[讨论]對於粵語比人話垃圾點睇﹖

我皇烈 发布于2006-7-21 06:56 5234 次浏览 85 位用户参与讨论   [复制分享主题]
<p>我知世界上有好多動畫迷都好憎聽粵語配音,個個都只是喜歡</p><p>日文配音,而且逢粵語必反,逢日語必死忠的,你地憎唔憎呢</p><p>種人,居然將我地喜歡的粵語話係垃圾,而且佢地的母語仲係</p><p>粵語黎添,我就好討厭呢種人。</p><p></p><p>D人係點你地自己睇下就知</p><p><a href="http://forums.animax-hk.com/viewtopic.php?t=2396">http://forums.animax-hk.com/viewtopic.php?t=2396</a></p>
9 I( d( Z( k, y8 h7 b  t
4 r( L# m/ G; I5 R5 v* Q

已有(85)人评论

无限地带 发表于 2006-8-7 04:59:16 | 显示全部楼层
<p>我中意原版,日语配音员够专业,不过都吾排除粤语</p><p>&nbsp;</p>
moschino 发表于 2006-8-7 04:46:45 | 显示全部楼层
<p>混帐!!!!!</p><p>粤语都不知几好听啊,特别TVB配既卡通~</p><p>距地5识听就话垃圾,距地先系垃圾啊!</p><p>而且粤语 发音外地人系好难讲得标准咖</p>
kenchandx 发表于 2006-8-6 20:12:54 | 显示全部楼层
54他们就可以了嘛~~ 确实有时D粤语配音会差点(特别是ATV的),但是过于偏激不太好... 所以54就算了~~~
尽兴 发表于 2006-8-6 18:07:00 | 显示全部楼层
<p>有冇搞错啊~粤语不知几好听啊~</p><p>听日语果D咪死睇字幕~仲有乜前途啊</p>
COROLLA 发表于 2006-8-5 12:37:42 | 显示全部楼层
见仁见智喇,如果我识听日文,我都会偏向原声。不过我唔识,所以我首选喺粤语、然后喺日文原声,不过,坚决超级无敌憎用普通话来配音!!!!宁愿冇人配好过!!!
nrxd 发表于 2006-8-5 06:39:55 | 显示全部楼层
<p>好似以前d配音好d喔!!!!!</p>
西瓜KID 发表于 2006-8-5 02:20:01 | 显示全部楼层
<p>其实萝卜青菜,各有所爱</p><p>日语的确是原汁原味 但粤语对于广东人来说比较容易接受</p><p>例如我看了几集C2的热血最强,再看一集某FTP上下的粤语版</p><p>感觉比较容易懂 </p><p>毕竟看日语动画需要看下面的字幕</p>
Bond 发表于 2006-8-5 02:15:31 | 显示全部楼层
配得好就自然唔会被憎啦,我始终觉得TVB既配音系非常之专业既,所以我相信系无线播出既动画应该唔会被“攻击”!
ygl521 发表于 2006-8-4 17:08:07 | 显示全部楼层
说人垃圾的本身就是垃圾
我皇烈 发表于 2006-8-3 10:28:20 | 显示全部楼层
<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>卡卡西亚</i>在2006-8-2 20:56:18的发言:</b><br/>X哪些睇平莫下方的人</div><p>我都係咁話,卜佳杏加橙</p>
9 i7 v# f) F# x) K3 v

$ p" I# \0 J; f- v
卡卡西亚 发表于 2006-8-3 04:56:18 | 显示全部楼层
X哪些睇平莫下方的人