[建议] 建议大家买部DVD刻录机

benny008 发布于2006-4-5 18:43 1613 次浏览 36 位用户参与讨论   [复制分享主题]
<P>建议大家买部DVD刻录机拉,先300几蚊,一张4。2GB 既三凌正品DVD刻录盘先4元左右,我以家将所有粤语卡通片都刻着入DVD刻录盘度,甘米唔使担心硬盘唔够大咯,一个200GB既硬盘都要600元左右拉,,,600/4 = 150张DVD刻录盘,一张4。2GB,150 X 4。2GB =630GB!!</P>
$ l; x, @3 v& S<P>不过DVD刻录盘平均寿命系2~5年,所以最好系2年之后重新刻录入新既DVD刻录盘度,甘就唔使担心DVD刻录盘坏着,粤语动画跟住坏埋</P>' J- K3 F4 y5 I
* @$ E0 w" a1 w

已有(36)人评论

plumtree 发表于 2006-4-5 18:50:40 | 显示全部楼层
<P>完全同意,真系好爽</P>
' B& ^) U; S) \" x<P>等紧楼主的多啦A梦啊······</P>
benny008 发表于 2006-4-5 18:52:59 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>plumtree</I>在2006-4-5 10:50:40的发言:</B><BR>
& U" \$ g. n( i3 a) k  ~3 f<P>完全同意,真系好爽</P>
! A: H0 n# ?' n9 h: y/ \' u: D<P>等紧楼主的多啦A梦啊······</P></DIV>
. p% `2 d+ M! M$ S2 `<P>2 ^4 G8 s) A7 {+ Q' f
% l( c, i# D: h
<P>   你已经有刻录机拉??大家都系烧机一族 ,粤语版既叮当电影版我每星期发一部</P>
Laputa81 发表于 2006-4-5 19:05:47 | 显示全部楼层
<P>不过一般嘅刻录机寿命唔喺好长!!!!!!</P>
3 C3 A; p0 e" a# p3 Z( }<P>靓D嘅就贵到飞得起!!!!!!</P>
: D, [9 {# ~( b( L& H* y/ y<P>无银两!!!!!!</P>$ E! r# r$ f% D3 Q; n
<P>消费唔起··········</P>
benny008 发表于 2006-4-5 19:19:07 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>Laputa81</I>在2006-4-5 11:05:47的发言:</B><BR>
/ ^& ^: ~/ Y+ m2 o<P>不过一般嘅刻录机寿命唔喺好长!!!!!!</P>7 Z- b7 r/ H& Q6 c/ A
<P>靓D嘅就贵到飞得起!!!!!!</P>
( j' e; H8 @, w& Z/ Q8 b" ?<P>无银两!!!!!!</P>
" E, |) P, j3 O: N1 o<P>消费唔起··········</P></DIV>% |# O8 J% }: ?1 g% V  A
<P>
8 [" j: }' M) V: l! v9 `" b+ e" f; W. j( c& `( R/ e$ G
<P>    以家几乎所有全能DVD刻录机都系400蚊左右,好多人都用紧拉,质量点会差???先锋 NEC 里D 名牌都系400蚊左右拉,你无点留意亦都唔太了解DVD刻录机市场,以前DVD刻录机好贵噶,以前中唔系全能,一部DVD刻录机上万元,以家已经降到普通人都可以买既程度,快D去捡翻部拉</P>
guhailin 发表于 2006-4-5 19:24:00 | 显示全部楼层
<P>就是就是</P>
plumtree 发表于 2006-4-5 19:31:32 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>benny008</I>在2006-4-5 10:52:59的发言:</B><BR><BR>/ B6 ~0 h% W! D. ^: a5 x
<P>
4 ?  H! g: S4 S4 w' |<P>   你已经有刻录机拉??大家都系烧机一族 ,粤语版既叮当电影版我每星期发一部</P></DIV>
  \# `% Y: d: p( A  ]2 {4 Z<P>上个月买左部先锋的······  E; S$ E6 `) |* @6 J, p9 q+ k
<P>很爽,刻了很多只DVD,而家硬盘空得很,哈哈</P>
benny008 发表于 2006-4-5 19:33:02 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>plumtree</I>在2006-4-5 11:31:32的发言:</B><BR><BR>% G& }" c/ a4 q7 _9 B* z8 n, ]
<P>上个月买左部先锋的······<BR>
/ a+ y& T9 E# \<P>很爽,刻了很多只DVD,而家硬盘空得很,哈哈</P></DIV>
9 y/ U) ?( a, D( K- o2 f; n3 V<P>
6 p5 y8 G% o: Q5 r5 B7 J2 l, A# z( S2 W9 j6 |' \. ?- S  L) `
/ a$ g7 r, u$ ]  U  M
<P>    我又系用先锋,系110CH,储存论坛既人好多都推荐先锋</P>
fstrige 发表于 2006-4-5 23:44:42 | 显示全部楼层
我买的是BENQ,都几好用,无刻坏过.
mfgpx 发表于 2006-4-6 00:21:48 | 显示全部楼层
早就已经开始采取这个办法啦。
cen198402 发表于 2006-4-6 00:27:47 | 显示全部楼层
无钱啊~~~~~~~~~~~
X-105 发表于 2006-4-6 01:27:02 | 显示全部楼层
我都想,不过荷包5听洗呢。
1234下一页