[每日闲聊] 做人都喺不求甚解算啦...

titan 发布于2008-11-24 20:34 839 次浏览 4 位用户参与讨论   [复制分享主题]
琴日睇森美哋主持嘅名人饭堂,讲到龙凤呈祥嘅时候就话有问题
. J. _% s! D+ y1 y) `* r' ]/ l" `$ V7 L& u) Q( e1 B+ I
凤凰,凤为雄,凰为雌,龙凤呈祥咪即喺公同公,但喺讲咗咁多年都仲喺
7 D8 \$ {+ f, v# [3 r3 e. `& S( F4 ~5 |) V9 Q& p0 h" [5 d
咁讲嘅...呢个问题我都谂咗好耐,琴日森美提到,真喺唔知点解啦
9 E1 b2 F  I# y9 F5 R$ [9 e. K; T* }2 \. p+ |+ k% S& W
仲有就喺形容老实人嗰句担屎唔偷食我都谂咗好耐...试问边个会4 o. c& P9 }7 ~' `# o1 A
, |3 N8 ^4 k9 Q; \/ J" @6 \" N$ J: N
偷食呢...% g9 L5 L+ S! S. q

2 ^4 }7 P) w- b所以做人都喺不求甚解算啦...

已有(4)人评论

wjr5200 发表于 2008-11-24 22:15:29 | 显示全部楼层
听讲有“凤求凰”的讲法,应该系“男追女”所以凤系公既

熊猫仔 发表于 2008-11-24 22:54:25 | 显示全部楼层
中华文化博大精深,所有野都清清楚楚就无瘾咯!

saviour 发表于 2008-11-25 00:26:20 | 显示全部楼层
呢个其实无咩所谓啦/ t" s. P8 o/ }  }, A$ V2 B
但系咩都不求甚解的话以后都会好麻烦下的哦
" F- U2 J/ t7 o+ u

titan 发表于 2008-11-25 08:36:46 | 显示全部楼层
原帖由 saviour 于 2008-11-25 00:26 发表 & U. c9 B, ^% R2 j: z" K5 p
呢个其实无咩所谓啦
/ d, v6 R  U% z0 y1 r7 U" _但系咩都不求甚解的话以后都会好麻烦下的哦
% M/ |& i7 s, a! q( J8 u$ o, `+ D

$ Q) j; N- d! _6 m9 h% \我就觉得都几有所谓咖...万一第日你结婚人哋祝你龙凤呈祥喔+ c/ C& j. `' P( K3 K9 i; e1 V
! |+ u' C( i& n) K! S3 _5 g- B
就真喺唔知人哋喺唔识嘢啊定喺暗寸你喺gay啦...