[粤韵文化] 烂GAG天天有,今天特别多~

titan 发布于2008-11-11 17:04 1391 次浏览 8 位用户参与讨论   [复制分享主题]
1. 点解呢个世界上有东京、南京、北京但无西京? Ans:因为西经比唐三藏拎左 / a- U  M, _1 n! b
2. 话说有间名牌铺头一折大减价,有个女人走左入去扫货,但佢买完出黎之后就死左 佢究竟点死? Ans:抵死
1 y3 o3 m; n) t* S) |# a0 @9 ?4 [9 Y3. 键盘入面边个掣最靓仔? Ans:F4 9 H/ m; Q3 t( C1 d5 r
4. 咩毛最普通? Ans:Normal : @0 p" E$ ^) [3 @0 Y1 N2 I- m
5. 拉乜野可以学到野? Ans:Library
7 j) q# q6 n. J" S5 p3 s5 K6. 如何用三盏灯同一张凳营造一个紧张气氛? Ans:灯灯灯凳 ' k4 H" p) u2 B/ h5 T
7. 大口仔搽红唇膏,估一英文生字 Ans:Direction(大red唇) ' Y) J+ _; q9 R5 ^6 {
8.六减二几时等於零? Ans:做六噶手势果时 # L, ?' w% K& ?' v, |% a
9.恭喜发财,估一国家名 Ans:比利时(比利是) ; [$ p4 |# G: E
10.阿明同阿珊去打劫银行,但事败逃亡但d警察追捕果时唔追阿明,净系死追阿珊,点 解呢? Ans:因为喜玛拉雅山(起码拉阿珊) 1 Q0 j0 b- U1 i) M. P5 B3 g
11.有一日,有個人遇到上帝, 上帝突然大發慈悲打算俾個願望果個人, 上帝就問:" 你有乜嘢願望?" 果個人林左一下,聽人講貓有九條命,於是佢就同上帝講: " 請你賜九條命比我啦." 上帝說:"你嘅願望實現左啦." 有一日,果個人好無聊, 於是想去死一死. 反正有九條命,佢就訓左系鐵軌上面. 結果一輛貨車開過黎, 果個人死左.點解呢?? ANS: 因為果部火車有10節車廂 囧   d: Q3 O7 l+ c- a" B. m, z
12. 有兩個人跌左落陷阱,死左果個叫死人.咁生存果個叫咩呢`? ANS : 叫救命咯! / |" w/ g8 w0 q: Y: N
13.劉備,關羽,張飛,三個人去電影院看電影,後來趙雲來了但是票賣光了.為什麽最後曹操還是進去看電影了呢? Ans:關於張飛劉備趙雲.(關羽張飛留俾趙雲.) 1 l) y- b! I% g( e5 m8 A$ T/ w& r
14.广州啲肥仔多數姓什麼? Ans:死.
% h' w8 O% x- X5 J9 f& U8 o- n/ O15.點解小瑪和小亞都相信小何? Ans:亞馬遜河(亞馬信何)
( r3 I6 q. M# M16.如果獅子黎到要走快四步,老虎黎到要走快三步,咁乜野黎到要走快兩步? Ans:財神......(許冠杰嘅.自己去聽.)
  x1 a; U0 W3 |9 L* Z) E17.足球姓足,排球姓排,藍球姓藍,柔道姓咩? Ans:柔道姓"誕"...因為.....又到聖誕~~又到聖誕~~ 7 V+ [2 I: d, H1 s' m# g
18.以前有两兄弟 一个叫大明 一个叫小明 自小父母双亡 大明养小明 那么谁养大明? 狗养大明(久仰大名)
% l6 k1 `/ G. ?. c: ?19.麵包A、B、C、D,邊個包係苦? C,因為麵包師傅(C苦)
0 f$ ^  a. y$ H, ?- k9 M20.刘德华有句歌词叫爱你一万年 ,到底佢對邊個唱呢? 爷爷 因為: "爱你一万年 "耶~耶" 9 K" X( O( h! }) Y' ?9 d( f8 z
番外篇:
1 M& B9 d& c2 F+ lE+外省务工既人越来越多`唔学返两句普通话口音既广东话!点做嘢吖`` 6 J# f+ o; G, E  F( u3 d5 S
1. 我曾听过人地讲:-- 人地结婚去"动物园″[渡蜜月] - 取文件要"赠 品″ (正本)
. X' D0 K. A/ K6 {0 N) r2. 有冇雷电显示?[来电显示]
$ j, e- m/ b: Z5 g; v5 v* f3. 睇一套历史式话剧,来自大陆o既女演员话:「我唔系一个普通既女人,我系一 个 call机」 - 其实佢想话:「我系一个歌妓」
) n& ]* i9 O+ ?. Y4. 我公司有个大陆女人好好笑:-1)冷系 = 冷气 2)吾可必喎= 唔好迫我 抱子=报纸 ' u) U* y& H# P  M: F+ b, ~8 @% O0 f$ ~
5. 食屎路 --- 石屎路
8 H/ H6 N/ ?7 |; S4 ?9 U2 `" `: Z6. 先生……我地玩"失踪″(骰盅)罗…… 6 G: a! E) Z9 B2 m4 I6 k( e+ E
7. 最怕比佢地问我:-"简典扇″[咁点算] 4 `- ?/ \" ~, I' ?( t! G
8."忍忍支系ben″[影印机系边] 死守间系ben″[洗手间系边] 5 V$ u1 A. m$ U/ i+ e+ L
9. 有朋友系电话公司做,佢话好多大陆人话要将自己部手提电话"出烟″- (trade in) / m7 g, X* m& e
10. Sen山你蚀唔蚀饭? ( 先生你食唔食饭 )
; `0 q3 a" N' b6 Z+ W% X11.有个女人问路:Sen山,请问"侏儒村″系边呀?路人出现十几个????? ...... 原来"侏儒村″= G2000!
! b/ C: l1 s: {) ~- V0 h12. 话说N年前有朝早我去麦当劳好有礼貌咁同个卖包既女人讲:"唔该猪柳汉堡 丫″ 个女既同我讲:"要蛋呀″个时我身上无乜钱,我又唔系太钟意猪柳蛋汉 堡,於是我 就好有礼貌回答:"唔要蛋喇唔该!″ 个女人好劳气咁讲:"你要蛋喎!″ 我开始无乜耐性,我答:"我唔要蛋喇,我只系要猪柳汉堡咋!″ 个女人更加劳气咁话: "要蛋一蛋呀,要蛋十分钟呀……″   G9 P5 X- g% h4 x+ K8 s& d
13. 话说某某在丰泽电器欲购电视机,向售货员询问:"请问呢部电视机有冇电视框呀″ 售货员莫明奇妙但仍恭恭敬敬地答:"有″"咁电视框几多钱呀″? "太太,唔好意思要成架买冇电视框″某某无奈地离去了。原来电视框=Discount 14. 系一个巴士站度,众人都等紧巴士,有个女人问另一人:"Sen山唔该,请问你 有 冇"生痔疮″呀?个男人头都痕埋,原来个女人系想问佢有冇散纸唱% F2 D% }8 Z2 B$ T
15. 系街边卖野食d大陆女人成日话:好"令″既"而蛋″、"牛演″同"支肉演″   |* j- y1 E) C4 {8 O: ]
16. 大家要唔要雀仔按摩……按完仲可以除……(脚低按摩……鎚……)
9 M* v& D1 I' f* o- Q17. 我同事落左香港都成十几年,但系讲话都仲系好大陆……有次问佢电脑问题, 佢 猛 叫我 "Y Kick″,又唔知佢讲咩,问佢又怕佢尴尬,搅左好耐先知,原来 佢话:个 mouse 右制,right click呀! " h1 H4 [. B% @- r9 D
18. 我班的陈同学曰:"唐山大地浸[地震],呢个世界好黑"un"……″
6 P- u$ B9 v2 f  h: \19. 寻晚去食潮州野,"ling″住个menu在想卤水拼盘究竟有乜食,个伙计就无端 端 答 嘴:"哩个老鼠拼盘系冇老鼠鹅,得老鼠蛋、老鼠肠、老鼠猪耳″ , ^4 I4 S3 `+ p5 X4 P
20. 我做sales时,向一个女人sale条裤,佢拎起条裤拍埋个身到度,然后问我: 条 裤有冇队架? 我话:o下? 女人:条裤有冇队架?[我真系r晒头,心谂佢想队乜?]然后个女人自己摸下 条 裤…… 噢!冇队o架!.....到佢行开左,我先谂到原来佢想问:条裤有冇袋!
7 S  I1 V" z' h7 M  s21. 我阿哥系入境处办事处到做,成日听到d大陆人讲,身份证叫"新款证″,出 生 证 叫"畜牲证″…… ; f3 N6 g! {8 J8 p) N  R5 F4 J
22.我:[小姐吹头ar~想点吹!!] 小姐:[ 同我推返个言! !] 我心谂推乜鬼言ar~~ 原来佢系想讲~[ 吹返个形 ] / N- O, W( b0 B0 \
23.我:[小姐想点剪ar] 小姐:[ 师父同我剪得神似D ] 我:[ 小姐我己经剪得好神似嫁la ] 小姐:[ 唔系神似,系要有神似 ] 我:[????] 后来我先知道佢系话要剪层次~~~
; t4 d# l; U; k- i4 @! }24. 我:[ 小姐做颜色~~想做D咩色ar!! ] 小姐:[ 我想做好似森林咁o既色 ] 我:[ o下!!做森林咁o既色 ] 小姐:[系ar~~] 我心谂究竟森林系咩色~~佢想要森林D树(绿),定D花(红) 於是我就俾个色版佢,谜底终於解开~~ 原来佢系想染(深蓝)色ar~~~' H+ A6 q$ ?) W' g3 G' I

! u0 n2 s0 w5 L0 q" y9 e/ c[ 本帖最后由 titan 于 2008-11-11 17:11 编辑 ]

已有(8)人评论

xing 发表于 2008-11-11 17:36:22 | 显示全部楼层
第一條我已經思索了N久了 得不出結論
; P/ ^  x, A( r0 B& O4 u: g, [今幸得高人指點啊

zjc5569 发表于 2008-11-11 20:08:07 | 显示全部楼层
- c, z. ^6 J; v& j1 d
好烂

Kiver 发表于 2008-11-11 22:39:15 | 显示全部楼层
好烂+ z5 A9 |* r! q3 F  J

7 U  Y  t8 [, M' q) n* C* H旧内容番抄

yy122 发表于 2008-11-11 23:53:48 | 显示全部楼层
真系好烂,不过我钟意。

熊猫仔 发表于 2008-11-12 07:33:35 | 显示全部楼层
好顶瘾!笑到我反肚!

kimsou 发表于 2008-11-13 03:32:40 | 显示全部楼层
越睇越有意思 发多D啦

shendiao 发表于 2008-11-16 05:30:03 | 显示全部楼层
哇,太多了。。。 : B% t( b1 g% k+ ]0 R+ H

marb 发表于 2008-11-16 11:23:42 | 显示全部楼层
好多都已经出过啦!!旧了....