跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[软件应用] 漢字轉粵拼軟件。。。

kwanyeung 发布于2009-11-19 11:40 2062 次浏览 18 位用户参与讨论   [复制分享主题]
chuanchua 发表于 2009-11-21 09:46:24 | 显示全部楼层
顶啊,呢种软件都有?第一次听粤语拼音

kwanyeung 发表于 2009-11-21 10:34:09 | 显示全部楼层
原來真係好小人知有粵拼依樣野。。。。
, X9 S/ g. [* W# q9 U1 m- @" i. c) ?2 a
粵語係除左普通話之外唯一有外國大學研究嘅中國方言。
7 }, f; I" I) D$ t  f( L( F% T' m最早應該係美國耶魯大學所製作出嚟嘅粵語拼音供美國學生學粵語用。。簡稱耶魯粵語拼音。
/ l7 g9 P0 C; w* ~另有廣東省方案粵語拼音。不常用。9 r; D: \* c! P
近年最常用就係香港語言協會於1992所製作出嚟嘅粵拼。

kevinchan 发表于 2009-11-21 13:58:00 | 显示全部楼层
用咩方法都无所谓,只要打得出粤语字就得啦!粤语万岁

Kuromi19 发表于 2009-11-22 13:08:15 | 显示全部楼层
本帖最后由 Kuromi19 于 2009-11-22 13:23 编辑   @- e6 ?4 w; ^4 Y0 y/ B
% C8 i; e" V8 M/ }
好似几好玩咁啵~不过叫我用就咪喇,我都系习惯用普拼打字,反正好多粤语既字都唔知点写噶啦,睇得明米算咯; R; W, k8 J( V& r5 l3 U
不过多谢分享,等我得闲先学啦~~
$ X* t+ D0 ?0 x  l9 j点解down唔到既~~~~

kidhitomi 发表于 2009-11-23 10:18:49 | 显示全部楼层
下来试用下~~
9 S6 a1 c& A: j% m: s5 {谢谢分享~

31257141 发表于 2009-11-23 18:06:47 | 显示全部楼层
广东就有个下好 两边都通吃

kasim1018 发表于 2009-12-23 09:49:25 | 显示全部楼层
不用看也会打啦