[每日闲聊] 唔使返工的日子

夜月星辰 发布于2008-7-7 12:59 6349 次浏览 97 位用户参与讨论   [复制分享主题]
5月份轉咗份新工,一開始以為喺一件好好玩的工作
# Z$ u# H% c, Z& ~5 S5 c* K點知原來喺好悶的 # n! i# l+ T! R/ ~- }( y0 A
; ]9 ~1 G  q+ P3 f. h
5月份翻咗10日,然後6月份翻咗9日
7 F& k) P( X+ I9 r* j然後呢2個禮拜好聽話咁翻咗5日 + Z* W# v# f1 a9 \1 x3 e% B5 \1 ]
) m4 W, _& W" D
但是之前個總經理想升我,但是我都冇諗住做一世就拒絕咗了 " w" Q5 i  h! ?0 n
啱啱升上去個個女人就聽到流言話我唔做佢先有得做 ' \% J; |7 `0 t& j. r' e
呢個就是我點解我成日都唔想返工的原因 / |( D% [5 K( ~6 _, P9 i1 `8 I% m
(妒忌喺好恐怖的)
- S! ~. }! x: E9 J* ~6 H. o0 U4 l" N3 l& x# I1 N2 \4 x
尋日返工之後決定今日都休息
+ U8 z, D+ L" g9 r' O(本來喺要返工嘅~~) : z" R3 c$ G2 N+ X7 }

9 B3 d$ y+ ]& ]! Y4 K+ A- _  M- L非常不幸地發現原來今日得我一個休息 8 [3 }+ A8 Y5 v/ J% V) @& j
咁我就走咗去飲茶 # [( e4 m& m1 m) A9 ]
然後就去咗supermarket 度買咗一大堆零食
/ W) f& y& m+ {8 ?& f/ V一不小心轉咗去購物中心 / W/ @# p7 i# s4 e# i( H3 e  h
順理成章地買咗一堆衫褲鞋同配件
; w" c- |/ Q2 L, `: X; y8 T$ X
) ]) }+ ~7 l; c  d/ e3 v: @  R7 M諗住走的同時又俾我望見有間資生堂
( [5 v: `: Z9 a9 Y- \! ]真喺打算買支唇彩 5 Z$ X3 q; b+ B! I+ Z8 a1 n' X
行行下發現有新出品,忍唔住手就摞咗來試 8 e# _, F1 \' L4 T
雖然平時都喺唔化妝
3 ]8 G& p9 C: `6 n% j但是都喺買咗半set 咯 ( T6 s9 A) J! F9 O4 n  z! U
最後好心滿意足哋回家. s- r+ g4 g- n0 `

3 y0 p8 t0 G9 P; _+ q/ e) Z1 i7 r3 x" [. K
翻來對下D 收據,發現………………………………
# i% U; h  ], n+ u7 V9 T喺呢3個鐘頭內,我居然9 Y1 n0 ~  `" r/ @5 a' q. z
5 K  A% t) t* L' o% W

$ U1 p- h3 B* n7 n$ a6 m$ Z, t: d7 J# ^2 [+ Z" r

" \0 y2 P& {; A; T, m" l$ ]/ q. X

: d2 h+ `; X8 g. G7 n$ {' V0 Y0 a
3 w+ Y6 Y. ^: n" ]
! T" V8 [6 ]3 `9 K) c6 u7 J4 a8 g% u7 a4 Y1 ^
' b% v: z7 q" c; M% c5 Y! A

& d" h! ^9 e, K
/ r1 R5 L1 t& z" \5 l0 Z
' ?9 W4 {1 t; ]0 z0 T" t- N6 M
6 p3 j8 D/ W$ J, N+ W, K  l: f2 o
* S7 d( u, M8 W  \. ?
6 }+ W8 h! Q% m+ f3 Z" M
% t! D: `8 l0 B( p$ D6 N! V0 i) d+ }4 C2 _

3 r" C( _8 ]( E5 x
' ?% Q! y' ]$ F! x" @. O- x- C1 O' Z  v- R

7 z# a* _7 r4 @# R3 s9 [  `+ ~0 @+ u, H% G% y4 n
用咗500幾蚊
7 C% Q& ?# p! F- }喺我半個月的人工
7 D6 b; o% y7 R' D8 N原來心情唔靚真喺唔好外出
4 Z  J1 p$ }6 R
. q8 I3 f" `8 K0 q: I: q

已有(97)人评论

爆光仔S 发表于 2008-7-28 14:47:45 | 显示全部楼层
我是学生,暑假最开心

xiuhong 发表于 2008-7-27 14:01:55 | 显示全部楼层
返工有返工好,吾返工都有吾返工嘅好,

cn0002036 发表于 2008-7-20 20:34:30 | 显示全部楼层
呢人晒命,揾工中....

kos 发表于 2008-7-14 01:03:13 | 显示全部楼层
佩服佩服....
' p* N/ ]0 |, \' a; J
& a6 A9 z. f$ @                     稳工ING....

平常心 发表于 2008-7-11 14:42:52 | 显示全部楼层
散工系咁,点有正职有双休.

AWP 发表于 2008-7-11 14:39:28 | 显示全部楼层
原帖由 平常心 于 2008-7-11 14:22 发表 8 }2 C; z( }0 c" c9 z8 ^" B9 c5 s0 i
听日见工,吾知有没机会吾失业?
星期六见工的???

平常心 发表于 2008-7-11 14:22:06 | 显示全部楼层
听日见工,吾知有没机会吾失业?

AWP 发表于 2008-7-11 14:05:16 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2008-7-7 23:51 发表
3 t% z5 e4 S- }8 H' F
1 R3 p- F/ ?. C( A( e  g! N
3 Q" C6 o7 o9 T" b3 N" S5 }5 o$ Z现在我已经加入失业大军5 r& e5 q: S9 I: ]3 |: z' r
' y0 H/ s9 i& h$ ~+ H3 N
7月6日正式炒了老细
辞工???
& F* q- a! Z3 Z! u 咁你问的printer帮人问?

AWP 发表于 2008-7-11 13:59:36 | 显示全部楼层
得闲上来睇睇先

平常心 发表于 2008-7-11 13:22:41 | 显示全部楼层
估足七日有乜出奇,早就做过,

abc-like 发表于 2008-7-11 11:38:36 | 显示全部楼层
原帖由 鹏@笑 于 2008-7-11 00:46 发表 ) p& ]8 i2 }% N9 O, D8 H' g" w$ U
唉。。。幸福吖幸福。。。。。我就一个星期做足6日,仲要晒到死下死下。。。救命吖。。。。
有d咩~野~!做