  Y5 p* G6 j
唔係话粤语版唔好听
  ^9 {6 }3 A$ g9 d: w0 ~) b而係以前个重播录影版係用番日语版的,听惯了且觉得日语版最好听