[动漫讨论] 大家有冇发觉龙珠GT嘅老界王神头上嘅光环冇左?

GavinDX 发布于2008-8-20 07:49 5847 次浏览 42 位用户参与讨论  关闭   [复制分享主题]
睇龙珠GT嘅时候突然发觉左一点好奇怪嘅事,就系老界王神头上嘅光环竟然冇左,系龙珠Z里面,老界王神明明将自己条命比左悟空,自己变左死人,所以头上有个光环,但系龙珠GT嘅时候竟然冇左都有嘅,唔通系作者嘅失误?! h" B, M+ h' r; J
5 G+ }" S( a% c" d* ?

已有(42)人评论

梦の天使 发表于 2008-8-20 09:14:11 | 显示全部楼层
几时第几集,我睇左成10次都没看到啊

jinguang 发表于 2008-8-20 09:32:43 | 显示全部楼层
可能已经用龙珠复活了,只是剧情没有交代

Laputa81 发表于 2008-8-20 10:06:06 | 显示全部楼层
你有无睇过Z咖???# C4 H+ v0 {8 z& U( R( v( W8 v! l

2 V8 q' @) v6 f) t) h8 L% U打布欧个时就无咗啦········' s4 a7 ~) x- h9 e! u# ^; D6 ~
/ u' [: n5 ^' i  S3 h8 i! g
如果GT喥仲有个光环就真喺失误喇~~~~~

GavinDX 发表于 2008-8-20 10:15:59 | 显示全部楼层
原帖由 Laputa81 于 2008-8-20 10:06 发表 8 l& w; C: ~) B. T- D
你有无睇过Z咖???, |9 Q# `0 F$ _3 p& [

6 ~. z* s( J; D# c+ \* `打布欧个时就无咗啦········
1 [( G: L2 B) p% u8 u& s  I5 H# ^9 @  t6 @$ o
如果GT喥仲有个光环就真喺失误喇~~~~~
% `4 r" u: ]9 x7 |4 o+ M
梗系有睇过Z啦,不过就唔系记得好清楚,但我好清楚咁记得距比左条命比悟空,虽然之后有用龙珠将死人复活,但复活条件都只系将比布欧杀死嘅地球人,冇理由连老界王神都复活埋架。0 T+ _* [2 g! j# T1 R
7 l' S% F. I9 i" \

Laputa81 发表于 2008-8-20 11:47:17 | 显示全部楼层
原帖由 GavinDX 于 2008-8-20 10:15 发表 , H, U5 [( a0 q4 C+ B
- R/ v+ w6 F# Z! H2 x- v) A5 r' l
梗系有睇过Z啦,不过就唔系记得好清楚,但我好清楚咁记得距比左条命比悟空,虽然之后有用龙珠将死人复活,但复活条件都只系将比布欧杀死嘅地球人,冇理由连老界王神都复活埋架。
& d( V# _5 e2 n# Y" F6 k2 H

& ]( Y8 j" u4 f  m* a9 G4 k  O# v
. w5 T2 J: o3 j& @  j# _
) [- B* I- Q6 m# ^7 a唔喺吡布欧杀死嘅人~~~
, s( B) N5 j! s+ m9 N0 c9 t8 z而喺武术大会开始死咗嘅好人~~~

GavinDX 发表于 2008-8-20 12:24:11 | 显示全部楼层
原帖由 Laputa81 于 2008-8-20 11:47 发表
) N7 d, {" m  ?& N5 l- C) T$ k& W. F1 ]2 Q3 b+ Y, g

+ B" v" ]/ K7 ?: ^3 P; M  N) U4 G& e! ?  c$ L! V' R5 R

; Y& n; f1 Z# `% ^* L, V: k唔喺吡布欧杀死嘅人~~~
8 `2 \2 X' i: Q  z而喺武术大会开始死咗嘅好人~~~

# Q- q6 U5 H/ W) ^1 r乜个愿望系咁嘅咩?唔通我记错左,可惜宜家冇视频系手。。。。。。

熊猫仔 发表于 2008-8-20 16:04:14 | 显示全部楼层
耐到唔记得左了~~~

zcjian 发表于 2008-8-20 19:06:02 | 显示全部楼层
哇,LZ睇得好细致啊

fhs890307 发表于 2008-8-22 19:25:04 | 显示全部楼层
我睇果阵完全无留意呢种细节……

逍遥 发表于 2008-8-22 21:55:59 | 显示全部楼层
哎,关于GT版的龙珠跟之前的龙珠中的设置已经大不相同了,还自相矛盾。# k, C2 \) D3 P- ~& M6 w" M2 e( E4 @. b
在Z里面,悟饭已经被老界王神开启了全身的潜力,再也无法变超级赛亚人了,据说这个形态不比超3弱,而且在剧场版-龙拳出击里面也证实了悟饭无法变超赛了,可GT里面却还在变身,还很弱。
4 g; n7 I, X- j1 ]! T3 j" F& Y再者,贝吉塔说过,纯血统的赛亚人到死头发形状都不会发生任何改变,这在GT里又被他自己的头发给颠覆了。0 w2 L( A2 {- F
PS问下,自从当年看了GT后,我就觉得怎么着都觉得GT里面变成大猩猩后好象比龙珠和Z里面的猩猩肥了很多,还是说我错觉…………
5 l  n2 _: Q6 r: B) I! z. e0 H$ d' L2 f6 a" D( F% q. g5 F* n3 N

GavinDX 发表于 2008-8-27 10:25:19 | 显示全部楼层
原帖由 逍遥 于 2008-8-22 21:55 发表
6 V9 x0 m; K  O9 G哎,关于GT版的龙珠跟之前的龙珠中的设置已经大不相同了,还自相矛盾。8 N" M0 p" J8 R* v9 F: }3 G5 N, T
在Z里面,悟饭已经被老界王神开启了全身的潜力,再也无法变超级赛亚人了,据说这个形态不比超3弱,而且在剧场版-龙拳出击里面也证实了悟饭无法 ...

) ]: {$ B7 }% `" m1 H) J9 l我谂你搞错左一点,悟饭唔系唔可以再变超级赛亚人,而系冇必要变,当时悟饭问老界王神点样先可以发挥果仲威力,问距系米变身做超级赛亚人就得,而老界王神就咁讲:变身只系D小把戏来姐,变唔变都可以发挥到果种威力,只要。。。。。。(呢段内容唔记得左)就得啦。所以悟饭打布欧嘅时候就冇变身做超级赛亚人,毕竟变身做超级赛亚人对身体嘅负荷好大,当时悟饭嘅威力的确系超越悟空嘅超级赛亚人第三代嘅状态。不过悟饭系GT里面嘅表现的确系弱得离谱,竟然已经有超越超级赛亚人3嘅威力,咁冇理由会差得咁紧要架,悟空系GT度都有变第三代啊,虽然因为变左做细路威力弱左好多,但相比悟饭就强好多啦。0 n$ i  Y$ f$ f& O+ [8 M! p# ^& ?) P

1 t  Q# t3 l0 L$ U+ l$ z7 X+ v至于比达方面,应该只系对D头发进行过梳理咁姐。
7 l" ~6 x; @$ ?9 G3 C: u
# |4 o- @( B8 _+ p: k0 J& Q[ 本帖最后由 GavinDX 于 2008-8-27 10:26 编辑 ]

1234下一页