跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[其它更多] 究竟中國最大嘅視頻網係咩?- - 或者邊個視頻網最多粵語動漫資源?

kwanyeung 发布于2009-2-21 14:12 1685 次浏览 26 位用户参与讨论   [复制分享主题]
ninaomu 发表于 2009-2-21 19:42:55 | 显示全部楼层
原帖由 mcnynbajay 于 2009-2-21 17:33 发表
) C% g: G$ Y5 u! c- d4 ~0 u5 R/ ]$ J5 Z2 F1 P: a
! l7 b% I  p4 T% C, F+ `6 I
其实呢个网站无乜吾好了~! c2 u8 k4 I$ N8 J# f$ s* Y6 I
起码方便人地吾使稳得甘辛苦了!$ v3 H; T2 X" _9 M7 @. d

( r" o: v! z# H4 }+ ]" K2 ap.s:土豆而家多数的视频都被打上马赛克~
6 b0 O4 t' B2 y1 s& U: `( B4 B        但系TVBKT的网站中播放视频无呢种现象,乜解呢?
7 ~0 T  e" ]- ^7 a3 Z1 S
要稳清晰嘅都係要靠自己,个网站列出的未必都係最优质的* b5 x" z1 S2 Y! s1 P1 `. t1 K) u$ x

. q* {1 s, ~' a; w9 A, Z# R土豆只係在佢嘅网站嘅播放界面度做手脚,所以等于你down落来睇係无格仔的

ninaomu 发表于 2009-2-21 19:45:53 | 显示全部楼层
原帖由 GavinDX 于 2009-2-21 18:05 发表 ) P& B* [. P  ?0 f
计我话,冇个好。全部都系蒙查查,画质差到不得了,睇只鬼咩。; r! |8 T( A  ^: ?2 ?
如果话系因为在线嘅缘故做理由,实在讲唔过去,flv视频可以用H.264编码压缩,清晰度有一定嘅保证,如果话大都唔会大太多。Youtube好似都开始采用。
3 L2 m/ q' @: Q6 ~9 s2 w( i点 ...

4 C- r6 N' z  j. m: v压制咗唔蒙至奇  e+ y0 q4 S$ G& f' I: J8 T
依家就係用X264压缩,但人地压得狠你又有咩办法6 `& C( ?/ o* G& {
去17173睇啦,无损上传,不过窒到你X咁,你带宽、人地服务器硬件跟唔上,就係依家嘅清晰度噶了

ninaomu 发表于 2009-2-21 19:46:39 | 显示全部楼层
原帖由 mymuro 于 2009-2-21 19:14 发表 3 u" F2 S6 m3 _) f3 |! |
LS讲得好,我中意果D都尽量收MKV既
* [- D, }0 ]) e; g+ h4 `可惜大陆D死人网速
6 P& h9 M8 w! G7 ~( G( `2 z' [8 j* Q) |
去得在线睇嘅多数都係斋睇唔收嘅人噶啦,各得其所而已

ninaomu 发表于 2009-2-21 19:51:05 | 显示全部楼层
原帖由 mcnynbajay 于 2009-2-21 17:49 发表
- B0 W. S, e4 k" ]. e# s. I- B$ x; [/ k; G& Z/ r1 ?
/ ]8 Z" `- |, ^8 t
暂时来讲,都系土豆,优酷,56呢三个系国内人气较高的视频网
& @' L3 D9 h- W- E: N# p我谂视频最多的系优酷网了
: V6 i) D: H6 j5 G6 h因为有几个优点:上传方面无其它的视频网限制甘多,可以上传到1G大的视频,有MD5的检测功能!(MD5码相同的视频可以一下 ...
! T2 q/ m& F5 S) T* u: }1 K* E
MD5的检测功能应该广泛应用,唔单止係上传前的片源、仲要应用係上传后的flv文件中,等复传果D全部入晒去“相同视频”列表中; {$ I3 [* u% z- B, e
3 f1 N  b& f9 P3 P) i3 L
幻想有埋自动毁灭功能,当印有某网站水印的视频被复传到另一网站时,该视频会变成黑客,彻底破坏复传者的所有数据,唔係等56果班PK咁轻松啊啦、自己唔去搜刮片源,等人地传咗就down个得三分一大细嘅文件落来再传过7 C( o; z  g4 C6 z
8 |; r, v  j1 f5 y% o# Y

setvet 发表于 2009-2-21 20:47:48 | 显示全部楼层
土豆资源最多,所以一般都是去土豆睇!!!

gal 发表于 2009-2-21 21:02:07 | 显示全部楼层
应该 是土豆吧

ykcheung 发表于 2009-2-21 22:08:32 | 显示全部楼层
Down落來最穩正.

kwanyeung 发表于 2009-2-22 00:56:26 | 显示全部楼层
原帖由 ninaomu 于 2009-2-21 19:51 发表
3 T9 m( i6 B$ K2 j  t! I' I7 H# N0 r1 M# A6 H, }
MD5的检测功能应该广泛应用,唔单止係上传前的片源、仲要应用係上传后的flv文件中,等复传果D全部入晒去“相同视频”列表中
. o. ?7 G4 e7 l2 t2 d4 x
/ F8 ~) O* w  H" u  ^( ], t, `% X) T幻想有埋自动毁灭功能,当印有某网站水印的视频被复传到另一网站时,该视频会变成黑客 ...

( }" Y" h7 e1 \# D, g$ s1 X5 ]
( T, @& B- V# \$ R雖然佢咁做唔係幾岩- - 不過可以做福睇開56網嘅人都算係唯一一個優點。。。

kwanyeung 发表于 2009-2-22 01:00:40 | 显示全部楼层
原帖由 mymuro 于 2009-2-21 19:14 发表
7 U7 E2 o- `. M6 j% sLS讲得好,我中意果D都尽量收MKV既
: d7 w5 v* |8 h  r2 d/ t可惜大陆D死人网速

# L4 A# W$ Y. U1 O3 c如果中意收藏動畫梗係收MKV好。但係有一部份人唔想DL落嚟。第一阻掟,第二曬時間。網上睇嘅原義就係可以邊睇邊DL。。。但係可惜依家只有56,土豆(有時),YOUTUBE,MEGAVIDEO可以做到依個目標。' }* D. L$ Y4 K: g$ r( X( m* r( U# e1 s

. }% T% ^. f$ r8 r3 B當然畫質嚟講我覺得YOUTUBE多數係最好。。MEGAVIDEO就多數差(因為佢壓到個FILE好細),不過你可以DL番原來個大FILE。最可惜只可以睇72分鐘。對有啲狂追劇嘅朋友就冇咩用啦。。

ninaomu 发表于 2009-2-22 01:48:42 | 显示全部楼层
原帖由 kwanyeung 于 2009-2-22 01:00 发表
0 Y2 h; G( o/ O- D$ P  l
% y% h: N  A" @! |如果中意收藏動畫梗係收MKV好。但係有一部份人唔想DL落嚟。第一阻掟,第二曬時間。網上睇嘅原義就係可以邊睇邊DL。。。但係可惜依家只有56,土豆(有時),YOUTUBE,MEGAVIDEO可以做到依個目標。
$ g1 M! }" `, U- L6 t4 a9 a* U7 ]0 `& j
當然畫質嚟講我 ...
0 g* R0 Q7 z7 s0 A+ _% [% r! s
17173最好,唔压缩tim,你嘅带宽係内地去睇嘅话就一定唔窒,不过跨咗境了喔就唔知了

ninaomu 发表于 2009-2-22 01:53:30 | 显示全部楼层
原帖由 kwanyeung 于 2009-2-22 00:56 发表
! T+ o1 B" B2 K3 j2 L& s& y
! d- F+ ~" {$ {7 u  b* c1 `8 o6 O' h5 L1 T
雖然佢咁做唔係幾岩- - 不過可以做福睇開56網嘅人都算係唯一一個優點。。。
- U& D9 j( f9 H+ D+ X! u
上传到土豆优酷时已经压咗一次,再复传到56时又压多一次、更莫讲话佢偷嘅果个视频原本就係在土豆优酷本身复传过一次或多次,画质音质打咗几重折扣,当你去其他网睇番只压过一次嘅版本时,相信观众会呻笨。就算係在线睇,都唔代表自己内心对画质音质无要求嘎,係“在线睇”哩個前提下,都想睇到清嘅嘢嘎係米

kwanyeung 发表于 2009-2-22 03:38:43 | 显示全部楼层
原帖由 ninaomu 于 2009-2-22 01:53 发表 $ o% w' T3 e' u! ?
/ @. E% E% T* c
上传到土豆优酷时已经压咗一次,再复传到56时又压多一次、更莫讲话佢偷嘅果个视频原本就係在土豆优酷本身复传过一次或多次,画质音质打咗几重折扣,当你去其他网睇番只压过一次嘅版本时,相信观众会呻笨。就算係在 ...

3 T2 O% k5 w, K2 j9 J咁如果有得擇又唔LAG嘅話梗係會睇清果個- - 但係多數線上睇嘅朋友唔係太CARE畫質。。 我亦都唔贊同下土豆網再上傳去56。。最好都係自己轉成FLV再上傳。