[每日闲聊] 普通话成为广州嘅地道方言 你又有乜野霖法咧?

titan 发布于2007-6-10 23:16 2655 次浏览 24 位用户参与讨论   [复制分享主题]
从广州成为经济特区到实行对外开放嘅期间<br/>大家一直都好欢迎外地人嘅到来<br/>大家当初都以为咁样会带黎广州更好嘅经济发展<br/><br/>到如今<br/>你一行出街经过你身边嘅基本上都系一个一口外省话音嘅"普通话人"<br/>你又系点睇咧?<br/><br/>如今街道上外省人就真系够晒多了<br/>几乎整个广州都好似变到外省人嘅地方<br/>一口好特别嘅普通话已经占去曾经处处可见嘅广州方言<br/><br/><br/>有人话<br/>广州多外省人吾系一个毙<br/>而系一个利<br/>吾单止可以比5同地区嘅大家一个交流嘅地方<br/>仲可以令自己国家嘅人民彼此了解&nbsp; 从此团结起身<br/>而你对于里个讲法又系点睇咧?<br/><br/><br/>又有人话<br/>外省人嘅进入只系逼广州人嘅走出<br/>外省人嘅加入令广州人口暴增&nbsp; 形成一大治安及管理问题<br/>佢地更加吾识爱护广州文化&nbsp; 连唱粤曲都要用普通话<br/>入咗黎又吾识出&nbsp; 简直当成广州系自己嘅家<br/>咁广州人自己嘅地盘又有边个可以维护咧?<br/><br/><br/><br/>案例一<br/><br/>记得有一次老师留低我地系课室开班会<br/>佢开头讲乜我都无留心听&nbsp; 觉得佢讲来讲去都系果d问题<br/>直到我听到一个令我深有感触嘅事件<br/>话说有一日&nbsp; 我老师踩住台单车准备去买菜&nbsp; 佢踩系一台3轮车后面<br/>踩3轮车嘅系一个外地女人&nbsp; 而踩系老师后面嘅就系两个广州男人<br/>当到咗一个转弯位嘅时候&nbsp; 由于转弯位度有野卡住外地女人嘅三轮车 搞到佢行悟到<br/>无奈之下佢唯有落车&nbsp; 想整好先行&nbsp; 点知岩好三轮车就阻住条通道<br/>踩系我老师后面嘅两个男人等咗一阵之后觉得吾耐烦就对外地女人大闹出口<br/>当时外地女人见到有两个男人好激动咁对佢讲野&nbsp; 佢觉得好奇怪<br/>直到外地女人见到我老师无奈嘅表情&nbsp; 佢先知道原来果两个男人系系度闹佢<br/>而佢就只好快快手推到部车过一边让果两个男人行先<br/>当两个男人经过老师身边&nbsp; 老师用一种痛恨嘅眼神藐视佢地<br/>而当老师经过外地女人嘅身边嘅时候<br/>老师好温柔咁讲咗句:"没关系..我还好!"<br/><br/>根据老师嘅描述&nbsp; 佢当时系好气愤<br/>老师无讲大话&nbsp; 因为佢系流住眼泪同我地讲里个故事!<br/><br/>最记得老师讲过一句话<br/>"外省人就不是中国人了吗?&nbsp; 广州也是中国的地土&nbsp; 难道他们站在这里就是错吗?<br/>中国人的耻辱就是耻辱在我们的自私自利&nbsp; 连自家的人也不懂得珍惜&nbsp; 彼此爱护<br/>那我们还有什么资格批评外国人对中国人的歧视呢?"<br/><br/><br/>案例二<br/><br/>之前我成日系水库混&nbsp; 只系发觉好多系度水贴嘅人都系讲住同一个问题<br/>外省人入黎广州嘅恶行&nbsp; 佢地嘅讨论当初真系讲出好多外省人嘅错<br/>自从佢地入黎&nbsp; 广州真系出现好多抢野偷野嘅事发生&nbsp; 做里d事嘅基本上都系外省人<br/>外省人好聪明&nbsp; 系广州做错就番老家&nbsp; 从来都无为广州霖过&nbsp; 边个去咩佢地留下嘅错啊? 我地广州人?<br/>外省嘅女人稳悟到野做就过黎广州做妓女&nbsp; 影响晒广州市容<br/>更加可恶嘅就系想擅自改变广州文化&nbsp; 吾尊重广州文化<br/>难道要等到广州都变到普通话嘅领域佢地先安心么?<br/><br/><br/><br/><br/>广州人对外省人嘅进来不满越来越多<br/>外省人频频成为我地讨论嘅话题<br/>但系外省人都系中国人&nbsp; 广州人又系中国人<br/>难道互相容纳又有错?<br/>究竟外省人嘅加入系对定係错咧?<br/>讲出你嘅意见把<br/>

已有(24)人评论

liyuwuhen 发表于 2007-6-11 20:10:30 | 显示全部楼层
<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>quill</i>在2007-6-11 1:45:45的发言:</b><br/><p>甘人家~~~好气愤啊嘛,明明有自己的语言为咩要给人甘样对待先~~~~</p><p>我地噶下给人侵略晒D文化拉~~~</p><p>系广州有几多人还讲广州噶,你可以讲得出拉</p><p>居然服务性行业的人对住客人讲:"请你说普通话吧,我不会听广州话"甘都够胆死的~~~噶下呢到系广州啊,知唔知道咩叫如乡随族啊~~~~?知道咩叫基本礼貌未啊~~~?服务性行业的人,居然可以要求客人甘样,我都唔知道噶下D领班点做也啊~~~呢D甘都可以出来对客,怪晤得甘多人投诉拉~~~~</p><p>又晤见D人叫D外国人:can you say chinese ,i can understand english~~啊笨~~~都有问题的~~~</p><p>咩叫方言啊~~咩叫地方性语言啊~~?如果全部统一晒,使鬼学方言啊?地方色彩都无晒拉~~讲咩岭南文化啊~~~埋晒去地底见南越王好过拉~~~~~</p><p>真系每次讲到呢个问题就火滚~~明明系自己侵略人地D文化还好像我地应分要配合甘哦~~~~</p><p>不如叫全世界统一语言讲英文啊笨~~~都有问题的~~~~</p></div><p></p><p>呢位的心胸好狭隘```</p><p>如果依家是二战,甘呢位肯定是支持息特勒的...民族主义者歧视转化```语言主义歧视+独裁</p>
liyuwuhen 发表于 2007-6-10 23:46:09 | 显示全部楼层
<p>依家忙紧野```迟滴正翻来驳LZ</p><p>我觉得推广&nbsp; 广州话呢家野```LZ讲得无对</p>
huang 发表于 2007-6-11 00:16:29 | 显示全部楼层
<p>广东省外地人比例加重,普能话自然就讲多了,不过要成为地道方言那绝对不可能</p>
yjb338 发表于 2007-6-11 00:32:54 | 显示全部楼层
广州由头到尾都吾係经济特区
cctv 发表于 2007-6-11 01:01:28 | 显示全部楼层
<p>有咩大不了,呢个系必然嘎。普通话强势语言</p><p>当然粤语还是本土语言。无左广州,总有香港撑住。</p><p></p>
, @& N9 x! r+ P. p2 F( Y
. c, _; j" ?: v5 \) z3 U) l' K1 J% d
415067047 发表于 2007-6-11 01:16:06 | 显示全部楼层
去边度稳翻来噶
Kicton 发表于 2007-6-11 01:36:41 | 显示全部楼层
樓主亂噏,5樓亂噏~~~
DKKING 发表于 2007-6-11 05:36:56 | 显示全部楼层
<p>大家都差唔多啫~~最仲要喺点睇啫!你喺讲粤语嘅!咁紧喺觉得粤语好!你喺讲国语嘅!咁紧喺觉得国语好!只不过喺立场唔一样冇咩好讲!</p>
瞓々身 发表于 2007-6-11 06:12:28 | 显示全部楼层
<p>做乜你甘SUPPORT广州话呢?</p><p>连续发两上帖都系讲同一样野噶喔</p>
ninaomu 发表于 2007-6-11 06:23:28 | 显示全部楼层
楼主系米转贴呀,又想挑拨本地人与外地人的关系?
quill 发表于 2007-6-11 06:56:06 | 显示全部楼层
<p>边Q个提出~~叫他去死就加快拉~~~~~</p><p>都有问题的,咩叫广州话~~~要褒冬瓜就翻去北方~~~~</p><p>咩叫方言啊~~~你以为普通话就系啊~~~晤该想下咩叫</p><p><font size="6">Chinese 同<span>Cantonese的分别先拉</span></font></p><p><font size="6"><span>英文都晤同拉~~~</span></font></p>
123下一页