[粤漫动画] 【转载】横山光輝 三国志 粵日雙語 47集

klozepyj 发布于2023-9-15 19:58 2964 次浏览 405 位用户参与讨论   [复制分享主题]
klozepyj 发表于 2024-4-22 10:57:03 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-21 20:051 r2 T- L% T) N
所以你講得好啱, 可能真係須要有幾代先可以改善到

, e  m/ e' z# r0 u; {国内啲自助餐都是咁既 都几烦噶

adhk 发表于 2024-4-22 13:39:07 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-22 10:53# z3 U1 D4 a+ v' Y( ^
玩游戏就表明啲既,好似无双咁,反正有个名都可以上了
6 T! x" Q2 |' c. D# I" E' ~
所以遊戲先係最好嘅教育方式, 活學活用

adhk 发表于 2024-4-22 13:43:30 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-22 10:57+ V3 x; x, R5 {9 `* r1 Q0 ]
国内啲自助餐都是咁既 都几烦噶

G/ ?6 H# g6 X' Q" P5 H. Q我哋食自助餐每次出去攞只會每樣攞小小, 因為樣樣食少少都會好快飽, 攞多咗一定食唔哂

klozepyj 发表于 2024-4-23 13:22:21 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-22 13:43" ^5 P8 z, P' ]" u5 c! Q! j
我哋食自助餐每次出去攞只會每樣攞小小, 因為樣樣食少少都會好快飽, 攞多咗一定食唔哂 ...
$ P, Y+ P! @* Q) G5 {1 b  z
是啊 少食多滋味啊,我去香港食放题 其实去到第二round尾都几饱了

adhk 发表于 2024-4-23 13:38:48 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-23 13:22; M+ k5 v" D' ?7 C# G$ L+ j0 t! N7 K
是啊 少食多滋味啊,我去香港食放题 其实去到第二round尾都几饱了

- ^  T6 `5 [1 a. E1 U我一般每次攞少啲, 食多一兩個ROUND左右, 咁可以 KEEP 住一路食一路同朋友傾下偈

klozepyj 发表于 2024-4-23 13:38:58 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-22 13:39
. o4 l/ |( E( A& E0 Z9 Z" E所以遊戲先係最好嘅教育方式, 活學活用
; ~0 V& Z# F% w' w2 ~1 u$ J$ ^
起码是比较容易上心 而且是讲人物 唔是枯燥既时间线
, Z( K! L& ]( t1 t# j: k/ q1 V0 r- {

adhk 发表于 2024-4-23 13:41:03 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-23 13:38
! |! Y- @2 ?0 \, w8 ~2 R起码是比较容易上心 而且是讲人物 唔是枯燥既时间线

# v, v" r0 ^. E6 I* t係啦, 以前讀歷史最怕就係記人物生平, 當遊戲玩就會自自然然咁好易記得到

klozepyj 发表于 2024-4-23 19:37:45 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-23 13:41
0 A# B  u% Y1 r  ~係啦, 以前讀歷史最怕就係記人物生平, 當遊戲玩就會自自然然咁好易記得到 ...
4 f# t" \8 i% |* I/ L0 X
硬背人地既嘢 点会有兴趣 你是对个人感兴趣先会去记佢既嘢

klozepyj 发表于 2024-4-23 19:38:47 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-23 13:381 @. s6 a+ e4 p0 G% W4 @
我一般每次攞少啲, 食多一兩個ROUND左右, 咁可以 KEEP 住一路食一路同朋友傾下偈 ...
7 b0 T# U! G9 M9 s8 o: O, {
是要慢慢食既 不过貌似放题得90分钟 我都是会顾住食先

adhk 发表于 2024-4-23 21:23:10 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-23 19:37
+ L4 v; P3 J. W3 C3 ^1 V, Z% m硬背人地既嘢 点会有兴趣 你是对个人感兴趣先会去记佢既嘢
# P- S8 R* v; K! Z2 q. Z
所以教育應該要改進下教導方法

adhk 发表于 2024-4-23 21:25:32 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-23 19:38  i( l' G5 [5 I5 Q
是要慢慢食既 不过貌似放题得90分钟 我都是会顾住食先

4 f) J( y; Q0 u# O如果自己攞唔駛落單先送埋嚟食90分鐘就卓卓有餘

klozepyj 发表于 2024-4-24 12:16:49 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-23 21:25
8 ?6 G4 }$ r3 X5 r# H好果自己攞唔駛落單先送埋嚟食90分鐘就卓卓有餘

" ]0 L8 }% x. {, Q放题都是写纸吧 我帮衬得唔多 自己攞既就未试过了