跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[生活智能] 點解DVD RIP左出嚟會一條條線?

kwanyeung 发布于2009-3-1 16:26 1797 次浏览 19 位用户参与讨论   [复制分享主题]
發現唔關SOFTWARE事。9 d. v: l) E# a# _
用個個軟件轉完出嚟都會有一條條線。正確啲講係未轉出嚟PREVIEW果時已經係咁。已經照足個設定,所以唔知點解會咁。(睇圖)
% I  a1 ^0 L5 d0 n; I) R
! W) {* ^/ R# R. Y  k

4 R, b4 o7 c, b( S. d9 }2 ]$ I但係我平時用MPC(暴風)播都唔會咁,但我當我用MEDIACODER PREVIEW OUTPUT 或者用FAIRUSE WIZARD 編輯條片果時已經係咁。有冇人知啊?
0 G' L* T5 X; R6 F# F! `* C7 S. z  r5 g1 @; l
如果解決唔到就分享唔到果幾隻DVD比大家睇,可惜啊。
$ \4 g3 F+ u2 ?' O

- n3 f, D, \+ a- E/ L& j' U! a* S! d; M4 z  A4 o/ f8 J

已有(19)人评论

aubert22 发表于 2009-3-1 18:08:31 | 显示全部楼层
我都想知~岩先用过下megui,唔识用,死弹出错误~好烦~

kwanyeung 发表于 2009-3-1 23:11:58 | 显示全部楼层
冇人識- -? 今次大獲- -

billiard 发表于 2009-3-1 23:39:48 | 显示全部楼层
楼主准备RIP边张碟啊

kwanyeung 发表于 2009-3-1 23:59:40 | 显示全部楼层
大把好野啦。之前喺口水動漫區講左。

aubert22 发表于 2009-3-2 11:54:33 | 显示全部楼层
关关FPS事嘎???

kwanyeung 发表于 2009-3-2 12:37:46 | 显示全部楼层
原帖由 aubert-22 于 2009-3-2 11:54 发表 ; j7 k# I. r3 A
关关FPS事嘎???

. c( a4 ^( m$ L應該唔關。: F# j: K0 ]( K" T6 E8 D
好奇怪,我喺MEDIACODER勾選左use AviSynth for decoding if possible(可能時使用AviSynth來解碼), 畫面就會變番正常。
% I3 \$ V: m( r$ ]: W* N% |, e6 R- e. }' A6 j
但係就變左聲畫唔同步。我諗MEDIACODER喺DVDRIP都係未完善?又或者我有啲嘢做錯左。真係諗爆頭。2 r5 Z& R  i2 Y- F! w
3 u  |( Z! g$ \0 s) A
有成16套劇場版分享比大家㗎。- -

aubert22 发表于 2009-3-2 19:57:42 | 显示全部楼层
原帖由 kwanyeung 于 2009-3-2 12:37 发表 ( W6 U6 G% B8 }

. I1 }7 `1 o) f( O" N應該唔關。
: P8 h$ R4 Y" {+ _0 `" v好奇怪,我喺MEDIACODER勾選左use AviSynth for decoding if possible(可能時使用AviSynth來解碼), 畫面就會變番正常。/ N% U% r- }! e5 A
: N( n  H+ Y7 I) x
但係就變左聲畫唔同步。我諗MEDIACODER喺DVDRIP都係未完善?又或者我有啲嘢做 ...
" }9 g2 s  j; {
尝试一下去D影视论坛发帖请教下D高手啊嘛~

seed22 发表于 2009-3-2 20:16:08 | 显示全部楼层
哗!的确有点惨不忍睹.4 n7 \: G$ P6 G
我其实也是个菜鸟,所以无法帮到kwanyeung兄了.  {' s# d1 b4 v1 V0 K7 J. v+ E

$ _1 H* r7 l" Q9 ?) M/ B: R: I[ 本帖最后由 seed22 于 2009-3-2 20:25 编辑 ]

ngyan1600 发表于 2009-3-2 23:23:25 | 显示全部楼层
睇你用乜轉,先幫到你整相

rx-rider 发表于 2009-3-2 23:25:19 | 显示全部楼层
第1,和软件有关,第2, 和编码有关
5 C0 m! g; y  D; M8 [" i第3,碟的质量有关 。

kwanyeung 发表于 2009-3-3 01:30:25 | 显示全部楼层
軟件我試過2個唔同SOFTWARE都係咁。(MEDIACODER同FAIRUSEWIZARD)
( e9 U+ b6 r. w1 N5 o/ _冇可能隻隻碟都有線。。
0 E5 c  z  a' s, g1 Z: j. A1 s9 E/ [% ?. ~3 w
唔通係編碼問題???有冇人教下我- -

12下一页