高清手指入手

hikaruyin 发布于2009-1-11 22:48 4015 次浏览 77 位用户参与讨论   [复制分享主题]
hikaruyin 发表于 2009-1-13 22:25:53 | 显示全部楼层
原帖由 平常心 于 2009-1-13 21:52 发表 # f/ _0 W- J5 _' q; y: E
開始應該不太順,搞多呢就得,

8 j3 O3 K% m/ Q3 }已學識點抽字幕同日粵雙聲道,只欠壓RMVB的問題....

aubert22 发表于 2009-1-13 22:33:26 | 显示全部楼层
原帖由 hikaruyin 于 2009-1-13 21:25 发表
, J9 x; ]* {- \" ^壓片問題又出現....壓rmvb後變咗聲畫不同步.....唉
  k0 n; a5 \4 B/ Y6 g# J
画声唔同步我觉得系一个最大问题~非常邪恶嘅问题~宁愿唔睇啊~盏嘥出片啊~唉~

aubert22 发表于 2009-1-13 22:33:49 | 显示全部楼层
原帖由 hikaruyin 于 2009-1-13 22:25 发表
& _& _' M; C/ ~1 I& Y# [# j. `5 r* b. \% r
已學識點抽字幕同日粵雙聲道,只欠壓RMVB的問題....
, R" r( t  J, Z$ G
小冰系自学嘎??劲啊,咁快就识晒~

hikaruyin 发表于 2009-1-13 22:43:01 | 显示全部楼层
原帖由 aubert-22 于 2009-1-13 22:33 发表   H; P7 \) H  ]

g& @8 A& }# f. D$ D/ Z, ]小冰系自学嘎??劲啊,咁快就识晒~
; }- O# j% [6 D5 w5 Z$ U; f
遇到唔識時都有問下人的,不過都是壓同cut的問題
! ?8 ~4 t+ g- G抽字幕同聲道就係自學

hikaruyin 发表于 2009-1-14 22:33:09 | 显示全部楼层
終於知點解會聲畫不同步了,應該是因為爆格的關係
, l, y, G& N; W3 O搞到我以為codec問題,重裝較新版本的

aubert22 发表于 2009-1-14 22:39:18 | 显示全部楼层
原帖由 hikaruyin 于 2009-1-14 22:33 发表 0 K! H& t, Z! b& V
終於知點解會聲畫不同步了,應該是因為爆格的關係
( i5 ^( ^; a% P9 _, r搞到我以為codec問題,重裝較新版本的
# ]  l' U5 r# v- Y
家小冰又识录制了,咁几时有顺嘢益下我哋啊~

hikaruyin 发表于 2009-1-14 22:59:51 | 显示全部楼层
原帖由 aubert-22 于 2009-1-14 22:39 发表
0 ]% M+ Q. r; [' k: W! j9 ]! q0 E, \9 C/ D6 N% a( y6 K# S
家小冰又识录制了,咁几时有顺嘢益下我哋啊~

6 R+ P8 q5 J* {8 j7 y學多幾日等熟習點用高清手指錄製作再發試片啦
. }0 F3 i2 n2 B+ O8 E9 y1 l3 Q以前用TV Card時,都花了成半個月...當時多數時間花在選軟件上(包括錄影軟件係cut片軟件、調色及試錄也花了幾日)

aubert22 发表于 2009-1-14 23:03:29 | 显示全部楼层
原帖由 hikaruyin 于 2009-1-14 22:59 发表
/ l" X3 s. h; F. T  @1 }0 c+ g8 c+ S
學多幾日等熟習點用高清手指錄製作再發試片啦6 C$ W$ S' ~6 P" u# ?) h/ o
以前用TV Card時,都花了成半個月...當時多數時間花在選軟件上(包括錄影軟件係cut片軟件、調色及試錄也花了幾日)

( _+ R5 u+ `" y3 b; ?咁谂住第一部大作系边部啊??

hikaruyin 发表于 2009-1-14 23:15:07 | 显示全部楼层
原帖由 aubert-22 于 2009-1-14 23:03 发表
# J5 `8 W* m& C& u' Q  j. P: J+ `& }/ F
咁谂住第一部大作系边部啊??
) M" _3 @6 m$ b& l
其實依家套套都有人錄,不過J2台的錄影版暫時都冇人錄的是日粵雙語及外挂字幕的,即除站長的
5 [) t0 B5 n8 ~+ n; Q但有人錄就不太想去錄就是了6 m2 q8 h, t- P1 _: ~
測試完J2台的試錄後,仲有高清翡翠台要測試

aubert22 发表于 2009-1-15 12:03:02 | 显示全部楼层
原帖由 hikaruyin 于 2009-1-14 23:15 发表 ' z7 t3 T! }, @

# k( s, ]5 l9 ?4 ~2 [其實依家套套都有人錄,不過J2台的錄影版暫時都冇人錄的是日粵雙語及外挂字幕的,即除站長的
. w; U7 R; T1 ~% l但有人錄就不太想去錄就是了
# N# [2 A' p' H* O9 H; m. F1 [測試完J2台的試錄後,仲有高清翡翠台要測試
  ^! f( w* a: Z2 e: k; O8 f1 b
哗,咁样好大工程啊~真系辛苦晒你哋D录制人员啊~

hikaruyin 发表于 2009-1-15 14:07:31 | 显示全部楼层
今日試錄J2台的娛樂金魚眼終於沒問題了
# f, u" h; K  U9 R不過又有另一個問題要解決︳就係字幕的色調問題....

hikaruyin 发表于 2009-1-15 20:29:20 | 显示全部楼层
繼續測試高清台的錄製效果,考慮沒問題後幫on9手一齊錄孤星淚,佢好似話成日錄都爆格......唔幫手恐怕有一日會錄影失敗....