跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[版务建议] 關於搜索嘅建議。。

kwanyeung 发布于2009-11-14 16:33 1469 次浏览 6 位用户参与讨论   [复制分享主题]
搜索用繁體只能搜到繁體嘅結果,搜索用簡體只能搜到簡體嘅結果。好麻煩同埋容易錯失精華。。7 A& c: m7 B: H7 s& W
/ C; x) _! |0 w
如果無論打繁體或者簡體都搜到同樣結果就好啦。。。
, u8 J7 X* ]; n$ `( f" L2 {) u! v$ f* @$ {: H- P
唔知有冇辦法實行呢?

已有(6)人评论

aubert22 发表于 2009-11-14 17:31:59 | 显示全部楼层
我平时搜索都系简繁都搜一次嘅~

kevinchan 发表于 2009-11-14 22:46:06 | 显示全部楼层
我平时搜索都系简繁都搜一次嘅~
4 [8 C7 h) ^1 s. [! f" oaubert-22 发表于 2009-11-14 17:31
我都係一样!仲有係dotmu都係咁情况

Kiver 发表于 2009-11-14 23:28:16 | 显示全部楼层
搜索用繁體只能搜到繁體嘅結果,搜索用簡體只能搜到簡體嘅結果。好麻煩同埋容易錯失精華。。2 I* r! P$ a  A! ^& s" l! @& T

) t- S; ]( Y; M2 _如果無論打繁體或者簡體都搜到同樣結果就好啦。。。8 \$ l  h+ m, g- v1 w$ ^
" ~! F: ~/ [( B' j3 A: k* {7 q
唔知有冇辦法實行呢?
4 Z: C/ V2 R5 N( Z* n/ O' xkwanyeung 发表于 2009-11-14 16:33

% V3 \' Q  B9 [; a+ n% _% ]7 x# {  r' Y6 b. l9 E8 o) i
这个建议是好
1 x7 B5 ^2 W+ q; i4 q+ v- {但现在这个技术主要还是掌握在百度和GOOGLE手上~~
) B- F% C+ `* ^7 W7 r5 n1 \7 U: d4 F- s; T$ [, n& D1 i
因为他们的ASCII编码与16位码是不一样的
' [: z7 |* a% n  }7 D所以系统未必能够准解识别

kwanyeung 发表于 2009-11-15 07:49:56 | 显示全部楼层
咁真係可惜啦。。。% S) J/ g/ g( H7 }8 K; h
如果好似土豆咁將繁體轉簡體又唔係幾好。只能搜到簡體結果。。/ N6 m" x5 O. W
叫人統一用簡體或者繁體又唔可能。。
6 v3 ~1 u7 N  e) t. V1 M1 l. Z$ M1 ~: n4 F0 X7 c8 d' w1 T
睇黎暫時都係繁簡搜2次算了。曬多一星夢=[

billiard 发表于 2009-11-25 10:41:59 | 显示全部楼层
一般热门资源好少会被错过。

ConvoyChan 发表于 2009-12-31 13:47:58 | 显示全部楼层
原来我个问题有人提过了。。。