[粤漫动画] 【转载】横山光輝 三国志 粵日雙語 47集

klozepyj 发布于2023-9-15 19:58 3730 次浏览 481 位用户参与讨论   [复制分享主题]
klozepyj 发表于 2024-4-27 17:49:58 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-26 23:10
3 Q; ~3 ]% }) ^! M4 f( B1 t當日馬暈重笑超人做成世啲財富都唔夠佢多
8 K- Y+ A$ l; f5 \$ R! ?8 V
梗是超人老练啦 后生都唔知si既

klozepyj 发表于 2024-4-27 18:03:49 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-26 23:07
# V7 N/ u1 M# w$ W- x, N7 }) @大國人鍾意食奇珍異獸, 可能由於留有古代打獵嘅DNA, 所以古時啲人好多都好短命  ...

' X8 s% h: v8 F" w# Q中国传统饮食文化讲饮和食德,啲中意猎奇既绝对是未完成进化

adhk 发表于 2024-4-27 18:20:46 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-27 17:49: @2 t0 M; t- M4 r: x
梗是超人老练啦 后生都唔知si既

" O# n3 I' c3 q4 y0 F4 S# S" ?! w如果佢話超人嗰一剎那肯退, 唔止真正財富多過超人, 而且可以全身而退唔似得今日咁差啲就一無所有如果唔係紅三代重照一照佢

adhk 发表于 2024-4-27 18:24:16 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-27 18:03
9 m$ r( N- d, K. z: X中国传统饮食文化讲饮和食德,啲中意猎奇既绝对是未完成进化

# D9 M: ~$ `" C% B; I講得好啱, 佢哋講飲講食獵奇心態可能重係留係穴居人嗰個階段, 認為背脊向天人所食

仔仔火上跳 发表于 2024-4-27 22:14:11 | 显示全部楼层
呢套真系未睇过,多谢分享

klozepyj 发表于 2024-4-28 13:23:15 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-27 18:24
+ T& l  E/ q/ _, S2 f講得好啱, 佢哋講飲講食獵奇心態可能重係留係穴居人嗰個階段, 認為背脊向天人所食 ...
; b* K# ^0 j. m$ E
都有可能是之前穷,饿到见到咩都摆落口

klozepyj 发表于 2024-4-28 13:26:07 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-27 18:20' U9 H* ?6 `& y3 d- K
如果佢話超人嗰一剎那肯退, 唔止真正財富多過超人, 而且可以全身而退唔似得今日咁差啲就一無所有如果唔係 ...
% \! j3 G; j5 T0 f) O
去到呢个财富既人,人哋劝佢都听唔入噶了,所以反证翻超人几劲

adhk 发表于 2024-4-28 16:53:50 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-28 13:23, r& ^1 y" V( u1 v+ l
都有可能是之前穷,饿到见到咩都摆落口

; H" N/ e. z8 c- _聽國內朋友講而家係國內都好少見野生蛇

adhk 发表于 2024-4-28 16:55:53 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-28 13:26! M1 ]0 r0 W+ R, ^& Q6 A7 g) t
去到呢个财富既人,人哋劝佢都听唔入噶了,所以反证翻超人几劲

0 y: c" b9 q! b( B5 v佢走得甩身其實都算萬幸

klozepyj 发表于 2024-4-28 20:58:06 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-28 16:55
8 `2 m( a/ P5 M. X* z佢走得甩身其實都算萬幸
1 a6 V4 i, Y+ z
的确是,意气风发既时候都飘到上天了,边有危机感

klozepyj 发表于 2024-4-28 20:59:06 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-28 16:53
/ p8 b9 z' d: ^$ v$ S聽國內朋友講而家係國內都好少見野生蛇

8 |! a. h- \* r/ |: L. A) f* Z其实我觉得就还好,起码我单位附近都仲是超多蛇

adhk 发表于 2024-4-28 21:20:37 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-28 20:58! I3 T7 }+ u2 q. U8 X8 s' Q3 m' D- t
的确是,意气风发既时候都飘到上天了,边有危机感

4 i. P, g# |% b其他都坐牢自殺被自殺意外亡, 層出不窮, 可謂可以豐富大台劇種新題材如果大台開拍嘅話