跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[版务建议] 關於搜索嘅建議。。

kwanyeung 发布于2009-11-14 16:33 1473 次浏览 6 位用户参与讨论   [复制分享主题]
搜索用繁體只能搜到繁體嘅結果,搜索用簡體只能搜到簡體嘅結果。好麻煩同埋容易錯失精華。。1 L2 p6 C' h8 ~
( x5 r  R& U0 }8 `) F9 B& g
如果無論打繁體或者簡體都搜到同樣結果就好啦。。。8 [( ~1 C1 q$ y5 ^0 u

$ l5 K: g3 G& a8 n  `5 J6 a* W唔知有冇辦法實行呢?

已有(6)人评论

ConvoyChan 发表于 2009-12-31 13:47:58 | 显示全部楼层
原来我个问题有人提过了。。。

billiard 发表于 2009-11-25 10:41:59 | 显示全部楼层
一般热门资源好少会被错过。

kwanyeung 发表于 2009-11-15 07:49:56 | 显示全部楼层
咁真係可惜啦。。。
+ E5 K4 o6 q- @, R如果好似土豆咁將繁體轉簡體又唔係幾好。只能搜到簡體結果。。5 j4 @" E+ x5 b: O
叫人統一用簡體或者繁體又唔可能。。: d" d$ C0 R5 r2 h& i
& {; e2 a1 E7 ~0 w) [: T+ C
睇黎暫時都係繁簡搜2次算了。曬多一星夢=[

Kiver 发表于 2009-11-14 23:28:16 | 显示全部楼层
搜索用繁體只能搜到繁體嘅結果,搜索用簡體只能搜到簡體嘅結果。好麻煩同埋容易錯失精華。。3 R8 B1 R( I+ A! {4 {9 r" {

! `8 U5 t$ a0 f* i* s如果無論打繁體或者簡體都搜到同樣結果就好啦。。。. J* Z7 s7 q& i: T; d
% _" d1 E; ~# N+ W7 R) o5 c1 `
唔知有冇辦法實行呢?3 M7 I3 L  a' L7 ?
kwanyeung 发表于 2009-11-14 16:33

9 p8 @8 o* `0 r8 z. N0 V- T# i% Z  q9 v- E6 F; h* Y! c. A
这个建议是好
2 g: j8 L! g& i% u* P! U但现在这个技术主要还是掌握在百度和GOOGLE手上~~
$ V! f8 R9 b+ }, k2 Z3 ~6 l' c/ J
2 ?& P) C2 x+ ?7 L因为他们的ASCII编码与16位码是不一样的$ x' V! m. k* M% \
所以系统未必能够准解识别

kevinchan 发表于 2009-11-14 22:46:06 | 显示全部楼层
我平时搜索都系简繁都搜一次嘅~
" D, J8 R; U2 faubert-22 发表于 2009-11-14 17:31
我都係一样!仲有係dotmu都係咁情况

aubert22 发表于 2009-11-14 17:31:59 | 显示全部楼层
我平时搜索都系简繁都搜一次嘅~