[动漫讨论] 琴日买左本内地版海贼王漫画···

moschino 发布于2010-5-27 19:42 2618 次浏览 37 位用户参与讨论     [复制分享主题]
+ U" {/ G. T8 c% b# s6 d5 |+ K
琴日贪得意买左本one piece第一集嘅内地版,返嚟之后好奇对比下同台湾版翻译差几远,, m5 W* v1 o2 \4 h
我都唔喺咁中意翻译成“航海王”,因为觉得航海同海贼根本好似两回事,航海俾人感觉好似去行船咁,
! j$ b' A( f* i, R# x. tluffy想做海贼王,又翻译成想“海上之王”o(╯□╰)o,: ]2 \, W, Y  n& T+ |

! {' V* G4 {3 q2 q5 [
2 s) E- |% g' ?. h% X! e
" Y  b2 J2 }( x& n9 B0 F9 g1 f
: ]9 ]3 t% M! `6 Z3 v& a/ l最重要嘅喺居然对部分图片修改左, 难道又怕教坏祖国未来小花朵??但我觉得D小花朵只会睇喜洋洋蓝猫之类
* S9 k. N+ e  ^4 j6 q# ~% t5 E. p内地版* Z" T) w' r5 c3 F2 Y( X- ?* G

. {% a; _5 N2 A( j日文版
' [( L: c+ L( J4 g
9 B1 d, Q- W6 g3 @台湾版
( V. n, M! ?+ r6 j* k3 \
' w9 }' v+ i# `9 n
4 w4 f# k5 b2 d; X- Y附送一张恶搞图···+ X5 G# w& y- h- j8 v

已有(37)人评论

happyh2h 发表于 2010-5-27 19:45:05 | 显示全部楼层
原来内地版还有这样被和谐的地方啊,我找找N年前买的D版看看!

基拉杰特 发表于 2010-5-27 20:03:17 | 显示全部楼层
什么都和谐

moschino 发表于 2010-5-27 21:11:25 | 显示全部楼层
原来内地版还有这样被和谐的地方啊,我找找N年前买的D版看看!
' W& X) j  Z. h# P* m4 E0 e( Lhappyh2h 发表于 2010-5-27 19:45
) K; P# J: H6 g
3 q, d8 i" L9 t0 \- `1 N

8 }! |1 c" s$ [- x* H) i7 K8 D    可能D版比较按返台湾版挂?

基斯 发表于 2010-5-27 21:33:15 | 显示全部楼层
和谐万岁

kental 发表于 2010-5-27 21:35:00 | 显示全部楼层
不嬲都支持台湾或者港版的而已;不过台湾版虽然翻译好少少,但系都系有好多地方省略左应有噶也;有时在线睇个D汉化噶仲好D

kevinchan 发表于 2010-5-27 21:46:17 | 显示全部楼层
反正任何好嘢嚟到国内都会变成劣质产品

ConvoyChan 发表于 2010-5-27 21:51:56 | 显示全部楼层
和谐系天朝特色的说。。。。。所以话原版最好 乜都系

batuu 发表于 2010-5-27 22:09:49 | 显示全部楼层
講笑咩??航海王...整到ONE PIECE CHEAP曬.....

masato 发表于 2010-5-27 23:32:10 | 显示全部楼层
- -这还是悲剧 我买了一本漫画 第五和第四搞错了呢

aaron81 发表于 2010-5-28 00:16:26 | 显示全部楼层
不是吧,我以为电视有剪截,连漫画书都有改,无野好讲~

kenhai74 发表于 2010-5-28 07:08:19 | 显示全部楼层
喺中国就一定会禁样嘎嘞,见怪无怪囖,楼主最后果张图真喺有意思,真喺与时俱进啵!

1234下一页