[每日闲聊] 大家觉得tvb和atv的电视质素如何?

cai2008 发布于2009-8-1 04:01 6696 次浏览 50 位用户参与讨论     [复制分享主题]

已有(50)人评论

kwanyeung 发表于 2009-8-1 05:25:21 | 显示全部楼层
點樣有得擇法??你話如果有其他電視台??. y/ G: X6 _" L7 B
2 ^. {1 ^; |) A" z4 L- c2 l4 C
就算有我諗我都唔會睇。。我諗TVB應該係粵語台最好嘅一個。。。(以綜合嚟講)0 ~* w( c; Q9 A: ?) _* g
至於新聞就有線最好。。。ATV冇咩優點。。。年年都蝕$。。遲啲可能仲會比政府收番個電視牌照。。。
3 ]2 k( v& j1 `" Y( @) K8 B
5 A1 i$ J, [% a4 q0 l岩岩個公聽會就係要檢討免費電視嘅競爭。。依家擺明TVB玩曬。。政府就要改善啦...

masato 发表于 2009-8-1 06:52:51 | 显示全部楼层
點樣有得擇法??你話如果有其他電視台??  a. g4 q2 c( y( h  \1 [

/ {% P3 }: M' ~$ L5 P就算有我諗我都唔會睇。。我諗TVB應該係粵語台最好嘅一個。。。(以綜合嚟講)
! w  [7 S" Q! J4 ?2 d. ?0 p/ }至於新聞就有線最好。。。ATV冇咩優點。。。年年都蝕$。。遲啲可能仲會比政府收番個電視牌 ...
( a& z( F9 m+ O1 u$ \; Y- [& {kwanyeung 发表于 2009-8-1 05:25
) t3 |( z( Y' `% v$ Z
我不知点解觉得ATV简直好似没咩意思想搞好个电台 播的节目有些太无聊了 如果你深夜00时分看ATV准会播那个旅游节目的说 播左几多次就不知了 总是就是每晚都播了

平常心 发表于 2009-8-1 07:26:53 | 显示全部楼层
睇咗二十几年,好又睇差又睇.{:5_339:}点差都比渣光同央X呢吹水剧好.{:5_339:}

平常心 发表于 2009-8-1 07:28:04 | 显示全部楼层
我不知点解觉得ATV简直好似没咩意思想搞好个电台 播的节目有些太无聊了 如果你深夜00时分看ATV准会播那个旅游节目的说 播左几多次就不知了 总是就是每晚都播了0 L  B0 q6 l* A% n- K+ ^2 Q2 {
masato 发表于 2009-8-1 06:52
& b2 O$ u6 ]% N) _; D1 r
老乡咁你都知,一星期最少重播一次,上年睇到现在,{:5_339:}

kwanyeung 发表于 2009-8-1 09:36:29 | 显示全部楼层
我不知点解觉得ATV简直好似没咩意思想搞好个电台 播的节目有些太无聊了 如果你深夜00时分看ATV准会播那个旅游节目的说 播左几多次就不知了 总是就是每晚都播了
' Q5 `3 E. R" _& ~$ w7 u! {masato 发表于 2009-8-1 06:52
; `/ [4 C, o7 h+ n  C
我真係唔知- - 不過依家ATV香港同大陸觀眾都留唔到。。。。
+ S1 _# S& r* ]9 u/ m
+ |( X( o. `8 ^+ Y2 s況且佢做啲節目依家偏向大陸化。喺公聽會到時一定會討論依個問題。。。。 因為政府要求係要電視台一個粵語台一個英文台。。另外必須以香港嚟做目標。。。
: X' ~' p  s7 _9 UATV越黎越達唔到要求。。。。唔知到時會點呢?有新電視台??,政府做得出依次公聽會就有可能收番ATV個牌。況且佢個牌得番5年。。。

forge軍曹 发表于 2009-8-1 10:40:26 | 显示全部楼层
TVB算好了啊.......ATV老是買一些沒有什麽人看的東西回來......幸運星 與tp的全國大賽算是突破

kevinchan 发表于 2009-8-1 13:06:19 | 显示全部楼层
ATV我每日只係睇12点半午间新闻- -!

ninaomu 发表于 2009-8-1 14:29:53 | 显示全部楼层
亚视依家只睇下佢的6点钟新闻。。。

keytomyli 发表于 2009-8-1 16:36:23 | 显示全部楼层
以前算好( v( K# \5 C7 D  d5 d0 t+ _3 j; n
现在吾得咯

mrdb 发表于 2009-8-1 18:10:31 | 显示全部楼层
唔中意睇内地剧,tvb既好。atv我宜家只会间中睇下,atv画面好旧……

水树麻衣 发表于 2009-8-1 18:34:02 | 显示全部楼层
其实我D喺偏向TVB3 R9 B* y/ O, B: u, C- k; n
点讲TVB播嘅节目都比较大众化D
/ o7 J% p7 n3 _& v8 {6 R(睇咗ATV同TVB咁耐,感觉TVB无论喺
0 @+ K: t, @2 B' ~财力,人力,资讯,覆盖面等层面上D大大超越咗ATV)
& q8 C3 W+ p7 O" I1 W4 OATV成日D要同外地买片,就喺因为人才流失9 H2 Y: p4 g+ d0 L/ r
睇ATV嘅画面感觉有D唔知道点咁嘅
5 [9 C& U8 v8 ~# Q  m6 t4 I睇TVB就比较舒服,画面色调柔和7 V/ B. H; P$ s3 B6 a6 e$ E
ATV太资讯化啦,唔喺讲财经就喺旅游特辑
9 U; `6 N- S) f  \% V9 ]5 ~TVB好多动画档剧集档  仲有好多综艺节目

12345下一页