跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

有冇辦法可以改一行字幕嘅時間軸就自動改曬所有時間?

kwanyeung 发布于2009-3-18 13:39 1926 次浏览 23 位用户参与讨论   [复制分享主题]
纸巾 发表于 2009-3-20 16:48:45 | 显示全部楼层
可以用软件将sub可以另存为srt 不过要体下字幕本身系咪可以转既类型
. Z$ y7 R/ Z3 O$ ~' q, a, D7 K" I. j
讲左感多好似帮5到你添

ldmldm 发表于 2009-3-21 00:29:54 | 显示全部楼层
用PopSub可以改srt

kwanyeung 发表于 2009-3-21 00:57:37 | 显示全部楼层
原帖由 纸巾 于 2009-3-20 16:48 发表 * v% T, d& T# L! Y' Z
可以用软件将sub可以另存为srt 不过要体下字幕本身系咪可以转既类型
+ O" o7 `6 I8 P" w# N* b2 \% ]- h2 H# K! Z3 N4 m( ^' i
讲左感多好似帮5到你添

; H3 X% K1 o5 r- e2 s不如咁樣- - 我上傳個字幕比你。你幫我睇吓點搞好過- - 制唔制??

aubert22 发表于 2009-3-21 10:46:31 | 显示全部楼层
纸巾犀利~我去提问,等左几日,得个答案~请睇图~! l2 J5 L4 e/ w$ h7 H# \& M% Q
% i' @* {2 q" Q7 d8 A+ k

纸巾 发表于 2009-3-21 14:23:58 | 显示全部楼层
原帖由 kwanyeung 于 2009-3-21 00:57 发表
7 J9 ?4 w. p6 r& s0 s  l
: f+ B" v) N0 i* |不如咁樣- - 我上傳個字幕比你。你幫我睇吓點搞好過- - 制唔制??
+ i# i0 i: V1 h! v+ R( n0 y
好啊 我试试~~

GavinDX 发表于 2009-3-22 16:40:10 | 显示全部楼层
大工程,我试过搞过,idx+sub啊嘛,系米?有软件可以转成srt+bmp,然后要再用OCR识别软件(比如尚书7号,唔兼容Vista,要系XP或以下嘅系统使用)对转换出来嘅bmp图片嘅文字识别出中文,不过OCR识别率比较低,好多时候都存在唔少错误识别,所以要校对,而且识别左D字出来之后仲要将D字校对落去条时间轴度(如果D字幕系多行字幕就更加难搞,保证搞到你扑晒街)。

kwanyeung 发表于 2009-3-23 12:15:11 | 显示全部楼层
算啦 我得閒上傳個字幕比 纸巾搞好過- -

小楼听雨 发表于 2009-3-25 15:13:15 | 显示全部楼层
就是批量平移时间轴喽?我曾经用过PopSub,选中那几行要平移时间的,右击,出现方框,然后选择平移时间就行了。。。你说的字幕类型不知行不行,不过随便找个转换工具就可以转换格式啦,我个人很喜欢ASS和SSA的。。。之后再转回来不就行了
2 u% F$ a6 V# W5 ?应该很多工具都支持这种平移时间轴的吧!: ?% y/ D4 A3 e5 s
* M3 Z! k; L2 c/ j# l

GavinDX 发表于 2009-3-25 21:40:45 | 显示全部楼层
原帖由 小楼听雨 于 2009-3-25 15:13 发表
0 u' y% N: {) f* \. m' [就是批量平移时间轴喽?我曾经用过PopSub,选中那几行要平移时间的,右击,出现方框,然后选择平移时间就行了。。。你说的字幕类型不知行不行,不过随便找个转换工具就可以转换格式啦,我个人很喜欢ASS和SSA的。。。 ...

1 O# `# f/ `! E6 r( q, b* cidx+sub格式系图形文字字幕格式,唔系文本文字,所以唔可能直接转为文本文字嘅字幕格式(ASS,SSA,SRT就系),因为电脑唔具备咁高嘅AI,所以必须使用OCR识别软件配合各种软件先“转换”到,而且要“人类”介入进行错误嘅识别修正等工作。。。。。。
) B8 C  C2 I' X4 }: D8 R; z. ^8 [* R2 z3 V4 s: F
其实按楼主嘅需求,未必需要搞到咁复杂,因为如果有软件可以读取呢种格式嘅话,修改时间轴应该唔成问题,因为呢种格式嘅时间轴系用idx文件保存,而idx文件系文本文件。! ]* s0 t9 h) W3 ]& G

5 ?+ ?  Z$ V  M; ^. y7 t/ n: W[ 本帖最后由 GavinDX 于 2009-3-25 21:42 编辑 ]

kwanyeung 发表于 2009-3-25 23:55:33 | 显示全部楼层
有先得架= = 試過好多都唔得。。。。哎。

aubert22 发表于 2009-3-28 17:12:53 | 显示全部楼层
你睇下呢个答案如何~

mcnynbajay 发表于 2009-3-28 20:38:36 | 显示全部楼层
你試用下呢個軟件得嘛?
1 B! H, U  s. M. K; p7 t0 a, bSubResync# d1 y( ?* W0 ]  o0 p0 B
下載地址:http://www.smartgz.com/blog/Article/970.asp